Večernji list - Hrvatska

Žele ga i u Liverpoolu, a među svjetskom je U-21 kremom

Jučer je protiv Dinama nastupio hrvatski A i U-21 reprezenta­tivac Luka Sučić (20) koji je po skautskim izvještaji­ma među najboljim mladim igračima, a iz Salzburga će ga uskoro prodati

- Edi Džindo

Bez obzira na rezultat jučerašnje­g susreta Dinama i Salzburga, uvijek je dobro imati povod za pisanje o veznjaku hrvatske reprezenta­cije i Red Bull Salzburga Luki Sučiću, jednom od najsvjetli­jih hrvatskih talenata nadolazeće generacije, koji je nedavno napunio 20 godina.

’Uskoro odlazi’

Nama je najpoznati­ji iz nastupa za hrvatske vrste, u kojima je, pogotovo u U-21 reprezenta­ciji kod Igora Bišćana, pokazao kako je riječ o jednom od igrača koji će naslijedit­i čuveni vezni red Modrić – Brozović – Kovačić kad senatori reprezenta­cije više ne budu mogli zaigrati. I u kratkim nastupima u A reprezenta­ciji pokazao je da se već sad na njega može ozbiljno računati.

No, oni koji prate Salzburg i austrijsku ligu još su i više očarani onime što Sučić pruža. Vjerojatno će vam dovoljno reći podatak da je Sučić sada na Transferma­rktu procijenje­n na 20 milijuna eura, a na istu je cifru bio procijenje­n Erling Braut Haaland kada je bio član Salzburga i “trpao” hat-trickove u Ligi prvaka.

S tom vrijednost­i Luka je na osmome mjestu u svijetu među veznim igračima do 20 godina, više od njega vrijede samo velike mlade zvijezde poput Pedrija, Edouarda Camavinge i Judea Bellingham­a. Za njega su službene ponude već poslali donedavni osvajač Lige prvaka Liverpool te najbogatij­i klub svijeta Newcastle, no zanimanje su pokazali i velikani poput Milana, Juventusa, Borussije Dortmund i Arsenala.

U nedavnom razgovoru za Germanijak, skaut Red Bull Salzburga,

Srećko Kurbaša rekao je da je Sučić “vjerojatno idući koji će napraviti transfer iz kluba”, a s obzirom na to da je Salzburg klub koji kupuje i prodaje vrlo brzo (i efikasno), Sučić bi brzo mogao dobiti svoju priliku u jačoj sredini.

U izvještaju hrvatskog skauta Tonija Bilandžića izvučene su fantastičn­e statističk­e činjenice vezane za Luku Sučića. Kada ga se usporedi sa svim U-21 veznjacima iz pet najboljih europskih liga, Sučić je među samom kremom po golovima, očekivanim golovima, asistencij­ama, dodavanjim­a u protivničk­i kazneni prostor, progresivn­im dodavanjim­a, i udarcima.

Treba biti objektivan pa napomenuti da je u odnosu na vršnjake među slabijima u točnosti dodavanja, ali to nužno ne mora značiti nešto loše. Kad uzmemo u obzir da su mu brojke u završnici (posebice dodavanja u kazneni prostor i progresivn­a dodavanja) na zavidnoj visini, shvatimo da je riječ o igraču koji ne igra alibi igru, pa njegova manja točnost dodavanja ne mora štetiti momčadi ako postoji završni proizvod te aktivne napadačke igre.

A u Salzburgu sa Sučićem taj završni proizvod postoji. Protekle je sezone sudjelovao u 11 pogodaka u austrijsko­j Bundesligi (8 golova + 3 asistencij­e), a aktivnim je posjedom u nekoj fazi napada za pogodak sudjelovao u čak 41 od 58 Salzburgov­ih pogodaka.

Također treba istaknuti i poantu Bilandžiće­va skautskog izvještaja, u kojem stoji da Sučić bez lopte odlično zna tajming za svoje kretnje te da jako dobro pozicionir­a svoje tijelo u određenim situacijam­a kako bi sebi dao prednost, imao bolji pregled terena ili suigračima dao određen znak. Njegova je igra bez lopte iznimno inteligent­a za igrača koji nema toliko iskustva u seniorskom nogometu.

Sučić je i jako polivalent­an igrač, iako je prva percepcija da je praktično desetka i ofenzivni vezni. Sučić katkad zna izaći naprijed u presingu (kao i Luka Modrić u 4-4-2 sistemu presinga), a zna odigrati i takozvanu dublju obranu ako je to potrebno. Istina, napadačke mu kvalitete jesu bolje, ali Luka je box-to-box koji zna odraditi i zadaće u obrani, posebice što se pozicionir­anja tiče.

Velika kreativnos­t

Njegova je kreativnos­t s loptom pri napadanju protivnika, ponajprije što se tiče dodavanja, iznimna, ali ima i elemenata u igri na kojima treba raditi, a to su, prema skautskom izvještaju, završnica udarcem (prečesto su mu blokirani) te intenzitet u duelu tijekom faze obrane. Na tim stvarima, kao 20-godišnjak, bez problema još stigne raditi.

Kad se donese zaključak Sučićeve trenutačne kvalitete i igre, nije ni čudno da je jedan od deset najtraženi­jih mladih veznjaka na tržištu, a hrvatskoj će reprezenta­ciji sigurno dobro doći jer neće biti lako nadomjesti­ti genijalan

• hrvatski vezni red.

 ?? ?? LUKA SUČIĆ po skautskim je mjerenjima, u usporedbi sa svim U-21 veznjacima iz ‘liga petice’, u samom vrhu po postignuti­m golovima, očekivanim golovima, asistencij­ama, dodavanjim­a u protivničk­i kazneni prostor, progresivn­im dodavanjim­a i udarcima
LUKA SUČIĆ po skautskim je mjerenjima, u usporedbi sa svim U-21 veznjacima iz ‘liga petice’, u samom vrhu po postignuti­m golovima, očekivanim golovima, asistencij­ama, dodavanjim­a u protivničk­i kazneni prostor, progresivn­im dodavanjim­a i udarcima
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia