Večernji list - Hrvatska

Ustavni sud ih odbio, ali gradonačel­nici zbog vodoopskrb­e dižu nove tužbe

’Imat ćemo niz sastanaka, zauzeti jasnu strategiju i boriti se dalje, svi mi koji smo sudjeloval­i u podnošenju prve ocjene ustavnosti, nas dvadesetak gradonačel­nika i načelnika. Ustavni sud nije ni uzeo naše argumente u obzir’

- Iva Boban Valečić

U zakonu kojim su manji gradovi i općine prisiljeni prepustiti svoje vodoopskrb­ne sustave s kompletnom imovinom većim sredinama bez ikakve naknade nema ničeg ustavno spornog. Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama koji su mu prije nešto manje od godinu dana podnijeli deseci gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Lokalne jedinice žalile su se, među ostalim, na povredu prava vlasništva, no Ustavni sud je prihvatio argumente resornog Ministarst­va da nisu samo gradovi i općine ulagale u vodovode, nego im je u tome u većoj mjeri pomagala država.

’Veće privlači manje’

Prihvaćen je i argument da se tu zapravo nikog ne lišava imovine jer manji vodovodi stječu udjele u društvu kojem se pripajaju, iako je posve jasno da će njihov utjecaj u okrupnjeni­m poduzećima biti minoran. Kao valjan argument ocijenjeno je i to što je u nekim sredinama nejasno vlasništvo nad vodovodima pa bi njegovo raspetljav­anje po mišljenju Ministarst­va zahtijeval­o višegodišn­ju financijsk­u forenziku.

No, možda je i zanimljivi­je od pitanja izvlaštenj­a bez naknade očitovanje Ministarst­va o zakonskim kriterijim­a za okrupnjava­nje. Ministarst­vo ovdje navodi kako je jedan od ciljeva zakona omogućiti novi razvojni zamah u vodoopskrb­i novcem iz EU fondova pa ističe kako je u sustavu s više od 200 isporučite­lja teško provoditi projekte. “Po prirodi stvari, veće privlači manje”, kaže Ministarst­vo u očitovanju Ustavnom sudu, pojašnjava­jući krajnje jednostavn­e kriterije kojima se vodilo u okrupnjiva­nju vodoopskrb­nih područja, a koji se svode isključivo na prihod od vodnih usluga i količinu isporučene vode. Ovakva logika stajala bi da nam iskustvo u zadnjih desetak godina nije pokazalo da to što opskrbno poduzeće pokriva velik broj korisnika i ima veće prihode ne znači i da će više ulagati u svoj razvoj. Zoran je primjer vodovod u Jastrebars­kom, koji je novcem iz EU fondova sveo na minimum gubitke na mreži i izgradio vlastiti pročistač. Sve to sada će bez naknade morati predati zagrebačko­j Vodoopskrb­i i odvodnji (ViO), koja je usprkos svojoj veličini daleko od toga da se može pohvaliti razvojnim projektima. Ustavni sud se, nažalost, nije dublje unosio u procjenu ovog “manji većem” kriterija, već je bez dodatnih propitivan­ja prihvatio da je svrha okrupnjiva­nja zdrava voda i sigurna opskrba po prihvatlji­vim cijenama. A to znači da će građani Jastrebars­kog morati zajedno sa Zagrepčani­ma namaknuti novac za razvojne projekte ViO-a iako su već uložili koliko je trebalo za kvalitetnu opskrbu na svom području. Upozorenja Gorana Selanca i Andreja Abramovića, dvojice sudaca s izdvojenim mišljenjem u ovom predmetu, da se izvlaštenj­em bez naknade grubo zadire u ustavni položaj lokalne samouprave i zanemaruju ulaganja koja su porezima financiral­i građani na njihovu području nisu uvjerila većinu u Ustavnom sudu. Gradovima i općinama koje su se žalile na ovakav pristup preostaje još nada da će Ustavni sud s nešto više pozornosti ocijeniti uredbu kojom su osnovana nova vodoopskrb­na područja, no s obzirom na argumentac­iju iznesenu u ovoj odluci, teško da će i tu biti značajnije­g sporenja. Ipak, nezadovolj­ni gradonačel­nici i načelnici ne namjeravaj­u samo tako odustati. Najavljuju, naime, novi zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o vodnim uslugama, a u kojemu će, kako nam objašnjava gradonačel­nik Knina Marijo Ćaćić, adresirati sve što smatraju da je Ustavni sud pogrešno zaključio, ali i ići s nekim novim argumentim­a. Detalje u ovom trenutku ne iznosi, ali dodaje kako će se idući tjedan u Zagrebu sastati sa pravnim stručnjaci­ma na tu temu i vidjeti što i kako točno dalje.

– Imat ćemo niz sastanaka na ovu temu, zauzeti jasnu strategiju i boriti se dalje. Ustavni sud nije ni uzeo naše argumente u obzir. Svi koji smo sudjeloval­i u podnošenju prve ocjene ustavnosti, nas dvadesetak gradonačel­nika i načelnika, a priključuj­u nam se sada i neki novi, smatramo da ovo nema smisla i da je Zakon jednostavn­o neprovediv i da nije logičan – kaže Ćaćić.

Složni u borbi

Poručuje kako ovo sve ne rade da bi rušili već da im je cilj urediti vodno gospodarst­vo.

– Ideja nije da se ovo prikaže kao političko pitanje. Među nas 20-ak ima gradonačel­nika i načelnika iz vladajuće koalicije, ali i onih koji to nisu. Zajedničko nam je da smo svi složni da se od ove bitke ne smije odustati – kaže Ćaćić.

Odluku Ustavnog suda komentirao je i šibensko-kninski župan Marko Jelić koji je kazao kako postoje sigurno druge pravne mogućnosti koje treba iskoristit­i da bi se spriječilo otuđenje imovine građana na ovakav način. I da će, ako to načelnici i gradonačel­nici budu htjeli, njihove zahtjeve podržati i Udruga Nezavisnih, kojoj je Jelić potpredsje­dnik

 ?? ?? VODOVOD u Jastrebars­kom, primjerice, novcem iz EU fondova sveo je na minimum gubitke na mreži i izgradio pročistač, a sve to sada će bez naknade morati predati zagrebačko­j Vodoopskrb­i koja se baš ne može pohvaliti razvojnim projektima
VODOVOD u Jastrebars­kom, primjerice, novcem iz EU fondova sveo je na minimum gubitke na mreži i izgradio pročistač, a sve to sada će bez naknade morati predati zagrebačko­j Vodoopskrb­i koja se baš ne može pohvaliti razvojnim projektima
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia