Večernji list - Hrvatska

U parovima nas čeka hrvatski četvrtfina­le

Uspjeh hrvatskih tenisača na ATP 500 turniru u Astani – Čilić prošao, Mektić i Pavić za polufinale protiv Dodiga

- Anton Filić

Nakon što je na turniru u Tel Avivu igrao finale (poraz od Novaka Đokovića), Marin Čilić je s pobjedama nastavio i na jačem ATP 500 turniru u kazahstans­kom gradu Astani (nagradni fond iznosi 1,9 milijuna USD) na kojem je postavljen za devetog nositelja. U prvom je kolu, nakon preokreta, svladao 29-godišnjeg Nijemca Oscara Ottea, 55. tenisača svijeta, s 5:7, 7:6 (4), 6:2, osvojivši na prvom servisu 48 od 60 poena.

Stabilizir­ao je igru

O pobjedniku je odlučilo Čilićevo odlično otvaranje odlučujuće­g seta u kojem je poveo s 3:0, da bi do kraja dvoboja suparniku još jedom oduzeo početni udarac. Marin je pogodio sedam asova, uza 67 posto pogođenog prvog servisa, a iskoristio je svega tri od 16 prilika za obrat (Otte je realizirao obje break-lopte).

Čiliću je to sedma pobjeda u posljednji­h devet susreta, iz čega se vidi da je stabilizir­ao svoju igru. Jedina dva poraza doživio je od dvojice ponajbolji­h igrača današnjice – Alcaraza (na US Openu) i Đokovića. Ukupno mu je to 31. pobjeda sezone, uza 17 poraza, no zasad još čeka na prvi naslov.

Međugorac je još uvijek u igri za završni Masters najboljih osam tenisača koji će se ove godine održati u Torinu, iako je u ovom trenutku tek na 16. mjestu (u obzir se uzimaju samo ovogodišnj­i rezultati). Carlos Alcaraz, Rafael Nadal, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas i Novak Đoković (kao osvajač Grand Slam naslova) osigurali su nastup, ali ostale su još tri slobodne pozicije, a Marin bi eventualni­m osvajanjem naslova u Kazahstanu napredovao čak do desetog mjesta.

Čilićev sljedeći suparnik bit će Rus Karen Hačanov (s kojim povremeno radi i naš izbornik Vedran Martić), 18. igrač s ATP liste, protiv kojega naš najbolji tenisač vodi s 3-2 u pobjedama.

Na istom su turniru uspješni bili i naši igrači parova. Nikola Mektić i Mate Pavić su u prvom kolu (u prvom dvoboju nakon Davisova kupa) nadjačali Indijca Rohana Bopannu i Nizozemca Matwea Middelkoop­a sa 7:6 (3), 6:2, spasivši u prvoj dionici tri set-lopte i to pri vodstvu suparnika od 5:4 u gemovima i na njihovu servisu.

Tako smo dobili hrvatski četvrtfina­le u Astani jer će se Mektić i Pavić za polufinale boriti protiv Ivana Dodiga i Amerikanca Krajičeka.

U Šibeniku se igra ITF turnir tenisačica (25.000 USD) na kojem se čak osam Hrvatica našlo u glavnom ždrijebu (Lucija Ćirić Bagarić jedina je prošla kvalifikac­ije). No prvo kolo glavnog turnira zasad je prošla samo Zagrepčank­a Tara Würth, šesta nositeljic­a, koja je s 4:6, 6:1, 6:1 eliminiral­a Poljakinju Weroniku Falkowsku. Iva Primorac poražena je od Dee Herdželaš iz BiH, sedme nositeljic­e, sa 3:6, 3:6.

Marčinko u Trnavi

Bilježimo još dvije pobjede naših na manjim turnirima. Petra Marčinko je nakon dulje stanke zbog ozljeda zaigrala na Challenger­u u Trnavi (dvorana, 60.000 USD) i u prvom kolu pobijedila Švicarku Arlindu Rushiti (375. na WTA listi) sa 6:3, 6:2. Petra će za prolaz u četvrtfina­le igrati protiv osme nositeljic­e Britanke Sonay Kartal (209.), koja je u prvom kolu bila uspješnija od naše Jane Fett.

Na Futuresu tenisača u engleskom Sheffieldu (dvorana, 25.000 USD) Splićanin Mili Poljičak izborio je četvrtfina­le nakon pobjede protiv britanskog kvalifikan­ta Georgea Loffhagena (1701.) sa 4:6, 6:4, 6:3. Nakon što je izgubio prvi set, Mili je i u drugom zaostajao 1:3, no uspio je naći put do preokreta

• i pobjede.

Marin Čilić je još uvijek u igri za završni Masters, ostale su još tri slobodne pozicije, a osvoji li naslov u Astani, napredovat će do 10. mjesta

 ?? ?? MATE PAVIĆ I NIKOLA MEKTIĆ u prvom kolu (u prvom dvoboju nakon Davisova kupa) nadjačali su Indijca Rohana Bopannu i Nizozemca Matwea Middelkoop­a sa 7:6 (3), 6:2
MATE PAVIĆ I NIKOLA MEKTIĆ u prvom kolu (u prvom dvoboju nakon Davisova kupa) nadjačali su Indijca Rohana Bopannu i Nizozemca Matwea Middelkoop­a sa 7:6 (3), 6:2
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia