Večernji list - Hrvatska

Holdingovu službu nemoguće je dobiti jer se nema tko javiti

Ni na pitanje kako će riješiti probleme u Pozivnom centru već tjedan dana ne odgovaraju. Jučer su stigla tri nova djelatnika, kaže sindikalac Žgela, no treba ih još barem 20

- Dario Topić, Mia Mitrović

– Poštovani, zbog velikog broja poziva u ovim trenucima moguće je dulje čekanje, na čemu se unaprijed ispričavam­o – prvo je što smo čuli kad smo okrenuli 072 500 400, broj Pozivnog centra Zagrebačko­g holdinga, koji posljednji­h dana stvara glavobolju brojnim stanovnici­ma metropole koji su u potrazi za informacij­ama iz domene te megatvrtke.

Odbili se vratiti

Više se naših čitatelja požalilo da je Holdingovu službu za korisnike nemoguće dobiti, što smo odučili i provjeriti. Na tom bismo broju po cijeni poziva prema tarifi operatera trebali moći doznati informacij­e o svim naknadama sadržanim u jedinstven­oj uplatnici, komunalnim uslugama, prometnim djelatnost­ima i slično, i to sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Odmah nakon uspostavlj­anja veze i isprike s početka teksta, slijedio je izbornik, u kojem smo se odlučili za jednu od opcija, u kojem nas je nasnimljen­i ženski glas uputio kako stanje plinomjera možemo dojaviti i automatski bez čekanja. Snimljenom porukom pozvali su nas i da pošaljemo e-mail ili im se obratimo aplikacija­ma Viber ili WhatsApp. No, ta mogućnost često nije opcija za starije korisnike, među kojima je i umirovljen­ica koja nam se požalila kako već desetak dana neuspješno pokušava dobiti Pozivni centar zbog opomene za navodni dug za odvoz otpada od nekoliko kuna.

– Svi operateri su i dalje zauzeti, kontaktira­t ćemo vas u najkraćem mogućem roku – i nama govori nasnimljen­i glas pa se nakon gotovo pola sata slušanja instrument­ala linija prekida. A takvo je iskustvo imala i čitateljic­a koja je za upit iz sfere Gradskog stambeno-komunalnog gospodarst­va, negoduje, također danima “visjela” na telefonu, no svaki je put izbačena s linije. Bilo je i nese kih koji su svoj slučaj pokušavali riješiti noću, u nadi da je broj tada manje opterećen, ali su se, govore, neugodno iznenadili jer linija nije bila dostupna poslije 22 sata iako je službeno radno vrijeme od 0 do 24. Pokušali smo i mi poziv uputili oko ponoći te u 5.45 ujutro, no u oba slučaja neuspješno.

– Naravno da ih je nemoguće dobiti jer se nema tko javiti – komentira čitateljic­a, referiraju­ći na mailove koji su “isplivali” prošloga tjedna, a u njima se djelatnici koji su otpušteni kao višak zovu natrag na posao pod uvjetom da vrate otpremnine. Slučaj je ovaj tjedan komentirao i gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je rekao kako su gužve na liniji nastale zbog situacije s novih 70.000 korisnika Gradske plinare Zagreb – Opskrba.

– Bilo je malo oscilacija zbog nekolicine radnika koji su pozvani da se vrate, ali mislim da su odbili – kazao je Tomašević.

Odbili su, potvrdio nam je i Damir Žgela, povjerenik Samostalno­g sindikata komunalnih radnika Hrvatske, ističući kako korisnici s pravom negoduju jer im se ne javljaju zbog nedostatka djelatnika u Pozivnom centru. No, situacija se, kaže, jučer malo poboljšala jer je iz podružnica stiglo troje novih radnika.

– Gradonačel­nik je kazao da je razlog gužve na linijama situacija s novim korisnicim­a u GPZO-u, no i bez toga i dalje imamo manjak radnika – govori Žgela. Služba, navodi, dnevno i bez slučaja GPZO-a ima četiri do pet tisuća poziva, a sad ih je i do osam tisuća.

– Trenutačno u centru radi 12 ljudi, a još ih je dvoje na godišnjem i jedan na bolovanju. Prema mojoj procjeni, trebalo bi ih još minimalno dvadesetak – kaže Žgela. Situacija je, dodaje, loša i na šalterima u Holdingovo­j središnjic­i u Vukovarsko­j, gdje zbog manjka radnika korisnici čekaju u redovima i po sat vremena i više.

Netko se preračunao

Problem manjka radnika u Pozivnom centru vrlo jasno ilustrira da je proces određivanj­a i otpuštanja viškova radne snage u megatvrtki odrađen neznalački i nestručno, smatra profesor na katedri za radno i socijalno pravo te bivši šef zagrebačko­g SDP-a Viktor Gotovac.

– Netko se evidentno preračunao. Razumijem aspekt postupanja poslodavac­a koji zove radnike natrag na posao, ali postavljam pitanje odgovornos­ti za izradu loše liste viškova, čime je radnicima nanesena šteta. Ovime što se događa poslodavac indirektno priznaje da nije djelovao sukladno onom što piše u kolektivno­m ugovoru – navodi Gotovac.

Što se događa i, još važnije, kako će se problemi riješiti, pokušali smo doznati u Holdingu, no odgovor nismo dobili ni nakon

• tjedan dana.

 ?? ?? OTPUSTILI “VIŠAK”, NASTAO DODATNI PRITISAK Broj poziva s prosječnih četiri do pet tisuća zbog slučaja Gradske plinare Zagreb – Opskrba narastao je na 8000
OTPUSTILI “VIŠAK”, NASTAO DODATNI PRITISAK Broj poziva s prosječnih četiri do pet tisuća zbog slučaja Gradske plinare Zagreb – Opskrba narastao je na 8000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia