Večernji list - Hrvatska

Prezaposle­ni, nove projekte dogovaraju tek za ožujak 2023.

- Suzana Lepan-Štefančić

Prije deset godina, dvojica entuzijast­a Ivica Horvat i Matej Sudar osnovali su IT tvrtku, kako se tada zvala, Plavu tvornicu, a svoju priču započeli su iz jednoga stana u Virovitici. Uz njih dvojicu, imali su još samo jednoga zaposlenik­a. Proširili su se kasnije na Osijek, gdje su 2016. otvorili ured.

Na svoj deseti rođendan, posluju pod imenom Factory, broje 43 zaposlenik­a, a u svojoj su poslovnoj niši u samome svjetskome vrhu. Osim europskoga, prisutni su odnedavno i na američkom tržištu, kroz suradnju s američkim prodajnim timom.

Rad od kuće, na koji smo odnedavno potpuno prešli, donekle nam je olakšao pronalazak radne snage Ivica Horvat suosnivač tvrtke Factory

U svjetskom vrhu

- Mi smo implementa­tor Pimcore platforme. Riječ je o softveru koji mi kao tvrtka koristimo da bismo digitalizi­rali poslovanje naših klijenata. Znači, automatizi­ramo i organizira­mo podatke i procese unutar kompanija tako da ih razradimo i pretvorimo u aplikacije. Recimo da su to poslovne aplikacije po mjeri, koje mi razvijamo na Pimcore platformi. Kao strateški partner, na svjetskoj smo razini trenutno pozicionir­ani na drugome mjestu, gledano po broju projekata i certificir­anih programera koje firma ima – pojašnjava Ivica Horvat, jedan od osnivača tvrtke Factory.

A kada govore o značajniji­m projektima, istaknut će suradnju sa slovenskom farmaceuts­kom industrijo­m Krkom, zatim Air Srbijom, nacionalni­m srbijanski­m avio prijevozni­kom, te s nekoliko njemačkih firmi, među kojima su Knuth i Basalt AG.

Koliko je tvrtki iz male slavonske sredine bilo teško naći put do europskog, pa i svjetskog tržišta?

- Što se tiče pristupa tržištu, ne bih rekao da smo imali prevelikih problema za dobivanje novih klijenata, veći problem nam je kapacitet u realizacij­i. Konstantno nam stižu novi upiti poslovnih partnera, no nažalost većini se moramo zahvaliti zbog nemogućnos­ti isporuke u rokovima u kojima oni to očekuju. Praktički smo konstantno “bukirani” tri do šest mjeseci unaprijed pa, trenutno, nove projekte možemo dogovarati tek za ožujak – kaže Ivica Horvat.

Kako bi riješili problem nedostatka kadra, sami educiraju i pripremaju svoje buduće kolege - ulažu u njih još od fakultetsk­ih dana, kroz studentske prakse, a kada prođu selekcijsk­i proces, postaju dio njihova tima.

- Njihova je edukacija prilično specifična i u Hrvatskoj praktički nemamo tvrtke iz kojih možemo direktno “povući” i zaposliti programere, nego svi oni koji dolaze k nama u firmu moraju proći edukaciju i tek kroz tri do šest mjeseci mogu postati produktivn­i na našim projektima – objašnjava Horvat.

Rad od kuće, na koji su odnedavno potpuno prešli, pa su čak 1. listopada zatvorili fizički ured u Osijeku, donekle im je olakšao pri pronalasku radne snage – bazen u koji mogu zagrabiti za IT stručnjaci­ma sada se proteže na cijelu Hrvatsku. No, općenito je nedostatak programera na tržištu.

Pokretač Software City

- Svatko radi, praktički, iz svoje sobe. Koliko su naše kolege time zadovoljne, najbolje govori činjenica da nam je, otkako smo zbog pandemije još prije dvije i pol godine počeli raditi od kuće, osječki ured potpuno bio prazan, nitko više nije dolazio. Usto, nakon što smo ušli u “Covid mode” rada, počeli smo zapošljava­ti IT-jevce iz cijele Hrvatske, tako da nama vraćanje u ured ni nije bila opcija jer smo imali već zaposlenik­e iz Zadra, Vonjanja, Zagreba, a oni se nisu mogli preseliti i početi raditi iz ureda u Osijeku ili Virovitici – navodi Horvat.

A Osijek je grad u kojem IT sektor munjevito raste.

- Zahvaljuju­ći možda ponajviše pokretu Osijek Software City, ovaj je grad postao centralno mjesto gdje se razvijaju nove firme, upravo zbog cijelog tog sustava koji je poticajan za IT-jevce, postoji dobra zajednica IT stručnjaka i samom njihovom koncentrac­ijom na jednome mjestu, već dolazi do novih ideja i poslovnih mogućnosti. Trebamo tome pripisati i više fakulteta koji doslovno proizvode stručnjake za IT zajednicu i time ubrzavaju razvoj tvrtki – zaključuje Horvat.

 ?? ?? PO BROJU PROJEKATA i certificir­anih programera Factory je trenutno na drugome mjestu u svijetu
PO BROJU PROJEKATA i certificir­anih programera Factory je trenutno na drugome mjestu u svijetu
 ?? ?? ČLANOVI UPRAVE Matej Sudar, Marko Marincel, Matija Solić i Ivica Horvat
ČLANOVI UPRAVE Matej Sudar, Marko Marincel, Matija Solić i Ivica Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia