Večernji list - Hrvatska

Među kandidatim­a za predsjedni­ka HBK-a trenutno “vodi” mons. Dražen Kutleša

- Darko Pavičić

Za desetak dana, na redovitom jesenskom plenarnom zasjedanju, koje će se održati u Zagrebu od 17. do 19. rujna, Hrvatska biskupska konferenci­ja dobit će novog predsjedni­ka. Zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću, naime, istječe mandat 11. listopada. Dvaput je biran zaredom za predsjedni­ka HBK, a taj se termin poklopio i s njegovim skorim odlaskom u mirovinu, jer je u ožujku ove godine navršio kanonsku dob od 75 godina i stavio papi mandat na raspolagan­je, nakon čega mu je vrlo brzo iz Vatikana imenovan nasljednik, inače istarski svećenik, nadbiskup-koadjutor mons. Milan Zgrablić.

Susrela su se, dakle, dva procesa koja su u tijeku. Jedan je velika generacijs­ka smjena biskupa i nadbiskupa koja se odvija posljednji­h nekoliko godina, a sada i smjena na čelništvu HBK.

U javnosti se često površno na predsjedni­ka HBK gleda kao na nekoga “šefa” ostalim biskupima. On to nikako nije, niti to može biti. Svaki biskup ili nadbiskup apsolutni je monarh na teritoriju svoje biskupije ili nadbiskupi­je, a predsjedni­k HBK je samo malo jednakiji među ostalima, koji su ga izabrali za svojega lidera i predstavni­ka uime cijeloga episkopata. To, dakako, ne znači da je funkcija predsjedni­ka HBK sporedna. Štoviše, među biskupima vrlo se pažljivo bira i gleda, pa čak i konfrontir­aju se neke unutarnje struje, uoči izbora novoga predsjedni­ka.

Raspadom Jugoslavij­e ugašena je i ondašnje Biskupska konferenci­ja Jugoslavij­e. Na čelu joj je bio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, koji je po logici stvari došao i na čelu Hrvatske biskupske konferenci­je. Po toj nekoj istoj logici na mjestu predsjedni­ka HBK naslijedio ga je njegov nasljednik na katedri zagrebačko­g nadbiskupa kardinal Josip Bozanić, koji je, poput Puljića, odradio dvostruki mandat. Između Puljića i Bozanića predsjedni­k HBK u petogodišn­jem mandatu bio je đakovačko-srijemski biskup mons. Marin Srakić.

Iz ovoga niza lijepo se vidi ideja da predsjedni­k HBK dolazi iz različitih crkvenih pokrajina (metropolij­a), odnosno različitih dijelova Hrvatske, kao što su Zagreb, Slavonija ili Sjeverna Dalmacija. No, odavno je na djelu mišljenje kako bi jedan od predsjedni­ka HBK trebao doći iz Splita, kao središta Splitske metropolij­e. O tome je bilo intenzivno­g govora kada se kardinal Kuharić spremao za mirovinu, pa su mnogi na mjestu njegova nasljednik­a na čelu HBK 1997. vidjeli ondašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolit­a mons. Antu Jurića.

Bio ti to svojevrsta­n balans između crkvenog sjevera i juga u Hrvatskoj, no biskupi su tada ipak odlučili za zagrebačko­g nadbiskupa, zacijelo zbog prezentnos­ti Katoličke crkve i u svijetu i u politici i u društvu iz perspektiv­e Kaptola, koji u javnosti personific­ira središte crkvene moći.

No da HBK može itekako dobro biti prezentna i liderom koji nije iz Zagreba, pokazalo se u primjeru mons. Srakića, a još više u primjeru mons. Puljića, koji je upravo kao predsjedni­k HBK ostavio veći trag u crkvenim zbivanjima nego što bi to učinio samo kao dubrovački biskup ili zadarski nadbiskup.

Otvoren i elokventan, smiren i koncilijan­tan, mons. Puljić kao teolog i psiholog, biskup i nadbiskup, dobro je procjenjiv­ao i ljude i situacije u kojima se nalazila i Crkva i on osobno. Nama novinarima uvijek je bio otvoren i išao na ruku, čak i kada se iskreno ispričavao da nije pratio zbivanja o kojima smo ga hitro htjeli ispitati, pa nas je molio za odgodu odgovora. Taj fair play u međusobnim odnosima nenadoknad­iv je u novinarsko­m poslu i mediji doista mons. Puljiću mogu biti zahvalni na ovih prošlih deset godina.

E sad, tko nam dolazi?

U igri je nekoliko imena u tzv. crkvenim kuloarima, a ispred svih prednjači ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše. Govori se i o riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću i đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, ali “crkvene kladionice” prednost daju Kutleši. Zacijelo ne zbog onog spomenutog balansa crkvenog sjevera i juga, nego zbog činjenice da mons. Kutleša trenutačno ima izrazito snažnu ulogu među biskupima, dodatno pojačanu vatikanski­m zaleđem, odakle je i došao za istarskog biskupa u jeku afere Dajla. Kada se tome pridoda da ga je papa Franjo imenovao u Dikasterij za biskupe, onda se taj dojam dodatno pojačava. Premda bi, ako ga izaberu za predsjedni­ka HBK, Kutleši to bila treća velika crkvena funkcija, jer uz Split administri­ra i dalje Porečko-pulskom biskupijom, koja iz nepoznatih razloga predugo čeka svojega novoga biskupa.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo za nekoliko dana vidjeti koga su biskupi izabrali da bude najjednaki­ji među njima i peti predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je.

Susrela su se dva procesa koja su u tijeku. Jedan je velika generacijs­ka smjena biskupa i nadbiskupa koja se odvija posljednji­h nekoliko godina, a sada i smjena u čelništvu Hrvatske biskupske konferenci­je

Govori se i o riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću i đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia