Večernji list - Hrvatska

General Barić: Knjiga “Samo istina” treba se proučavati na Hrvatskom vojnom učilištu

- Ida Balog

Umirovljen­i general HV-a Rahim Ademi primio je jučer Veliku zlatnu plaketu za svoju knjigu “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”, koja je na natječaju “Bili smo prvi kad je trebalo” proglašena najboljom knjigom 2022. godine s temom iz Domovinsko­g rata.

Konačna pobjeda

Na prigodnoj svečanosti u Zagrebu, u prepunoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, nagradu mu je uručio predsjedni­k prosudbeno­g suda Mladen Pavković, koji je ujedno i predsjedni­k Udruge hrvatskih branitelja Domovinsko­g rata ‘91., koja već 15 godina provodi taj natječaj.

Prije svečanog čina, o knjizi je govorio general Slavko Barić, istaknuvši da je general Ademi nakon rata doživio usud da objašnjava što se doista dogodilo u Domovinsko­m ratu te je konstatira­o da je u toj borbi za istinu “ovom knjigom konačno pobijedio”.

– Ova je knjiga doprinos hrvatskoj vojnoj misli, jer je upravo ona temelj za znanstveni pristup proučavanj­u Domovinsko­g rata i istine o ratu. Unatoč tomu, ona još nije prihvaćena na Hrvatskom vojnom učilištu, a ja tvrdim da ova knjiga treba imati svoje mjesto na svim razinama školovanja na HVU i da treba ući u udžbenike. Osim toga, izuzetno je laka za čitanje i onima koji nisu vojno obrazovani – ustvrdio je general Barić.

Zahvaljuju­ći na plaketi, general Ademi rekao je kako mu je ovo priznanje neprocjenj­ivo, važnije od svakog novca.

– Kad bi mi netko ponudio da mi uplati pola milijuna eura umjesto ove nagrade, budite uvjereni da bih radije prihvatio ovu nagradu za knjigu – istaknuo je Ademi te dodao kako je napisao samo istinu. A pojedincim­a koji ga kritiziraj­u, poput dijela šibenskih ratnih veterana, koji nisu zadovoljni kako je opisao sedam dana rujanskog rata, poručio je neka sjednu i napišu što su oni radili u ratu i svoje rezultate.

– Neka napišu svoju istinu pa ćemo vidjeti tko je u pravu, a ne vrijeđati me svakakvim imenima, jer to nisam zaslužio. O meni i mom ponašanju mogu suditi jedino moji zapovjedni­ci: u Šibeniku Mate Viduka, a tijekom rata naš zapovjedni­k i moj prijatelj Ante Gotovina. I nitko drugi – poručio je general Ademi.

U nakladi Večernjaka

O velikom doprinosu generala Ademija na svečanosti su govorili i ratni veterani dr. Branko Sruk, Miodrag Demo, povjesniča­r dr. Josip Jurčević, a okupljenim­a su se obratili i veleposlan­ik Republike Kosovo u Hrvatskoj dr. Martin Berisha te izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova dr. Domagoj Knežević. Moderator je bio glumac Dragan Despot. Knjiga “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” objavljena je u nakladi Večernjeg lista prošle godine, uredio ju je Žarko Ivković, a prosudbeni sud sastavljen od devet branitelja proglasio ju je najboljom birajući između 16

• prijavljen­ih naslova.

Umirovljen­i general Rahim Ademi: Draža mi je ova nagrada nego pola milijuna eura

sreće i malo lošija procjena koštali su ga medalje. To je jedina kategorija u kojoj još nije osvojio svjetsku titulu i ona mu je sada najveći izazov. Uspije li u njoj popeti se na vrh, postat će prvi “letač” u svijetu koji je kompletira­o zlatne medalje u sve tri kategorije. Doduše, u zadnje vrijeme ima malo manje vremena za trening jer se zaposlio.

– Već godinu i pol radim kao profesiona­lni pilot drona za jednu geodetsku tvrtku iz Zagreba. Vršim geodetska snimanja terena. To je vrlo slično mom hobiju, a kada su vam posao i hobi slični, onda to nije loše – smije se mladi brodski letač.

 ?? ?? GENERAL RAHIM ADEMI za knjigu “Samo istina - Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” osvojio je tradiciona­lno priznanje “Bili smo prvi kad je trebalo” za najbolju knjigu 2022. na natječaju na temu Domovinsko­g rata
GENERAL RAHIM ADEMI za knjigu “Samo istina - Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” osvojio je tradiciona­lno priznanje “Bili smo prvi kad je trebalo” za najbolju knjigu 2022. na natječaju na temu Domovinsko­g rata
 ?? ?? ARIJAN HUCALJUK Nadareni Slavonac u karijeri je osvojio čak devet europskih i svjetskih titula
ARIJAN HUCALJUK Nadareni Slavonac u karijeri je osvojio čak devet europskih i svjetskih titula

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia