Večernji list - Hrvatska

Puljani na referendum­u odlučuju žele li luksuzni hotel na gradskoj šetnici

Hotel Valkane, koji bi se trebao graditi na dijelu šetnice Lungomare, imao bi pet zvjezdica, 360 kreveta i zaposlio bi 250 radnika, a vrijedan je 500 milijuna kuna

- Snježana Bičak

Pitanje gradnje hotela s pet zvjezdica na šetnici Lungomare u Puli od travnja ove godine u javnosti je dovelo do niza polemika i međusobnih optuživanj­a koji su rezultiral­i referendum­om koji će se održati u nedjelju 9. listopada i na kojem će glasačima Pule biti postavljen­o jedno pitanje: “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanistič­kog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanistič­kog plana uređenja ‘Lungomare’ ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turistički­h smještajni­h kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”

Sumnjiva privatizac­ija

Investitor Hotel Valkane d. o. o. na prostoru na kojem je nekada bio kamenolom, a posljednji­h godina sportsko-rekreacijs­ki prostor čiji su privatni vlasnici, planira graditi luksuzni hotel s 360 kreveta, visok 27 metara, sa sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže, u kojima bi bila parkirališ­na mjesta. Prema aktualnom GUP-u, to mogu napraviti s obzirom na to da je u tom dijelu predviđena mogućnost gradnje hotelsko-turistički­h sadržaja.

No iz pulske platforme Možemo! upozoravaj­u da ne žele da se ova gradska šetnica, koja je 90-ih godina, kako kažu, privatizir­ana pod sumnjivim okolnostim­a, nagrđuje gradnjom hotela i cijelu priču o privatizac­iji i mijenjanju GUP-a tijekom godina nazivaju pogodovanj­em privatnom kapitalu.

– Dio šetnice Lungomare na kojem je planirana gradnja hotela zamišljen je kao sportsko-rekreativn­a zona dostupna svima i takva bi trebala i ostati. Postupke privatizac­ije, posebno šumskog terena, prijavili smo nadležnim institucij­ama i one već djeluju. Mi nismo protiv gradnje hotela, ali Lungomare nije lokacija za to, neka preuređuju stare, napuštene vojne objekte, kojih u Puli ima mnogo, i mi ćemo svakog investitor­a podržati. Ove nedjelje Puljani na referendum­u imaju mogućnost sami odlučiti o sudbini šetnice. Sve je u njihovim rukama – kazala je Dušica Radojčić, koordinato­rica pulske platforme Možemo! Oni i Građanska inicijativ­a za referendum u svibnju su prikupili 10.388 valjanih potpisa birača, što je bilo dovoljno da Ministarst­vo pravosuđa odobri referendum. Na njega pak u nedjelju mora izići više od 50 posto birača Pule, dakle njih najmanje 24.630, da bi referendum bio važeći, a odluka građana obvezujuća za Grad Pulu.

Građani su podijeljen­i, no inicijativ­u platforme Možemo! nisu podržale ostale stranke Gradskog vijeća Pule. Investitor Hotel Valkane, koji je u vlasništvu United grupe, tvrdi da je pitanje gradnje hotela ispolitizi­rano te da im se podmeću laži u smislu da će devastirat­i šumsko područje, ograditi obalu, graditi dizala, silne bazene, iako su, dodaju, projekt hotela predstavil­i još u travnju. Gradsko vijeće Pule odluku o referendum­u donijelo je 30. kolovoza, a Arhitekton­ski studio 3LHD, koji je napravio idejni projekt hotela, Gradu je 1. listopada podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju hotela na temelju važećeg GUP-a.

– Iz zahtjeva za lokacijsku dozvolu vidi se da je sve u skladu s projektom koji smo prezentira­li još u travnju ove godine. Hotel će biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice Lungomare, koja ostaje otvorena za sve kao i do sada, bez obzira na referendum. Tu je jasno vidljivo da se ne diraju šuma, plaža ni Lungomare i da će se izvesti novi park otvoren za javnost. Dakle, ne samo da projekt ne zadire u postojeći javni prostor, jer gradimo samo u privatnoj zoni nekadašnje­g kamenoloma, nego će se u sklopu projekta on povećati i posadit ćemo 200 novih stabala. Ne gradi se nikakvo dizalo, beach barovi ni dodatne prilazne ceste. Do hotela će voditi jedna cesta koja je vodila i do kamenoloma – naveo je javno Zoran Kostić, voditelj projekta.

Grad pripremio referendum

Gradonačel­nik Filip Zoričić kazao je da je Grad Pula omogućio sve za održavanje referendum­a.

– Gradsko je vijeće referendum raspisalo upravo na dan kad su to predstavni­ci Inicijativ­e tražili. A sama kampanja je na Inicijativ­i, Grad je tu isključivo da provodi zakone i pravila koja su u njegovoj nadležnost­i te da informira javnost o službenim dokumentim­a, a ne da se zalaže za jednu od opcija, jer Grad nije strana u referendum­u. Dali smo sve tražene lokacije koje je Inicijativ­a tražila. Tražili smo i mišljenja ministarst­ava. Jedno je došlo, a drugo očekujemo i, čim dođe, podijelit ćemo ga s javnošću. Za razliku od Možemo!, koji koristi potpise građana i Inicijativ­u za svoju kampanju, ne politizira­m ni na kakav način. Nakon nedjelje život se nastavlja i nakon toga će se vidjeti tko čuva grad i Lungomare, a tko se bavi lažima. Kad imate čist obraz, koliko god pojedinci lagali, u gradu kao što je Pula zna se tko je tko, a i vrlo će brzo vrijeme pokazati. Ja na referendum, ponavljam, izlazim i koristim taj demokratsk­i alat kao i svaki građanin po svojoj savjesti

• – kazao je Filip Zoričić.

 ?? ?? INVESTITOR Hotel Valkane. koji je u vlasništvu United grupe, tvrdi da je pitanje gradnje hotela ispolitizi­rano te da im se podmeću laži u smislu da će devastirat­i šumsko područje, ograditi obalu, graditi dizala i silne bazene, iako su, dodaju, projekt hotela predstavil­i još u travnju
INVESTITOR Hotel Valkane. koji je u vlasništvu United grupe, tvrdi da je pitanje gradnje hotela ispolitizi­rano te da im se podmeću laži u smislu da će devastirat­i šumsko područje, ograditi obalu, graditi dizala i silne bazene, iako su, dodaju, projekt hotela predstavil­i još u travnju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia