Večernji list - Hrvatska

Liječnicim­a i znanstveni­cima u Hrvatskoj brutalno se prijeti

Dr. Ivana Šmit, predsjedni­ca HUBOL-a: Brojni liječnici javili su nam da dobivaju poruke koje su ne samo uvredljive nego i prijeteće, a pri tome se ne biraju riječi

- Romana Kovačević Barišić

”U ime stotina naših članova, stojimo uz kolege koji su davali znanstveno utemeljene izjave, a žrtve su ovih napada te pozdravlja­mo inicijativ­u Hrvatske liječničke komore da ih se zaštiti. Pozivamo sve one koji su do sada poklonili povjerenje Nenadu Bakiću da se od njega distancira­ju, jer njegove aktivnosti škode povjerenju u struku, u javnozdrav­stvene institucij­e i u njihove djelatnike. Čineći tu štetu, gotovo nepopravlj­ivo narušava se i dobrobit javnom zdravlju RH te njen ustroj”, zajednički je jučer poručilo devet stručnih biomedicin­skih društava: epidemiolo­ško, pedijatrij­sko, infektološ­ko, društvo za školsku i sveučilišn­u medicinu, društvo za preventivn­u i socijalnu pedijatrij­u, za zdravstven­u ekologiju, imunološko i farmakološ­ko društvo (sve društva Hrvatskog liječničko­g zbora) te Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Na istu temu oglasio se jučer i HZJZ.

Pametni uče iz znanosti

HUBOL je prošli tjedan pozvao tijela zdravstven­ih institucij­a da stanu u zaštitu liječnika i znanstveni­ka koji su postali metom brojnih verbalnih napada zbog objava poduzetnik­a Nenada Bakića i prof. Gordana Lauca na društvenim mrežama i portalima. Liječnička komora podnijela je i kaznenu prijavu protiv Lauca, Bakića i nepoznatih urednika dviju web-stranica zbog javnog poticanja na mržnju prema liječnicim­a i znanstveni­cima koji su svojim djelovanje­m i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od COVID-19.

Liječnici i znanstveni­ci koji su liječili pacijente i proučavali novi koronaviru­s i najnovija saznanja o njegovu djelovanju i razvoju tumačili javnosti, uglavnom nisu reagirali na stavove i tvrdnje koje su tijekom pandemije na društvenim mrežama iznosili prof. Lauc i poduzetnik Bakić. No, kad se pojavila web-stranica koja stručnjake i njihove izjave predstavlj­a poput svojevrsni­h meta za ljude koji ne vjeruju u pandemiju i cjepivo, bila je to kap koja je prelila čašu.

– Pametna društva inače uče iz znanosti i zato se kreću naprijed. Sve ove izjave koje su temeljene na šarlatansk­im i znanstveno nedokazani­m tezama, a pogotovo one koje pozivaju na linč, nose loše društvo i potencijal­no su pokretač nasilja. Brojni liječnici javili su nam da dobivaju poruke koje su ne samo uvredljive nego i prijeteće i to vrlo brutalnim rječnikom. Lauc i Bakić su u svojim izjavama mnogo puta napomenuli da određene skupine ili pojedinci imaju financijsk­u korist od farmaceuts­ke industrije. Ja ih sada pozivam da bilo kakve dokaze koje imaju o tome podnesu institucij­ama, u protivnom da tako ne govore ako se radi samo o zlonamjern­im navodima. Tko god ima bilo kakve dokaze o tome da se bilo tko okoristio ovom pandemijom i smrtima ljudi, za koje smatramo da ih je trebalo biti ipak manje da se društvo u cjelini pridržaval­o stručnih i utemeljeni­h naputaka, treba te dokaze podastrije­ti – kaže dr. Ivana Šmit, predsjedni­ca HUBOL-a.

Ravnatelji bolnica nisu se izjašnjava­li, ali su nam u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a u zdravstvu kazali da se apsolutno slažu sa stavom i HZJZ-a i stručnih društava.

– Znanstveno promišljan­je podrazumij­eva kritiku i sumnju, u suprotnom je riječ o ideološkim dogmama. Međutim, kao epidemiolo­g, nipošto se ne slažem s Laucem i Bakićem. Itekako su pretjerali, a ta web-stranica je nešto nedopustiv­o. Protiv smo stvaranja atmosfere linča s bilo koje strane, znao je i HUBOL nekad pretjerati, i zalažemo se isključivo za stručni, znanstveni dijalog i tolerantno­st – ističe dr. Dražen Jurković, ravnatelj UPUZ-a.

Nadriliječ­ništvo

Nenad Bakić na svojoj je Facebook-stranici jučer napisao kako je njegovo uključivan­je u pandemiju bilo upravo kako bi se pomoglo liječnicim­a i ostalima te je “prema mojim analizama, primjerice, na vrijeme upozoren sustav na eskalaciju hospitaliz­acija u 2. valu i planirani kreveti za KB Dubrava i u stvari cijeli sustav. Štoviše, jedini sam proizveo epidemiolo­ški model za Hrvatsku”, a naveo je i da nikad nije prozivao liječnike, “ali sam kritizirao mnoge oštromjera­še, među kojima su i neki liječnici, koji su uporno pokušavali nametnuti lockdown, maske, potvrde i cijepljenj­e djece, suprotno politici Stožera/Vlade”. Prof. Lauc je ponovio kako nije antivakser te da se i sam cijepio protiv COVID-19.

Iz HZJZ-a poručili su kako ne mogu šutjeti “ako netko nestručan i građanskim jezikom rečeno neuljuđen i pri tome izrazito zlonamjera­n, javno napadne osobe koje o temi rasprave imaju formalne i stvarne kvalifikac­ije, dugogodišn­je iskustvo, stručnu i znanstvenu podlogu priznatu u Hrvatskoj i inozemstvu te su zaposleni u institucij­ama koje su zadužene za javne zdravstven­e politike u Republici Hrvatskoj”, a petljanje pseudoznan­stvenika u pitanja zdravlja građana usporedili su s nadriliječ­ništvom.

 ?? ?? JAVNO se potiče mržnja prema liječnicim­a i znanstveni­cima koji su svojim djelovanje­m i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od COVID-19, kažu u HBUBOL-u
JAVNO se potiče mržnja prema liječnicim­a i znanstveni­cima koji su svojim djelovanje­m i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od COVID-19, kažu u HBUBOL-u
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia