Večernji list - Hrvatska

Svoje cjenike objavit će Tommy, Konzum i KTC

Riječ je o ukupno 1200 artikala u 80 kategorija, a to su cijene koje redovito prati i Državni zavod za statistiku

- Iva Boban Valečić

U Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja jučer je održan sastanak s predstavni­cima triju trgovačkih lanaca koji su voljni sudjelovat­i u objavi tzv. bijele liste koja bi potrošačim­a trebala pružiti uvid u kretanje cijena prehramben­ih proizvoda tijekom prošle i ove godine. Iako u akciji ne sudjeluje preostalih sedam pozvanih najvećih trgovaca, u Ministarst­vu kažu kako su izrazito zadovoljni sastankom i očekuju uspjeh akcije.

Pozdravlja­ju odluku

Na objavu cjenika koji će omogućiti usporedbu cijena u konkurents­kim prodavaoni­cama pristali su hrvatski lanci Konzum, KTC i Tommy, a Ministarst­vo je nakon sastanka priopćenje­m pozdravilo njihovu odluku, odnosno to što su se “odazvali na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdan­og dizanja cijena”.

”S predstavni­cima trgovačkih lanaca razgovaral­o se o rastu cijena hrane i bezalkohol­nih pića te formiranju instrumena­ta kojima će se potrošačim­a omogućiti mehanizam usporedivo­sti kretanja cijena, tzv. bijele liste”, stoji u priopćenju, uz podsjetnik da je inflacija u prosincu iznosila 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura, može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkohol­nih pića. Navodi se i kako je ministar Davor Filipović još jednom podsjetio na mjere kojima je Vlada olakšala poslovanje u uvjetima energetske krize, od kontrole cijena struje, plina i goriva nadalje.

– Ono što očekujem u idućem razdoblju je snižavanje maloprodaj­nih cijena onih trgovaca koji su ih neopravdan­o podigli. Nerazumlji­vo je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremen­o koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH – naglasio je Filipović, zahvaljuju­ći trgovačkim centrima koji su mu dostavili tražene podatke o kretanju cijena hrane i pića.

Iz njegova ministarst­va istodobno pozivaju i preostale trgovačke centre da se uključe u akciju kojoj je, ističu, cilj zaštititi potrošače, posebno u razdoblju prilagodbe na novu valutu. Demantiraj­u pritom navode da se od trgovaca tražilo da prikažu kretanje cijena više od 12.000 artikala i objašnjava­ju kako je riječ o ukupno 1200 artikala u 80 kategorija, cijene kojih redovito prati i Državni zavod za statistiku.

Potrošači će odlučiti

U Ministarst­vu nam pojašnjava­ju i kako nema smisla ideja nekih trgovaca o praćenju cijena znatno manjeg broja najprodava­nijih proizvoda jer su, kažu, to radile i potrošačke udruge, ali bez velikog efekta. Cijene tih proizvoda trgovci su držali na istoj razini, dok se istodobno na drugim proizvodim­a događala puzajuća inflacija. Uvođenjem znatno šire bijele liste potrošači će, kažu, moći vidjeti koji su dobavljači i trgovci već dizali cijene tijekom prošle godine i odlučiti kako će reagirati na eventualno novo poskupljen­je. Jer, dodaju, potrošači u ovom izazovnom razdoblju zaslužuju znati tko i zašto zapravo diže cijene.

 ?? ?? NERAZUMLJI­VO je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremen­o koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH, naglasio je Filipović
NERAZUMLJI­VO je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremen­o koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH, naglasio je Filipović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia