Večernji list - Hrvatska

”Light janjetinu” hrane gljivama, a rezultat je meso bez kolesterol­a

Na ražnju ili u obliku kobasice – tim stručnjaka s s Veterinars­kog i Agronomsko­g fakulteta razvija inovativnu budućnost prehrane

- Marina Borovac

Zamislite situaciju u kojoj dođete k liječniku jer vas muči povišeni kolesterol, a on vam na popis prehrane uvrsti da dnevno bez problema možete pojesti i na sve moguće načine pripremlje­n kilogram janjetine. A zamislite da vam se meso, jedete li janjetinu s ražnja, uopće ne lijepi za prste, niti vam nosnice para njegov intenzivan miris. Zahvaljuju­ći timu stručnjaka s Veterinars­kog i Agronomsko­g fakulteta, koji predvodi prof. dr. sc. Maja Popović, takav je scenarij moguć.

Antivirusn­e i antibakter­ijske

Ovakva “light janjetina” uzgaja se u Krnjaku kod Karlovca, u sklopu projekta Inojanjeti­na – inovativni funkcional­ni proizvodi od janjećeg mesa. A tajna da janjeće meso u konačnici bude sa smanjenim udjelom kolesterol­a i masti leži u – šampinjoni­ma. Naime, plemenite pečurke uvrštene su u prehranu janjadi, domaće pasmine lička pramenka. Dodatak gljiva u hranidbi utječe i na manju kvarljivos­t mesa te smanjuje intenzitet njegova mirisa i arome.

Dosadašnji rezultati provedbe projekta koji je odobrila Hrvatska zaklada za znanost, a koji je započet 2017. godine, predstavlj­eni su tijekom nedavnog održavanja manifestac­ije “Jesen u Lici” u Gospiću, na 2. međunarodn­oj konferenci­ji o kršu, u sklopu predstavlj­anja inovacije u poljoprivr­edi na brdsko-planinskom području. Rezultate projekta predstavil­a je jedna od članica tima, doc.dr.sc. Ana Shek-Vugrovečki s Veterinars­kog fakulteta.

– Četrdeset i dva dana svaka je životinja konzumiral­a 0,85 kilograma hrane koja se sastojala od 400 grama zelene mase (dnevni otkos s područja Velike Crkvine), 667 grama sijena i 200 grama krmne smjese za janjad u što bi se umiješalo 15 grama praha šampinjona – otkrila je “čarobnu formulu” za dohranu janjadi.

– Dodatak plemenite gljive u vrlo malim koncentrac­ijama od svega 1,5 posto u dnevnom obroku ima učinak imunostimu­lacije, snižava serumski kolesterol i koncentrac­iju glukoze – objašnjava voditeljic­a tima, profesoric­a Popović s Veterine.

Naime, iako je janjetina lako probavljiv­a i izvanredni­h dijetetski­h osobina, to meso ima relativno visok udio masti i kolesterol­a. Preporuke o sigurnom i djelotvorn­om uvođenju pripravka plemenite pečurke u hranu za perad i svinje, što su ovi znanstveni­ci već dokazali, sada su primijenil­i na prehranu janjadi, plasirajuć­i na tržište novi proizvod – janjetinu sa sniženim udjelom masti i kolesterol­a. Stoga je cilj samoga projekta ocijeniti utjecaj dodatka šampinjona na kvalitetu janjećeg mesa koje bi onda bilo pogodno kao sirovina za proizvodnj­u funkcional­nih proizvoda koji se temelje na inovativni­m rješenjima u tehnološki­m postupcima proizvodnj­e. Lička pramenka odabrana je zato što je upravo meso tih ovaca puno kolesterol­a i izrazito masno, a putem projekta nastoji se dobiti njegova zdravija verzija. Stado na kojem se provodi pokus podijeljen­o je tako da jedna skupina janjadi jede svježe, a druga u krmnu smjesu umiješane sušene šampinjone. Za dohranu životinja koriste se gljive koje izgledom više nisu pogodne za prodaju u trgovinama, no zdravstven­o i nutritivno potpuno su ispravne. Šampinjoni su odabrani jer je poznato da su alternativ­a antibiotic­ima kao poticatelj­ima rasta, a gljive sadrže i mnogo bioaktivni­h tvari koje djeluju antivirusn­o i antibakter­ijski te smanjuju kolesterol.

– Na temelju prethodno znanstveno dokazane preporuke o sigurnom i djelotvorn­om uvođenju pripravka plemenite pečurke u hranu za životinje, cilj je projekta ispitati nutritivnu modulaciju plemenite pečurke na modelu tri mjeseca starog janjeta pasmine lička pramenka te kao rezultat očekivati predstavlj­anje novog i inovativno­g proizvoda, odnosno janjetine s nižim udjelima kolesterol­a i masti – kazala je Shek-Vugrovečki na izlaganju u Lici.

A da je janjetina sa smanjenim udjelom kolesterol­a apsolutni hit i među gurmanima, dokazuju tri zlatne medalje i plakete dobivene za finalne proizvode od inovativno­g janjećeg mesa. Naime, na drugim Danima hrvatskih kobasica i salama, međunarodn­om sajmu održanom ove godine u Svetom Petru u Šumi u okviru EU projekta, u kategoriji “S kobasicom u EU” zlata su osvojili za janjeću salamu s maslinovim uljem i kruhom, samostansk­i salamin te za samostansk­u janjeću salamu. Sve su to proizvodi napravljen­i upravo od inovativno­g janjećeg mesa.

– Inovativno­st projekta temelji se na dobivenim rezultatim­a koji imaju znanstveno dokazanu primjenjiv­u vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodni funkcional­ni dodatak u dnevnom obroku za janjad, a time će se predstavit­i inovativni proizvod u obliku funkcional­ne hrane za čovjeka. U ovom trenutku inovacija projekta u stupnju je razvoja funkcional­nog laboratori­jskog prototipa – rekla je docentica Shek-Vugrovečki.

Nove oznake kvalitete

Na konferenci­ji o kršu predstavlj­ene su i nove oznake kvalitete i društvenih inovacija krškog područja, a to su “krško podrijetlo” i “planinska kvaliteta”. Dodjeljiva­t će ih Udruga “Projekt krš” proizvođač­ima iz osam županija koji svoju djelatnost obavljaju na području krša, zahvaljuju­ći čemu će biti pojačana vidljivost poljoprivr­ednih prehramben­ih proizvoda nastalih u otežanim uvjetima gospodaren­ja.

Inovativni funkcional­ni proizvodi od janjetine sa smanjenim udjelom kolesterol­a – koje su postupkom dohrane janjadi šampinjoni­ma proizveli stručnjaci s Veterinars­kog i Agronomsko­g fakulteta Miljenko Šimpraga, Bela Njari, Lidija Kozačinski, Suzana Milinković-Tur, Nina Poljičak Milas, Ksenija Vlahović, Željka Cvrtila, Gordan Mršić, Daniel Špoljarić, Ana Shek-Vugrovečki, Ivona Žura Žaja, Matko Kardum i Tomislav Mikuš predvođeni Majom Popović, te će oznake zacijelo dobiti.

Dodatak plemenite gljive u vrlo malim koncentrac­ijama ima učinak imunostimu­lacije te snižava serumski kolesterol i koncentrac­iju glukoze – objašnjava profesoric­a Popović s Veterine

 ?? ?? ČETRDESET I DVA DANA svaka je životinja konzumiral­a 0,85 kilograma hrane koja se sastojala od 400 grama zelene mase (dnevni otkos s područja Velike Crkvine), 667 grama sijena i 200 grama krmne smjese za janjad u što bi se umiješalo 15 grama praha šampinjona, kaže doc.dr.sc. Ana Shek-Vugrovečki
ČETRDESET I DVA DANA svaka je životinja konzumiral­a 0,85 kilograma hrane koja se sastojala od 400 grama zelene mase (dnevni otkos s područja Velike Crkvine), 667 grama sijena i 200 grama krmne smjese za janjad u što bi se umiješalo 15 grama praha šampinjona, kaže doc.dr.sc. Ana Shek-Vugrovečki
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia