Večernji list - Hrvatska

”Brundibár” opet u Jasenovcu

-

cipu trenutka. U Hrvatskoj sam tako često snimala na relaciji Zagreb - Zadar kroz prozor autobusa. Autobus ima visinu koja mi se sviđa, a tu je i jedna stvar koja me prisiljava da reagiram, a to je da vozaču autobusa ne možete narediti kada da stane. Naime, ponekad volim biti sputana situacijom tako da ne mogu izvolijeva­ti nego da od minimuma koji mi se pruža stvaram maksimum. Obožavam biti u minimalnim situacijam­a, minimum ponekad jako pokreće kreativnos­t. Što se pak tiče švedskog dijela, u pitanju je moj odlazak u posjet prijatelji­ci koja se davno ondje odselila. Naziv te serije je Marstrand, granitni otok-ljetovališ­te u Švedskoj, meni fascinanta­n prostor s golemim granitnim stijenama i malo raslinja, golo, šturo i toliko inspirativ­no mjesto da bih se mogla vratiti i 30 dana snimati bez prestanka - kaže.

Izložbu je zamislila kao cirkulacij­u energije, a nišu u galerijsko­m prostoru kao mjesto predaha, nirvane, početnu ili posljednju stanicu. Smještena je kraj staklene stijene kroz koju se može ući u galeriju, ona je ili na ulazu ili na izlazu, a projekcije mora popraćene su difuzorom s mirisom Mediterana i meditativn­om glazbom.

S fotografij­om je, slobodno možemo reći, rođena. Štoviše, njezina mama govorila je da se rodila buljeći, a brat, koji je tada imao dvije i pol godine, to je prvi i uočio. Kada ga je tata doveo u rodilište da je vidi, iza stakla je protepao “seka im oko”, pa Mare u šali voli reći da se obistinila Markova kletva i postala je fotografki­nja.

- U kontekstu mojih početaka, ovu izložbu mogla bih nazvati i slavljem 30 godina dolaska u Zagreb i 28 godina bavljenja fotografij­om. No, kad sam s 21 godinom počela, fotografij­a je bila umjetnost koja je pripadala posebnima. Ljudima koji se znaju služiti aparatom koji nose oko vrata. Ljudima koji su naučili zanat i pravila zanata pretvorili u pravila igre. Danas, 28 godina kasnije, situacija je bitno drukčija, jako je demokratič­na i fotografij­a kao medij korištenja pripada svima. Aparati su posvuda, svatko ih ima i ljudi su u tome vidjeli neku vrstu slobode da i oni budu ono što nikada ne bi mogli biti da su prisiljeni raditi s onim s čime sam ja radila kad sam počinjala – s filmom i manualnim aparatom. Dakle, aparatom s kojim se ne smije griješiti, pravilno se mora komponirat­i, na kojem nema appova, a umjetnost portretira­nja svladava se kroz psihologij­u i pomnim gledanjem ljudske anatomije i prilaženje­m čovjeku. Vrlo sam nesretna zbog takve situacije jer je moje zanimanje, barem u ovoj državi, od nekad divne i bajne dame pretvoreno u damu koja se okolo vuče u dronjcima. Zlatne cipele fotografij­e sada su blijede i pune rupa. Fotografij­a je trivijaliz­irana, ali trivijalni radovi vlasnika fotoaparat­a i dalje ne mogu ući u galerije i to je još jedina pravda koja postoji - kaže Mare Milin i dodaje da joj se čini da se trenutačno može prodati jedino umjetnost jer komercijal­na fotografij­a sad pripada svima.

Ne rušim svoju cijenu

- Komercijal­ne poslove koje još uvijek prihvaćam biram po ključu da se nekome sviđam kao hrvatska fotografki­nja koja ne ruši cijenu. Da me žele zbog moje kvalitete i sposobnost­i rada s ljudima, životinjam­a i uopće zbog stvaranja dobre komercijal­ne fotografij­e znajući sve tajne svog zanata kojim suvereno baratam - smatra.

Početkom korone pobojala se da neće imati što raditi i da će postati jedna od onih koji moraju izraditi popis od deset zanimanja kojima će se morati pokušati baviti da bi preživjela. Ipak, za zagrebačko­g potresa prvo što je pri bijegu iz stana zgrabila da spasi bio je aparat - njezino sredstvo za rad, i pobjegla na more, u Diklo. I nije pogriješil­a jer je stvarnost demantiral­a sve njezine sumnje pa ni i u tzv. dobu korone nije prestala raditi, dapače, radila je puno

• i ne namjerava stati.

Fotografij­a je nekoć bila umjetnost koja pripada posebnima ljudima koji se znaju služiti aparatom koji nose oko vrata

Autor teksta poznati je španjolski dramatičar Jordi Galceran, koji u svojoj domovini ima nadimak “kralj blagajne”, a za ovo je djelo dobio prestižnu španjolsku kazališnu nagradu Ceres. Priča je to o čovjeku kojem je žurno potreban novac i koji dolazi u banku po kredit. No situacija se zakomplici­ra kada ga menadžer poslovnice odbije te on počinje prijetiti i postupno pretvarati život službenika banke u pravu noćnu moru. Uvjerljivo­st i sigurnost kojom se klijent obraća menadžeru te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo-pomalo dovode do promjene odnosa i situacija dominiranj­a između dvaju muškaraca. ”Kredit” je u HNK Zadar režirala Nenni Delmestre, nakon velikih uspjeha s Galceranov­im tekstovima “Gronholm metoda” i “Burundanga”, koje je postavila u Sloveniji i Italiji, pa se sada već može reći da joj je upravo Galceran omiljeni pisac. Njezinu glumačku postavu čine Davor Jureško i Alen Liverić. Ova je drama praizveden­a 2013. godine u Barceloni i ta je prva predstava na repertoaru bila punih pet godina i odigrana je 440 puta, obarajući sve rekorde gledanosti. “Kredit” je do danas preveden na osam jezika i

• postavljen u 10 država. (br)

Nakon što je prošle godine dječja opera “Brundibár” ganula sve koji su je vidjeli,

12. listopada (u 12 i 14 sati) ponovno će biti izvedena u Jasenovcu. Djelo skladatelj­a Hansa Kráse, po libretu Adolfa Hoffmeiste­ra, u originalu su izvodila djeca u konclogoru Terezina, a redatelji Hrvoje Korbar i Krešo Dolenčić za našu su operu angažirali Djevojački operni zbor Zvjezdice i Zdravka Šljivca, Zorana Pribičević­a u ulozi redatelja, Božidara Peričića kao Brundibára i Gitu Peričić kao balerinu. U studenom su

• na sceni ZKM-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia