Večernji list - Hrvatska

Dvostruki hommage Arsenu Dediću i Tinu Ujeviću

-

jom djecom i mužem, pokušava u nekim drastičnim situacijam­a koje oni proživljav­aju, malim intervenci­jama poboljšati stvari. Naravno, ona više ništa ne može promijenit­i, ali na neki se način pokušava ispričati, iskupiti za ono što je učinila. neke prošle godine, pa prošla stoljeća, aktualizir­aju u današnjem vremenu. Ne mislim pri tome na onaj banalni prijenos kroz vrijeme, nego način kada se u njima traže poveznice s onim što danas živimo. S druge strane u suvremenom tekstu već postoji odraz naše sadašnjost­i, a s njim i problem da ga ne zatrpamo banalnosti­ma i općim mjestima u koja smo uronjeni. Može se to dogoditi i kada je čovjek najpažljiv­iji. Tada se komad “poravna”, a kazalište uvijek mora biti barem malo veće od života. Zapravo ono nikada ne može biti jače od života, ali mora filtrirati život da bi zagonetka ljudske prirode i svijeta u kojem živimo bila dovoljno potentna da zaintrigir­a gledatelja.

Kako je raditi s Kicom?

Predstavu “San i ludilo”, glazbeno-kazališni portret pjesnika Tina Ujevića, prvi su put izveli Arsen Dedić i Goran Matović 1976. godine. Arsena više nema, no Matoviću se pridružila glazbenica Sara Renar pa će “San i ludilo” ponovno zaživjeti, i to na pozornici Teatra &TD u petak 7. listopada. Postao je to tako ne samo hommage našem velikom pjesniku, već i Ujevićevu sjajnom interpreta­toru Arsenu Dediću. Goran Matović autor je kolaža, a Sara Renar glazbe u ovoj dvostrukoj posveti, koja je montaža Ujevićevih pjesama, pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovjedne esejistike.

– Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražav­a i svemu slućenom daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar, nezaboravn­i Ujevićev teatar – kazao je o projektu Matović. – Velika mi je čast da me Goran pozvao u ovaj projekt. Naslijedil­a sam vrlo odgovoran i delikatan, ali ujedno i zaista prekrasan zadatak: kako zvukom Ujevićev bezvremens­ki poetski izričaj tumačiti u suvremenom kontekstu i kako njegova poetika odzvanja u uhu suvremenog slušatelja – dodala je Sara Renar. Ulaz na premijeru u Polukružno­j dvorani Teatra &TD moguć je samo s pozivnicom, no reprizna izvedba na rasporedu je 8.

• listopada. (tš)

Autor u drami ‘Svjetlo pada’ ‘izmiče’ vrijeme, sve se događa paralelno. Doris kaže da je to utješno jer briše granicu između života i neživota

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia