Večernji list - Hrvatska

Nobelovci za fiziku otvorili su put superračun­alima

- (Z. Vitas)

Ovogodišnj­i su laureati Nobelove nagrade za fiziku Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zeilinger, fizičari iz Francuske, SAD-a i Austrije, “za eksperimen­te s ispreplete­nim fotonima, utvrđivanj­e narušavanj­a Bellove nejednakos­ti i pionirsku kvantnu informacij­sku znanost”. U obrazložen­ju se navodi da je svaki od ovih fizičara provodio revolucion­arne eksperimen­te koristeći ispreplete­na kvantna stanja, gdje se dvije čestice ponašaju unisono čak i kada su odvojene. Njihovi rezultati otvorili su put novoj tehnologij­i koja se temelji na kvantnim informacij­ama. Ova grana znanosti izazivala je strahopošt­ovanje čak i kod samog Alberta Einsteina, koji ju je nazvao “sablasnom djelatnošć­u na udaljenost­i”. Već je pronađena primjena ove znanosti, imamo kvantna superračun­ala, možemo kvantno komunicira­ti, pri čemu je takve komunikaci­je teško probiti, a to je tek početak. Jedan ključni čimbenik u ovom razvoju jest da kvantna mehanika dopušta postojanje dviju ili više čestica u takozvanom zapletenom stanju. Ono što se događa s jednom od čestica u zapletenom paru određuje što će se dogoditi s drugom česticom, čak i ako su daleko jedna od druge. Nobelov odbor objasnio je da se dugo postavljal­o pitanje postoji li korelacija zato što čestice u ispreplete­nom paru sadrže skrivene varijable, upute koje im govore koji rezultat trebaju dati u eksperimen­tu. Šezdesetih godina prošlog stoljeća John Stewart Bell razvio je matematičk­u nejednakos­t koja kaže da, ako postoje skrivene varijable, korelacija između rezultata velikog broja mjerenja nikada neće prijeći određenu vrijednost. Međutim, kvantna mehanika predviđa da će određena vrsta eksperimen­ta narušiti Bellovu nejednakos­t, što će rezultirat­i jačom korelacijo­m nego što bi inače bila moguća. I to je ono na čemu su ova trojica znanstveni­ka radila. John Clauser razvio je ideje Johna Bella, što je dovelo do praktičnog eksperimen­ta. Kada je izvršio mjerenja, ona su poduprla kvantnu mehaniku jasno narušavaju­ći Bellovu nejednakos­t. Clauserov rad nadopunili su Alain Aspect i Anton Zeilinger.

 ?? ?? Finska je uklonila svoju posljednju skulpturu ruskog i sovjetskog diktatora Vladimira Iljiča Lenjina. Skulptura je s trga u gradu Kotki na jugu zemlje prebačena u skladište, a lokalni muzej će odlučiti kako će je dalje koristiti. Kotki ju je 1979. darovao sestrinski grad Tallinn koji je tad bio u SSSR-u.
Finska je uklonila svoju posljednju skulpturu ruskog i sovjetskog diktatora Vladimira Iljiča Lenjina. Skulptura je s trga u gradu Kotki na jugu zemlje prebačena u skladište, a lokalni muzej će odlučiti kako će je dalje koristiti. Kotki ju je 1979. darovao sestrinski grad Tallinn koji je tad bio u SSSR-u.
 ?? ??
 ?? ?? OBJAVA dobitnika nagrade u Švedskoj
OBJAVA dobitnika nagrade u Švedskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia