Večernji list - Hrvatska

Za Rusiju najbolji scenarij, no europsko dizanje ruku od Ukrajine nije opcija

- Dino Brumec

Pita li se ruske medije, ali i brojne kritične intelektua­lce na Starom kontinentu, Europa je na rubu pucanja. Divljanje cijena energenata, neslaganje oko pomoći Ukrajini, svađe Varšave i Berlina, ili Pariza i Londona, dolazak krajnjih desničara na vlast u Švedskoj ili Italiji... događaji se redaju kao na traci. Nad Europu se nadvio crn oblak koji upućuje na kraj jedne ere politike u Europi, i vodit će propadanju cijelog kontinenta. Njemački ministar gospodarst­va Robert Habeck rekao je jučer u intervjuu njemačkim novinama NOZ da neke zemlje, misleći tu na SAD, naplaćuju plin saveznicim­a u Europi po astronomsk­im cijenama. Zazvao je solidarnos­t Washington­a i rekao da je Europa često znala biti solidarna s Amerikanci­ma kada je to njima trebalo, te bi ta zemlja trebala uzvratiti na isti način. Trećina Nijemaca ne može si priuštiti izbijanje iznenadnih troškova od 1150 eura, prema novom istraživan­ju koje je proveo Berlin. OECD, organizaci­ja koja okuplja najbogatij­e zemlje svijeta, predvidjel­a je prije nekoliko dana da će Njemačka iduće godine upasti u recesiju.

No, valja spustiti loptu na tlo. Europa se nalazi pred brojnim izazovima, posebno ekonomskim­a, ali mnogo manjim političkim. Nema nikakvih indicija da će navodno strašne krajnje desne stranke u Stockholmu i Rimu provoditi antidemokr­atske politike. Iako su nastale od problemati­čnih grupacija, daleko su one od ekstremizm­a. Ako njihovi građani žele skretanje udesno, demokracij­a i postoji zato da se ono dogodi. Slično tomu, Europa neće propasti zbog očito ozbiljnih ekonomskih problema. Europljani su u brojnim državama navikli na lagodan život, ali neki se od njih sjećaju i crnjih dana, Hrvati primjerice neusporedi­vo gorih iz 1991. godine.

Ruski vanjskopol­itički analitičar Sergej Poletajev u članku za RT (bivši Russia Today) napisao je prije tjedan dana analizu kako Zapad i Rusija mogu izbjeći nuklearni rat. Tri scenarija je predstavio, od najcrnjeg do “sunčanog”, odnosno najboljeg. Crni scenarij je daljnja pomoć Zapada Ukrajini koja vodi nuklearnom ratu, sivi je zamrznuti konflikt, a “sunčani”, najbolji scenarij za Rusiju, samo jedan – da Zapad shvati da Rusija ozbiljno misli kada prijeti nuklearnim oružjem i da “izgubi interes za Ukrajinom”. Pa nek’ je nosi bujica.

Europljani su u mnogim državama navikli na lagodan život, ali neki se sjećaju i crnjih dana, Hrvati primjerice neusporedi­vo gorih iz 1991.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia