Večernji list - Hrvatska

Glazbeno putovanje u Meksiko

-

Uspije li u tome?

To je druga zanimljiva stvar kod ovog autora, uz njegov očito sjajan talent za rečenicu, način na koji on “izmiče” vrijeme. Moj lik vrijeme postavlja kao jedno vrijeme, bez prošlosti, sadašnjost­i i budućnosti. Susretala sam se s tekstovima koji govore o tome, nikada ih nisam do kraja razumjela i možda ih je najlakše bilo razumjeti kroz ZF filmove. No u ovoj drami sve teče paralelno, glumim ženu koja kaže: “Sve što činimo, činimo u ovom trenu, sve što ćemo ikada učiniti već smo učinili...” I to je vrlo zanimljivo. Može biti i utješno, jer takvo sagledavan­je vremena kao da briše granicu između života i neživota. Namjerno ne govorim između živog i mrtvog, jer vjerujem da je i ta granica propusna. I zato mi ova drama nameće i neku nit magičnog realizma koja se provlači kroza sve.

Kada su iz ZKM-a slali press materijal o premijeri, u njemu je i rečenica o disfunkcio­nalnoj obitelji. To me uvijek podsjeti na jednu od najpoznati­jih rečenica svjetske književnos­ti, ono Tolstojevo “Sve su sretne obitelji sretne na isti način...”, a danas bismo rekli “A sve su disfunkcio­nalne obitelji nesretne na svoj način.”

Tako je, ovdje je majka okidač za tu obiteljsku nesreću. No autor je ne gura u rupu potpune socijalne izoliranos­ti. Uza sav taj alkohol, ona i dalje radi... Na ispraćaj joj dolazi mnogo susjeda, prijatelja, kolega... Autorov balans sliku tog pada čovjeka širi na nešto što se može događati u bilo kojem sloju društva, a to obogaćuje ovaj komad. Ona je svoje traume utopila u alkohol, a traume njezine djece zrcale se u nekim drugim mukama, depresijam­a, agresivnos­ti...

Je li iz pozicije glumice lakše raditi klasike ili ovakve nove tekstove?

Klasici podrazumij­evaju da se

Prelijepo, on je jedan od redatelja koji svu svoju pažnju i emocije predaje glumcu. Čak je spreman i sebe zatomiti da bi s glumcem došao do rezultata. I jako je pažljiv prema tekstu, studiozan. Da moram nešto ispisati ponad njegova imena, bi to bilo: delikatnos­t i finoća.

U čemu je tajna glumačkog ansambla ZKM-a, u koji se “zaklinju” svi redatelji?

Ovdje su davno temelje postavili neki ljudi kojih više nema i svi glumci koji su došli nakon njih upijali su te etičke i umjetničke norme, koje su tu postavljen­e odavno. Ti su se temelji stalno učvršćival­i, nitko ih nikada nije porušio. Ovdje je u radnu i umjetničku etiku upisana odgovornos­t prema poslu i prema drugima. U teatru je zapravo najbitnije osvijestit­i da si ti dio kolektiva, što se često zanemari. Znam da smo svi mi individue i jasno je da svaki glumac mora posebnu pozornost posvetiti sebi i onom što radi, ali prvi je zadatak osvijestit­i da je kolektiv iznad toga.

Vrijeme je za novu sezonu Off ciklusa Zagrebačke filharmoni­je, koju će u petak 14. listopada u Koncertnoj dvorani Lisinski otvoriti program “Viva la Mexico!”. Zagrebačka filharmoni­ja će pod vodstvom maestra Jana Latham-Koeniga tom prigodom ugostiti i sopranisti­cu Mariju Vidović, a publici će predstavit­i neke od najpoznati­jih tema meksičke glazbe, ali i bisere argentinsk­e i španjolske glazbe. Na repertoaru će se tako naći djela skladatelj­a Artura Márqueza, Joséa Pabla Moncaya, Maríje Grever, Astora Piazzolle i

• Manuela de Falle. (tš)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia