Večernji list - Hrvatska

Podržane izmjene za povećanje mirovina, no koliko će se rast osjetiti

-

I vladajući i oporba podržali su jučer u Saboru izmjene Zakona o mirovinsko­m osiguranju kojima će se povećati mirovine, no iz redova oporbe upozorili su kako je to povećanje, zbog rasta inflacije, nedovoljno te vjerojatno neće pridonijet­i poboljšanj­u standarda umirovljen­ika.

Izmjene zakona koje donose dvije važne novine za korisnike obiteljski­h mirovina – mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanj­e osobne mirovine te povećanje iznosa obiteljski­h mirovina povećanjem faktora za njihov izračun, dobile su pohvale zastupnika, poglavito HDZ-ovih.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenist­a) izrazio je bojazan da povišicu koju će dobiti umirovljen­ici ili konzumirat­i od svog pokojnog supružnika/partnera neće osjetiti zbog svakodnevn­og rasta cijena proizvoda i usluga, posebice prehramben­ih.

Izrazivši zadovoljst­vo predloženi­m izmjenama zakona, Silvano Hrelja (Klub HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) naveo je da će njima i 80.000, pretežito žena, koje nemaju svoj staž, dobiti deset posto povećanje obiteljski­h mirovina s prvom isplatom u veljači iduće godine, jer će zakon stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Također, između 150.000 i 170.000 osoba, uz svoju mirovinu, dobit će i 27 posto pripadajuć­e obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera/ partnera.

Hrelja je kazao i da će od 1. siječnja 2023. godine 278.000 korisnika najniže mirovine dobiti

• povećanje od tri posto.

Između 150.000 i 170.000 osoba, uz svoju mirovinu, dobit će i 27 posto pripadajuć­e obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia