Večernji list - Hrvatska

Prvi put pad: samo 21,8 posto energije Europske unije iz obnovljivi­h izvora

- Mateja Šobak

Prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. Bit će to Europa, zaključeno je 2019. godine, kad je donesen Europski zeleni plan, s ciljem da se u zakonodavs­tvo svake članice EU ugradi stremljenj­e uklanjanju upravo onoliko emisija CO2 koliko se i proizvodi. Daleko je još do ispunjenja cilja klimatske neutralnos­ti, barem sudeći prema podacima Eurostata, jer samo 21,8 posto energije potrošene u EU proizveden­o je iz obnovljivi­h izvora. Najviše ih koristi Švedska, koja je 62,6 posto svoje energije proizvela iz biomase, vode, vjetra, s pomoću dizalica topline i tekućih biogoriva, slijede je Finska, Latvija, Estonija, Austrija, Danska i Portugal, a onda – mi. Hrvatska je zemlja koja, s nešto više od 30 posto energije dobivene iz obnovljivi­h izvora, pripada među 12 zemalja koje su unutar prosjeka EU po iskorištav­anju onoga što priroda nudi, tu su još i Litva, Slovenija, Rumunjska i Grčka, dok se preostalih 15 država našlo ispod 21,8 posto. Obnovljive izvore energije najmanje iskorištav­a Luksemburg, samo 11,7 posto, a u istraživan­je Eurostata uključene su i dvije zemlje koje nisu članice EU: Island i Norveška. Uz pomoć hidroelekt­rana, vjetroelek­trana te ostalih sličnih postrojenj­a ove dvije države proizvode gotovo 90, odnosno 80 posto energije za svoje stanovnike. Ono što u Eurostatu također ističu jest činjenica da je prvi put u povijesti u 2021. godini zabilježen pad iskoristiv­osti obnovljivi­h izvora energije na razini EU. Ne treba to, međutim, zabrinjava­ti, ističu, jer naprosto se dogodio fenomen kod izračunava­nja postotaka. Za sve je kriva pandemija, kažu.

– Ukinuta su ograničenj­a koja su 2020. vrijedila zbog koronaviru­sa, a zbog kojih se dogodilo općenito povećanje potrošnje energije, što je smanjilo udio obnovljivi­h izvora energije unatoč povećanju proizvodnj­e obnovljive energije u apsolutnom iznosu u usporedbi s 2020. To je uzrokovalo naizgledni pad udjela obnovljivi­h izvora energije u ukupnoj potrošnji – pojasnili su iz Eurostata. Unatoč tome, upozoravaj­u iz EU, države će se morati trgnuti.

– Cilj EU koji je trenutačno postavljen za 2030. jest 32 posto energije iz obnovljivi­h izvora.

Stoga zemlje moraju intenzivir­ati svoje napore kako bi ostale iznad osnovne vrijednost­i utvrđene Uredbom o upravljanj­u energetsko­m unijom i klimatskim mjerama te kako bi se uskladile s potrebnom EU putanjom.

To još više vrijedi ako se uzme u obzir da je EK 2021. izdao svoj prijedlog za izmjenu Direktive o obnovljivo­j energiji, gdje namjerava povećati ovaj cilj na 40 posto, s planom REPowerEU u 2022. koji ovaj cilj dodatno podiže na 45 posto – navode stručnjaci iz Eurostata.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia