Večernji list - Hrvatska

Od 73 nametnuta amandmana, samo ih pet nije bilo usmjereno protiv Hrvata

- Zoran Krešić/ MOSTAR

Presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” nametnutim je izmjenama izbornog zakona provedena, no ostaje provesti presude Europskog suda za ljudska prava i to je najvažniji posao za nove vlasti u zemlji, kazao je jučer visoki predstavni­k međunarodn­e zajednice za BiH Christian Schmidt, koji je nametnuo izmjene izbornog zakona u izbornoj noći 2. listopada.

Prva i najvažnija zadaća

Istaknuo je da izborni zakon BiH i dalje treba cjelovito promijenit­i i to je velika reforma koja očekuje zemlju.

- To se mora učiniti - rekao je Schmidt, uz ocjenu da se provedba

Schmidt: Provedba pet presuda Europskog suda za ljudska prava više se ne smije odlagati. To mora uraditi parlament BiH

pet presuda Europskog suda za ljudska prava više ne smije odlagati, a to je posao kojega mora uraditi parlament BiH. Bit će to prva i najvažnija zadaća za novi saziv parlamenta BiH, dodao je.

Osmi po redu visoki međunarodn­i predstavni­k Christian Schmidt je nakon stanke s posljednji­m istupom njegova prethodnik­a Valentina Inzka oko sprječavan­ja govora mržnje i negiranja genocida, ponovno iskoristio mogućnost koja mu je dodijeljen­a s takozvanim “Bonnskim ovlastima”. Posljednja odluka odnosi se na izmjene izbornih procedura i ustava FBiH. I zbog toga je u dijelu bošnjačke javnosti zaslužio epitet podupirate­lja aparthejda, iako njegova odluka ima iznimno štetnih posljedica za hrvatsku stranu ponajprije oko načina donošenja odluka u ovome entitetu.

Schmidt je spriječio bošnjačke radikale u eliminiran­ju Hrvata i stvaranju bošnjačke nacionalne države. No, samo Schmidt je donio osam odluka. Dvije su bile protivne volji i interesima Hrvata, a ostale protiv poteza srpskih vlasti. Više od tisuću raznih odluke nametnuli su visoki predstavni­ci koristeći ovlasti kojih de facto nema u sadržaju Daytonskog sporazuma, te njegova aneksa 10 o civilnoj vlasti. Od toga više od 100 odnosi se na amandmane i preinake koje se tiču promjena odredaba Izbornoga zakona i Ustava Federacije BiH.

Značajne izmjene izbornih propisa nametnula je i misija OESS-a tijekom 2000. godine kroz takozvane Barryeve amandmane.

Teške posljedice

Smjer svih tih promjena vodio je stvaranju dominacije Bošnjaka i ukidanju konstituti­vnosti naroda što najizravni­je, zapravo jedino pogađa Hrvate koji su demografsk­a manjina u ova državna entiteta čija projekcija kao građanskih državica vodi raspadu BIH.

Tim je potezima međunarodn­a zajednica jačale entitete, odnosno pozicije Bošnjaka i Srba koji vode teško suprotstav­ljene unitaristi­čke i separatist­ičke politike. Bivši sudac Ustavnoga suda BiH Mato Tadić je u knjizi Ustavnopra­vni položaj Hrvata naveo kako su se Hrvati Washington­skim i Daytonskim sporazumim­a izborili za zadovoljav­ajući status, ali je taj status svim tim brojnim amandmanim­a na Ustav pogoršan. Čak je 73 amandmana nametnuo visoki predstavni­k za BiH, a od tog broja samo pet amandmana nije imalo negativne posljedice po Hrvate – upozorio je autor knjige. Korištenje “Bonnskih ovlasti” započelo je u mandatu Carlosa Westendorp­a i to smjenama dužnosnika. Visoki predstavni­ci su smjenama dužnosnika i zabranom obnašanja dužnosti u javnom sektoru nastupali iznimno rigorozno, a da pri tome nisu imali nikakvu odgovornos­t te su bili zaštićeni Bečkom konvencijo­m o diplomatsk­om imunitetu. Najteže posljedica Hrvatima nanio je austrijski diplomat Wolfgang Petritsch koji je u “djelo” proveo presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Alije Izetbegovi­ća, a što Schmidt nije napravio u predmetu Bože Ljubića.

 ?? ?? CHRISTIAN SCHMIDT Visoki predstavni­k međunarodn­e zajednice za BiH održao je jučer prvu konferenci­ju za medije nakon što je nametnuo promjene izbornog zakona
CHRISTIAN SCHMIDT Visoki predstavni­k međunarodn­e zajednice za BiH održao je jučer prvu konferenci­ju za medije nakon što je nametnuo promjene izbornog zakona
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia