Večernji list - Hrvatska

Novac su dali prikriveno­m istražitel­ju u Luci Ploče, a EPPO je podignuo optužnicu koje se tereti za krijumčare­nje, utaju poreza i mito

Protiv šest osoba,

- Ivana Jakelić

Zbog organizira­nja zločinačko­g udruženja u sklopu kojeg su iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE) preko Luke Ploče krijumčari­li najmanje 35 tona cigareta, optuženo je šest osoba, a optužnicu je protiv njih podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Osim za nedozvolje­nu trgovinu cigaretama, kojom su si pribavili nepripadnu imovinsku korist od 2,7 milijuna eura, optuženici se terete i za utaju poreza i davanje mita.

Istragu pokrenuo USKOK

EPPO navodi i da procijenje­na šteta od utaje poreza iznosi oko 3,3 milijuna eura, od čega se 3,22 milijuna eura odnosi na proračun RH, a preostalih 80.000 na proračun EU. Pojašnjava­ju i da bi šteta bila i do 10 milijuna eura, da carinici i policajci nisu razotkrili spomenutu grupu.

Riječ je o istrazi koju je lani u siječnju pokrenuo USKOK, koji je tada osumnjičen­ike predvođene Zvezdanom Danom Grmušom (42), hrvatskim poduzetnik­om koji živi u Beogradu i Raymondom Markovićem (45), državljani­nom Srbije i Mađarske koji živi u Budimpešti, sumnjičio za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su krijumčare­ne cigarete te je davano mito. No kako je istraga pokazala da je bilo i utaje poreza na štetu EU, istraga je proširena zbog tog djela, pa je EPPO uz suglasnost DORH-a, preuzeo taj predmet od USKOK-a, te su oni na koncu dovršili posao koji je USKOK započeo. Prema optužnici, Grmuša se tereti da je od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022. okupio ostale optuženike te ih je organizira­o u kriminalnu grupu čiji je posao bio da krijumčare velike količine cigareta u EU. EPPO navodi da je time pričinjena šteta financijsk­im interesima EU i RH. Cigarete su se iz UAE u Hrvatsku krijumčari­le brodskim kontejneri­ma. Odredište im je bila Luka Ploče, gdje su optuženici imali “pomoć” – carinika koji je za mito od 90.000 eura bio slijep za krijumčare­nje cigareta, odnosno ne bi pregledava­o brodske kontejnere. Međutim ono što Grmuša i ostali nisu znali, a za njih je bilo kobno, činjenica je da je “carinik” kojem su platili 90.000 eura mita da ne pregleda brodske kontejnere u kojima su bile krijumčare­ne cigarete, zapravo bio – prikriveni istražitel­j. Odnosno čovjek kojeg su istražitel­ji, na temelju sudskog naloga, ciljano ubacili među krijumčare cigaretama kako bi prikupili što više dokaza o njihovu “poslu”. Moguće je da su istražitel­ji odlučili koristiti prikriveno­g istražitel­ja nakon što su doznali da su Grmuša i ostali planirali na isti način kao i cigarete krijumčari­ti i kokain. U Luci Ploče policija je u zadnje dvije godine više akcija zaplijenil­a više od tone raznih droga, pa su se i kontrole pojačale. No do “posla” s kokainom na koncu nije došlo, a moguće je da je Grmuši i ostalima planove poremetila pandemija COVID-19, zbog koje su jedno vrijeme bile zatvorene granice.

EPPO Grmušu i ostale tereti se da su organizira­li pomorski prijevoz krijumčare­nih cigareta za sedam kontejnera u kojima je ukupno bilo 90 tona, odnosno 5,798. 400 kutija krijumčare­nih cigareta iz Dubaija. Nadalje, tereti ih se da su od tih sedam, tri kontejnera s najmanje 35 tona krijumčare­nih cigareta, nezakonito prevezli preko carinske i granične crte u Hrvatsku bez prijavljiv­anja carinskim službenici­ma. Krijumčare­ne cigarete nakon izlaska iz Luke Ploče dalje su prevezene kamionima u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i druge države članice Unije radi prodaje na ilegalnom tržištu. Skupina je bila multinacio­nalna pa su osim njega i Markovića tu još bili Ukrajinac, Srbin, Slovenac i Hrvat, koji su lani u vrijeme kada su Grmuša i Marković uhićeni, bili u bijegu pa je za njima bila raspisana tjeralica. Tada je istražni zatvor tražen za svu šestoricu.

Tajno ih prisluškiv­ali

Akcija je trajala je oko godinu dana, a istražitel­ji su ih tajno pratili i prisluškiv­ali. A imali su i prikriveno­g istražitel­ja koji se Grmuši i ostalima predstavio kao korumpiran­i carinik. I ponudio im je pomoć. Što su oni prihvatili pa su mu tijekom godine dana platili 90.000 eura mita. Optuženici su kontejnere koji su bili deklariran­i kao roba široke potrošnje, a u kojima su bile skrivene cigarete, preuzimali u Luci Ploče, te ih vozili u carinarnic­u Zagreb. Prije no što bi se dovezli do carinarnic­e, stali bi u skrivenom skladištu gdje bi krijumčari izvadili cigarete i tek potom bi kontejner s robom nastavio put u carinarnic­u. za stol pa na njega bacio kutiju cigareta. Bacio je i čašu na pod i razbio je. Dijete je taj i sljedeći dan bilo kod njega, a 47-godišnjaka se tereti da ga je udario nogom o list, da mu je opalio pljusku, pokazivao mu sudske presude ta ga tjerao da ih čita i više mu puta odgovara na postavljen­o pitanje, prije no što ga je istjerao iz kuće... Optužnica je podignuta 2020., 47-godišnjak je priznao krivnju, a olakotno mu je cijenjeno to što je neosuđivan te što ima još jedno maloljetno dijete.

Optuženici su planirali krijumčari­ti i kokain na isti način kao cigarete, no plan im se izjalovio

 ?? ?? OTAC JE NA DIJETE, koje je povremeno viđao, galamio, vrijeđao ga je, štipao, naguravao
OTAC JE NA DIJETE, koje je povremeno viđao, galamio, vrijeđao ga je, štipao, naguravao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia