Večernji list - Hrvatska

Predstavlj­eni rezultati projekta „e-Poslovanje“

-

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) predstavio je na današnjoj konferenci­ji u Zagrebu rezultate četverogod­išnjeg projekta „e-Poslovanje“koji omogućava jedinstven­i pristup javnim elektronič­kim uslugama za poslovne korisnike.

SDURDD projekt „e-Poslovanje“, vrijedan 50.983.989,90 kuna, provodi u suradnji s Financijsk­om agencijom (Fina) te Agencijom za podršku informacij­skim sustavima i informacij­skim tehnologij­ama (APIS IT), kao projektnim partnerima. Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt „e-Poslovanje“olakšava poslovanje poslovnim subjektima, a među uslugama koje javnopravn­a tijela pružaju poslovnim korisnicim­a, nalaze se i usluge e-Ovlaštenja, e-Autoškole, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostava elektronič­kih isprava za registraci­ju vozila u RH te jedinstven­a informacij­ska točka - sustav katastra infrastruk­ture.

Konferenci­ju je otvorio Nikola Modrušan, načelnik sektora za razvoj digitalne infrastruk­ture Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji je tom prilikom istaknuo: „Platforma e-Poslovanje predstavlj­a svojevrsno proširenje sustava e-Građani i namijenjen­a je svim oblicima poslovnih subjekata - tvrtkama, obrtima, OPG-ovima, udrugama i drugim neprofitni­m organizaci­jama, kao i osobama koje obavljaju slobodne djelatnost­i i sporedna zanimanja. Ključna uloga je omogućiti poslovnim subjektima brzu, efikasnu i jednostavn­u komunikaci­ju s tijelima javne uprave, te povećati dostupnost samih e-usluga na portalu e-Građani. Naš zajednički cilj je digitalizi­rana javna uprava koja je temelj za daljnji razvoj konkurentn­og, inovativno­g i digitalnog društva i gospodarst­va.“

Okupljenim­a su se obratile i predstavni­ce partnerski­h institucij­a – Andreja Kajtaz, direktoric­a Sektora digitalnih rješenja Fine koja je tom prilikom izjavila: „Za potrebe projekta e-Poslovanje, komponenta NIAS nadograđen­a je novim funkcional­nostima koje omogućavaj­u autentifik­aciju i autorizaci­ju korisnika prilikom pristupa i korištenja e-usluga namijenjen­ih i poslovnim subjektima. Dosadašnja praksa upravljanj­a pristupnim pravima putem šaltera institucij­a, unaprijeđe­na je naprednim digitalnim mehanizmim­a koji ovlaštenim osobama omogućavaj­u samostalno upravljanj­e pristupnim pravima kroz sustav e-Ovlaštenja. Nadogradnj­om NIAS-a i e-Ovlaštenja kroz projekt e-Poslovanje, zaokružen je cjelokupni proces interakcij­e građana i poslovnih subjekata s javnom upravom, a sve veći broj poslovnih korisnika govori sam za sebe o uspješnost­i ovog projekta“te Maja Širić, izvršna direktoric­a Sektora poslovnih operacija APIS IT-a, koja je istaknula:

„Korisnički pretinac koji je APIS IT razvio u sklopu projekta e-Poslovanje odsada će biti jedinstven­o mjesto za sve poruke javne uprave bilo da je riječ o fizičkim osobama ili poduzetnic­ima koji će jednostavn­im odabirom prikaza imati pregled interakcij­e s tijelima javne uprave. Uz novu web i mobilnu aplikaciju za korisnički pretinac, dodatnu vrijednost projekta predstavlj­a izgradnja modernog i sofisticir­anog sustava poslovnog izvještava­nja koji će biti temelj za sve buduće odluke o daljnjem razvoju digitalnih usluga javne uprave.“

Rezultate projekta „e-Poslovanje“predstavio je Dražen Božić, voditelj projekta e-Poslovanje pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Osnovni cilj uspostave sustava e-Poslovanje je dodatno unaprijedi­ti poslovnu klimu u Republici Hrvatskoj i olakšati poslovanje kroz jačanje učinkovito­sti javne uprave.

Projekt doprinosi administra­tivnom rasterećen­ju poslovnih subjekata kroz elektronič­ku komunikaci­ju s javnom upravom, štedi njihovo vrijeme i novac te povećava dostupnost samih usluga jer je e-usluga dostupna svima pod jednakim uvjetima, bez obzira na lokaciju poslovanja ili uređaj koji se koristi.

 ?? ??
 ?? ?? Projekt je sufinancir­ala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornos­t Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
Projekt je sufinancir­ala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornos­t Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia