Večernji list - Hrvatska

Najmlađi je ravnatelj jedne bolnice, a nije liječnik

U Hrvatskoj samo 16 posto bolnica ne vode medicinski obrazovani šefovi, nego ekonomisti i pravnici, poput D. Javorića Barića iz Krapinskih Toplica

- Ivica Beti

Pravnik Danijel Javorić Barić s 28 godina postao je najmlađi ravnatelj jedne zdravstven­e ustanove u Hrvatskoj. Osim po dobi, odskače i po tome što je jedan od rijetkih ravnatelja koji nisu medicinske struke. Od šezdesetak bolnica diljem Hrvatske, samo 16 posto njih ne vode medicinski obrazovani šefovi, nego ekonomisti i pravnici.

– Kada bih to smatrao otegotnom okolnošću, ne bih ni donosio odluku o kandidatur­i za ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilita­ciju Krapinske Toplice – kaže na pitanje je li mu to što ne dolazi iz liječničke branše otegotna ili olakotna okolnost u upravljanj­u složenim bolničkim sustavom.

Izabran jednoglasn­o

– Izabran sam jednoglasn­o, dakle glasovima svih članova Upravnog vijeća, i to četiri predstavni­ka osnivača, Krapinsko-zagorske županije, te po jednog predstavni­ka Stručnog vijeća bolnice, Radničkog vijeća i Vlade. Vjerujem da je širina podrške koju sam dobio pri izboru najbolji komentar cijele situacije – kaže za Večernji list Javorić Barić na pitanje kako komentira sumnje u stranačko zapošljava­nje s obzirom na to da je dopredsjed­nik županijsko­g SDP-a. Do trenutka stupanja na dužnost ravnatelja radio je, kaže, kao asistent predavač na Pravnom fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu, a prije toga i u odvjetništ­vu, pa ima i više od potrebnih pet godina radnog iskustva. Što ga je potaknulo da se kandidira?

– Odluku o kandidatur­i donio sam vodeći se iskustvom vođenja Upravnog vijeća bolnice, odnosno nakon što sam bio upoznat s funkcionir­anjem zdravstven­og sustava općenito, a naročito bolnice. Uz to, vjerovao sam da posjedujem dovoljno znanja, sposobnost­i i energije uhvatiti se ukoštac sa svim izazovima koje takva dužnost nosi – odgovara. Koliko su mladi danas spremni kandidirat­i se za rukovodeće pozicije u javnom sektoru?

– To pitanje treba usmjeriti prema mladima općenito, ali i prema onima koji imaju i imat će priliku pružiti povjerenje mladim ljudima. Društvo koje želi bolju budućnost mora biti svjesno da su mladi karika koja donosi novu energiju i viziju te, shodno tome, mora otvarati prostor za djelovanje mladih – ističe Javorić Barić.

Ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević po struci je diplomiran­i ekonomist. On kaže da mu je motiv za prijavu na ravnateljs­ko mjesto bilo to da se nakon višegodišn­jeg iskustva u gospodarst­vu i bankarskom sektoru kao ekonomist uhvati ukoštac s izazovima koje nosi zdravstven­i sustav. To što nije zdravstven­e struke može se, kaže, premostiti uz kvalitetne pomoćnike.

– Olakotna okolnost je svakako znanje i iskustvo iz sektora financija i ekonomski način razmišljan­ja i upravljanj­a s obzirom na širinu gledanja drugih faktora u poslovanju u odnosu na ravnatelje koji su liječnici – veli Blažević.

Ravnatelji­ca Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, pravnica Marina Major kaže da svaka struka u vođenju zdravstven­e ustanove ima svoje prednosti i nedostatke.

– Pravniku nedostaju specifična znanja struke koja su potrebna za kvalitetnu organizaci­ju rada i pružanje zdravstven­e skrbi, dok se liječniku ili ekonomistu, na primjer, nije lako snaći u velikom broju propisa koji se odnose na organizaci­ju rada i uvjete poslovanja. Stoga je apsolutno nužno da se vodstvo zdravstven­e ustanove organizira u sinergiji i suradnji svih struka. Za uspjeh rada nužna je svakodnevn­a suradnja i prihvaćanj­e savjeta svih sudionika zdravstven­og sustava, uključujuć­i i pacijente. Dakle, najvažniji za dobro vodstvo je kvalitetan tim koji surađuje i razmjenjuj­e mišljenja – kaže Major.

Zamjenik mu je liječnik

Ravnatelj Toplica Lipik - specijalne bolnice za medicinsku rehabilita­ciju je ekonomist.

– Moj motiv za kandidatur­u bio je osobni stručni i poslovni izazov, ali i osjećaj odgovornos­ti prema ustanovi koja se našla u teškoj financijsk­oj situaciji nakon pandemije i ograničeni­h mogućnosti rada te negativnim financijsk­im rezultatim­a. Nakon ostavke tadašnjeg ravnatelja, bio sam jedini kandidat. Donedavno sam u ovoj ustanovi radio kao pomoćnik za financijsk­e poslove i imao sam prilike vrlo dobro upoznati sustav, način funkcionir­anja bolnice i probleme s kojima se bolnica suočava – ističe Goran Pušćenik. Svoje ekonomsko iskustvo smatra pozitivnim u ovim izazovnim financijsk­im vremenima, a za sva stručna zdravstven­a pitanja savjetuje se sa svojim zamjenikom koji je liječnik.

– Na taj način činimo sinergiju ekonomske i liječničke struke koja nam je u ovim trenucima i potrebna – zaključuje Pušćenik.

Najvažniji je za dobro vodstvo kvalitetan tim koji surađuje i razmjenjuj­e mišljenja, kaže M. Major

 ?? GLASOVIMA ?? svih članova Upravnog vijeća pravnik Danijel Javorić Burić (drugi slijeva) izabran je za novog ravnatelja. Ističe da društvo koje želi bolju budućnost mora biti svjesno da su mladi karika koja donosi novu energiju i viziju
GLASOVIMA svih članova Upravnog vijeća pravnik Danijel Javorić Burić (drugi slijeva) izabran je za novog ravnatelja. Ističe da društvo koje želi bolju budućnost mora biti svjesno da su mladi karika koja donosi novu energiju i viziju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia