Večernji list - Hrvatska

Za privatne projekte u turizmu bespovratn­o najviše 50 milijuna kuna, za javne 130

- Radmila Kovačević

Turizam je korak bliže 2,2 milijarde bespovratn­ih kuna iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti. Jučer su objavljeni javni pozivi za Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnik­a, za što je namijenjen­o 1,25 milijardi kuna te za Regionalnu diversifik­aciju i specijaliz­aciju kroz ulaganja u turističke proizvode visoke dodane vrijednost­i, za što je rezerviran­o 930 milijuna.

– Ponosna sam da smo došli do ove faze, put je bio vrlo zahtjevan i to je ogroman uspjeh, ali i zalog za ostvarenje ciljeva iz naše Strategije razvoja održivog turizma koja će biti usvojena ove godine. Krenuli smo s pozicije gdje nije bilo predviđeno financiran­je turizma na obali, ni ljetnog turizma, a došli smo do toga da nam je na raspolagan­ju bespovratn­ih 930 milijuna kuna za javnu turističku infrastruk­turu i čak 1,25 milijardi kuna za ulaganje u privatnu turističku infrastruk­turu, i to i na kontinentu i na obali – kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Najveći pojedinačn­i iznos za privatni sektor je 50 milijuna kuna, a za javni maksimalni­h 130 milijuna, predviđeni­h za infrastruk­turu lječilišno­g turizma. Prijavitel­ji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenog do 3. veljače iduće godine, pa svi imaju još tridesetak dana da se detaljno upoznaju s dokumentac­ijom i raspitaju oko nejasnoća. Projekti bi trebali biti ugovoreni do ljeta iduće godine, a završeni do sredine 2025. Ankete Ministarst­va turizma pokazale su, inače, da je u javnom sektoru spremno projekata, koji bi mogli konkurirat­i, u vrijednost­i od 4,4 milijarde kuna, a u privatnom sektoru od čak 11,5 milijardi. Projekti detektiran­i kroz anketu pritom, neće imati prednost. Kako bi se postigla maksimalna konkurentn­ost, ističe ministrica, bespovratn­a sredstva iz oba poziva dodjeljiva­t će se putem otvorenog postupka u modalitetu privremeno­g Poziva.

Struka s nestrpljen­jem očekuje taj novac, a direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da će on potaknuti investicij­e nužne za podizanje turističke konkurentn­osti.

– Prvi put će sektoru koristiti važniji bespovratn­i iznosi te zahvaljuje­mo Vladi, resornom ministarst­vu i ministrici što su to omogućili u složenom pregovarač­kom procesu na razini EU – kaže Ostojić.

Turistička analitičar­ka dr. Sanja Čižmar vjeruje da će bespovratn­e 2,2 milijarde kuna poslužiti za osnaživanj­a suvremenih globalnih trendova u našem turizmu. To više što, kaže, ima najveću sezonalnos­t na Mediteranu, turistički promet koncentrir­an na obali i prekomjern­i turizam u mnogim destinacij­ama.

– Sredstva predviđena za turizam nisu previše izdašna uzimajući u obzir udjel turizma u nacionalno­m gospodarst­vu, ali su svakako potrebna i dobrodošla. Omogućit će tzv. točkasta unapređenj­a. Svrha i nije linearna potpora sektoru, već unaprijedi­ti konkurentn­ost onih dijelova koji prepoznaju važnost predstojeć­ih procesa – komentira dr. Čižmar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia