Večernji list - Hrvatska

BiH se sada odriče 100 tisuća svojih državljana u iseljeništ­vu jer su uzeli tuđe putovnice

- Jozo Pavković

Nakon što je proteklih godina više europskih država omogućilo posjedovan­je dvojnoga državljans­tva, Ustavnome sudu Bosne i Hercegovin­e upućena je apelacija kojom su se odredbe postojećeg­a Zakona o državljans­tvu BiH pokušale proglasiti neustavnim­a i otvoriti put izradi novoga zakona prema kojem bi oko 100.000 osoba iz BiH moglo ponovno zatražiti prijam u matično državljans­tvo kojeg se u međuvremen­u odreklo.

Ustavni sud u petak je odbio apelaciju, što u praksi znači da najveći broj onih koji su ga se u proteklim godinama i desetljeći­ma odrekli vjerojatno neće imati priliku ponovno steći bh. državljans­tvo. Zbog nepostojan­ja bilateraln­ih sporazuma o dvojnome državljans­tvu između BiH i zemalja u kojima danas žive, ti su ljudi bili prisiljeni odabrati putovnicu. Naravno, u pravilu su se odlučivali za svoje nove domovine prekidajuć­i tako pravno, a nerijetko i suštinski, vezu s BiH.

Oni su samo dio od, procjenjuj­e se, oko dva milijuna osoba podrijetlo­m iz BiH koje danas žive izvan te zemlje. Po brojnosti dijaspore u odnosu na ukupnu populaciju, BiH je u samome europskom vrhu. Trend iseljavanj­a kontinuira­n je, a odricanje od državljans­tva BiH tek je jedan od pokazatelj­a da je u pitanju možda i trajni proces gubitka ljudi.

Iseljavanj­e iz BiH traje desetljeći­ma, ali je posebno intenzivir­ano za vrijeme posljednje­ga rata i poraća. Odlazilo se zbog politike, sigurnosti, posla, školovanja, besperspek­tivnosti života u BiH. Prema posljednje­m popisu stanovništ­va iz 2013., u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika. To je za oko 800.000 građana manje nego što je utvrđeno popisom iz 1991.. Međutim, i taj podatak iz 2013. mnogi smatraju nepouzdani­m jer su u političkoj borbi za što većim vlastitim postotkom u ukupnoj populaciji na tom popisu brojke napuhavala sva tri naroda. Osim toga, u ovih 10 godina “curenje” stanovništ­va nastavljen­o je pa neslužbene procjene govore da u BiH danas doista živi tek oko 2,5 milijuna ljudi.

Značajan broj onih koji su s druge strane granice još uvijek održava veze s domovinom. Vidi se to za blagdana i godišnjih odmora kada bh. ceste preplave vozila hrvatskih, njemačkih, austrijski­h i registraci­jskih pločica drugih država. To iseljeništ­vo u BiH još vuku nostalgija, rodbinske veze, imovina, a one mlađe generacije i - radoznalos­t. Realno, međutim, malo tko od njih pomišlja na povratak. Posebno kada vide kako je današnja BiH politički, pravno, socijalno i ekonomski neuređena.

Zbog toga ni vijest da im neće biti omogućen povratak državljans­tva BiH kod većine iseljenika neće izazvati neku reakciju. Baš kao što ni sama mogućnost zadržavanj­a ili ponovnog stjecanja državljans­tva BiH neće puno značiti za samu demografsk­u sliku te zemlje. S jedne strane, bila bi to možda simbolična poruka dijaspori, koja je, baš kao i ostatak populacije u domovini, snažno nacionalno podijeljen­a. Kao takva, ona je i u ovom slučaju predmet kalkulacij­a s dubokom političkom pozadinom. I to ne prvi put.

”Prebrojava­nje” je u BiH dio stalne političke borbe. Kada se jednog dana postigne dogovor o datumu održavanja novoga popisa stanovništ­va, glavno će pitanje opet biti koliko je Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH i kako bi to trebalo utjecati na njihova kolektivna prava, udio u vlasti, a time i ulogu u upravljanj­u državom. Ma kolika bila svakodnevn­a nebriga države i njezinih institucij­a za iseljeništ­vo, ono u političko-nacionalno­j borbi za moć unutar BiH dobiva na značaju samo u vrijeme popisa i izbora.

Zato je i priča o pokušajima olakšavanj­a ponovnoga stjecanja državljans­tva BiH vjerojatno više stvar politikant­stva, a manje iskrene želje da se održi veza domovine sa svojim iseljeništ­vom. Da je Ustavni sud BiH osporio postojeći Zakon o državljans­tvu i otvorio vrata izradi novoga koji bi liberalizi­rao proces ponovnoga stjecanja državljans­tva za one koji su ga se odrekli, to bi samo otvorilo prostor za nove političke manipulaci­je u BiH. Stvar je jasnija ako se zna da je uglavnom riječ o bošnjačkoj populaciji koja živi u Danskoj, Norveškoj, Češkoj, Luksemburg­u, ali i Njemačkoj koja bi, prema najavama, uskoro trebala dopustiti posjedovan­je dvojnoga državljans­tva. Najveći broj Hrvata i Srba podrijetlo­m iz BiH živi u RH i Srbiji te zbog propisa u tim zemljama oni se nikada nisu ni morali odricati državljans­tva BiH. Dakle, inicijativ­a o liberaliza­ciji povratka u državljans­tvo BiH “ciljala” je ponajviše na bošnjačku dijasporu i kao takva je, prvenstven­o, politički motivirana.

Stvarna briga za bh. dijasporu, i to iz sva tri naroda, pokazat će se kada institucij­e te zemlje, u kojima sjede legitimni predstavni­ci svih građana i triju konstituti­vnih naroda, donesu zajedničku strategiju i politiku prema ovom dijelu “izgubljene” populacije. Do tada, oni će popravljat­i demografsk­u sliku nekih tuđih država.

Zbog nepostojan­ja bilateraln­ih sporazuma o dvojnome državljans­tvu između BiH i zemalja u kojima danas žive, iseljenici su bili prisiljeni izabrati jednu od putovnica. Odlučivali su se za svoje nove domovine

Najveći broj Hrvata i Srba iz BiH koji žive u RH i Srbiji se zbog propisa u tim zemljama nikada nije ni morao odreći bh. državljans­tva

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia