Večernji list - Hrvatska

’Niemann varao u više od sto online šahovskih partija’

- (V. Balen)

U skandalu koji je do temelja uzdrmao šahovski svijet odjeknula je još jedna bomba. Naime, istraga o partijama Hansa Niemanna otkrila je da je američki velemajsto­r varao mnogo češće nego što je dosad otkriveno. Izvješće na 72 stranice, koje je izradila najpopular­nija šahovska platforma Chess.com, otkrilo je da je Niemann vjerojatno varao u više od sto online šahovskih partija uključujuć­i i nekoliko natjecanja na kojima su dodjeljiva­ne novčane nagrade, prenosi Guardian. Prvi je to objavio Wall Street Journal. Sumnje vezane za 19-godišnjaka koji je u četiri godine napravio spektakula­ran napredak među 50 najboljih na svijetu pojačane su prošlog mjeseca kada je svjetski prvak Magnus Carlsen izjavio da Amerikanac pobjeđuje nezakonito. Niemann je oštro demantirao optužbe, iako je priznao da je u prošlosti barem dva puta prekršio pravila fer igre koristeći pomoć računalnih šahovskih programa – prvo kao 12-godišnjak na online turniru, a zatim kao 16-godišnjak tijekom streaminga.

Međutim, izvješće platforme Chess.com, koje se oslanjalo na alate za otkrivanje varanja, uključujuć­i usporedbu poteza igrača s onima koje preporučuj­u moćna superračun­ala, ponudilo je uvjerljive dokaze temeljene na podacima koji dramatično proturječe njegovim izjavama. Istraga nije donijela zaključke u vezi s Niemannovi­m igrama na turnirima uživo, ali oni koji su je proveli tvrde da su “iznimno sigurni” u svoje načine otkrivanja varanja na internetu, za što su koristili Grand Masters – najviši rang šahista – uz analizu poteza napravljen­ih automatizi­ranim alatima.

Niemann je navodno privatno priznao optužbe, nakon čega mu je na određeno vrijeme zabranjen pristup Chess.comu. Skandal je izbio u rujnu kada je Niemann pobijedio Carlsena dok je igrao crnim figurama na 500.000 dolara vrijednom turniru u St. Louisu, prekinuvši tako niz aktualnog svjetskog prvaka od 53 meča bez poraza. Šokantan poraz i Carlsenovo odustajanj­e izazvali su lavinu komentara i optužbi da je Niemann varao. Međunarodn­a šahovska federacija (FIDE) najavila je formiranje vlastite komisije koja će ispitati

• optužbe o varanju.

Istraga nije donijela zaključke u vezi s Niemannovi­m igrama na turnirima uživo, već se odnosi na internetsk­e partije

 ?? ?? Izvješće šahovske platforme Chess.com otkrilo je da je Niemann (na slici) vjerojatno varao u više od sto online šahovskih partija uključujuć­i i nekoliko turnira na kojima su dodjeljiva­ne novčane nagrade. Niemann je demantirao optužbe, ali priznao je da je u prošlosti barem dva puta prekršio pravila.
Izvješće šahovske platforme Chess.com otkrilo je da je Niemann (na slici) vjerojatno varao u više od sto online šahovskih partija uključujuć­i i nekoliko turnira na kojima su dodjeljiva­ne novčane nagrade. Niemann je demantirao optužbe, ali priznao je da je u prošlosti barem dva puta prekršio pravila.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia