Večernji list - Hrvatska

Jede 10 obroka na dan i oponaša Cristiana Ronalda

Najvruće ime u nogometu je Erling Braut Haaland (22), koji je u Man. Cityju postigao 14 golova u 8 ligaških nastupa, a ima zanimljivu životnu priču

- Edi Džindo

Erling Braut Haaland (22) nije čovjek, to je stroj, rečenica je koju ste u proteklih mjesec dana mogli čuti barem troznamenk­asti broj puta ako ste nogometni fanatik. Nakon što je u gradskom derbiju protiv Manchester Uniteda zabio tri pogotka (pobjeda 6:3) te došao do nevjerojat­ne brojke od 14 ligaških pogodaka u osam nastupa, novi napadač Manchester Cityja posao je najveća nogometna zvijezda u ovom trenutku.

Nije znao igrati glavom

Budući da mnogi, pa i sam Haaland, smatraju da zbog njegovih fizičkih predispozi­cija njegovo igranje u Premier ligi (najboljoj ligi svijeta) donekle izgleda kao varanje, valja vidjeti koje je podrijetlo tih fizičkih predispozi­cija, ali i što se sve događalo tijekom Haalandova odrastanja. Evo što ga je sve dovelo do toga da postane “zvijer” koja je do 22. godine života uspjela poentirati 152 puta u klupskom nogometu, više nego što su dva ponajbolja nogometaša svih vremena, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi (138), uspjela postignuti zajedno.

Krenimo kronološki. Haaland je 2000. godine rođen u Leedsu, gdje je u to vrijeme igrao njegov otac Alf-Inge Haaland, nogometaš s vrlo dobrom premijerli­gaškom karijerom. Vrlo brzo nakon toga obitelj Haaland je, zbog Alfova transfera u City, otišla živjeti u Manchester. Zanimljivo je istaknuti kako je zbog toga što je ondje živio u svojim najmlađim godinama (od 2000. do 2003.) Haaland postao veliki obožavatel­j Manchester Cityja, daleko prije nego što su “emiratske milijarde” stigle u svijetlopl­avi klub.

No, u 2001. godini dogodila se situacija koja je njemu i njegovoj obitelji promijenil­a živote, sad već čuven start Roya Keanea na Haalandova oca kojim mu je praktično završena karijera. Vjerojatno znate priču, ali da rezimiramo: tadašnji kapetan Man. Uniteda Keane namjerno je (priznao je to u knjizi) ušao đonom kopačke u Haalandovo koljeno zbog kritika njegove igre koje je Haaland upućivao tri i pol godine prije te situacije. Keane je dobio crveni karton, tri utakmice suspenzije i 150.000 dolara kazne, a otac Haaland pokušavao je u još dvije sezone, protkane operacijam­a, igrati za City, no 2003. ipak je morao donijeti odluku o umirovljen­ju.

Cijela obitelj Haaland tako se 2004. preselila natrag na jug Norveške, u gradić Bryne, gdje je maleni Erling napravio prve nogometne korake. Osim što mu je otac bio vrhunski profesiona­lni nogometaš, njegova majka Gry Marita bila je jedna od najuspješn­ijih Norvežanki u sedmoboju, tako da su njegovi sportski geni bili jasno izraženi. Ovakvo što nikad nismo čuli: već kao petogodišn­jak Haaland je trenirao nogomet, sedmoboj, rukomet, košarku i golf. Sa šest godina sam je donio odluku da se želi fokusirati na nogomet, a njegov je otac odlučio da preko sina želi doživjeti ono nogometne karijere što mu je Roy Keane oduzeo.

Već se u Bryneu vidjelo da je Haaland od najmlađih nogu poseban talent. Na prvoj utakmici za Bryne u prva dva dodira postigao je dva pogotka, a ovako ga je komentirao njegov prvi trener, Alf Ingve Berntsen:

– Odmah je bio toliko bolji od ostalih da smo ga morali staviti dvije dobne kategorije gore. I tamo je dominirao. Radio je tri stvari koje svaki napadač treba raditi ako želi uspjeti: najviše se smijao, najviše je trenirao i najviše je zabijao.

U seniorima Brynea debitirao je već kao 15-godišnjak, a tada su počele stizati ponude iz inozemstva. Za njega su se zanimali klubovi poput Hoffenheim­a, Bayera iz Leverkusen­a i danskoga Kopenhagen­a, ali Haaland je na sugestiju roditelja ostao u Norveškoj i otišao u Molde, kod tadašnjeg stratega Olea Gunnara Solskjaera. Tek kad je Haaland došao u Molde, shvatio je mnoge svoje nedostatke. U Moldeu su zaključili da Haaland nije dovoljno rastao u odnosu na svoje vršnjake, a tu je u priču došla glavna kuharica Moldea Torbjørg Haugen, poznatija kao Tanta. Haaland je počeo abnormalno rasti zbog novog programa prehrane, do te mjere da je imao nesnosne bolove od prenagla rasta, pri čemu mu je znatno pomogao Moldeov kondicijsk­i trener Børre Steenslid.

Danas Haaland ima poprilično obilan program prehrane. Jede 10 obroka na dan i trudi se emulirati prehranu Cristiana Ronalda jer je u obzir uzeo sve Portugalče­ve uspjehe. Jede šest velikih obroka i četiri mala obroka, a hrana mu se uglavnom temelji na povrću, ribi i piletini, iako je njegovo omiljeno jelo kebab-pizza, no nju, kaže, pojede jednom ili dvaput godišnje.

Vratimo se na vremensku crtu, u Molde. Još je jedna zanimljivo­st to da Haaland uopće nije znao udarati loptu glavom kad je došao iz Brynea, što je i sam priznao u nedavnom intervjuu s Garyjem Nevilleom.

– Kad sam bio u Bryneu, nisam imao pojma o udaranju lopte glavom. Nije da sam se bojao, nego samo nisam znao kako se to pravilno radi. Čim sam došao u Molde, Ole mi je rekao: “Pa ti ne znaš igrati glavom”, stoga mi je nakon treninga satima znao nabacivati loptu na glavu. Ne postoji bolja stvar na svijetu nego kad satima treniraš za nešto i onda vidiš rezultate – rekao je Haaland.

Razvoj u Salzburgu

Nakon prve slabije sezone, u Moldeu je eksplodira­o u drugoj. U svojem prvom nastupu u drugoj sezoni zabio je četiri pogotka u 21 minuti na terenu, a na kraju sezone bio je najbolji klupski strijelac te je proglašen najboljim mladim igračem norveške lige. Tu su krenule stizati mnoge ponude (Juventus, Benfica, Wolfsburg, Leeds), ali Haaland se, uz svoju obitelj, odlučio za Red Bull Salzburg, klub vrlo dobro poznat po davanju prave platforme i minutaže mladim igračima. Taman nakon što je odradio taj transfer, Haaland je prvi put privukao oči šire svjetske javnosti na sebe kad je u utakmici Svjetskog U-20 prvenstva za Norvešku zabio devet pogodaka (?!) u 12:0 pobjedi protiv Hondurasa.

Zatim je u Salzburgu počeo s hat-trickovima, što u domaćem prvenstvu, što u Ligi prvaka, te su svi odmah primijetil­i da je riječ o generacijs­kom talentu. Nakon samo godinu dana u Salzburgu (29 golova u 27 nastupa) otišao je u Dortmund (86 golova u 89 nastupa), gdje je također oborio sve moguće rekorde, a sada ih nastavlja obarati u Premier ligi, natjecanju za koje su mnogi rekli kako se u njemu Haaland neće snaći. Kako sada ti ljudi “jedu”

• svoje riječi...

Radio je tri stvari: smijanje, treniranje i zabijanje, kaže prvi trener Berntsen

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia