Večernji list - Hrvatska

’Za samoobnovu na Banovini trebat će puno više potpore’

- Danijel Prerad

Potpredsje­dnik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branko Bačić danas stiže na Banovinu, prvi put kao čelni čovjek zadužen za obnovu.

U Petrinji će tim povodom biti održana sjednica Stožera civilne zaštite koji se odnosi na uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom i koji se unazad pola godine sastaje u Zagrebu. Na Banovini se sastane samo u izvanredni­m okolnostim­a, a zadnji put u Petrinji je sjednica bila 29. studenog lani, za posjeta premijera Andreja Plenkovića potresom pogođenom području.

Suočavanje s problemima

Novog ministra Bačića ovdje čeka suočavanje s problemima u obnovi, a koje je i sam nedavno pobrojao u svojem predstavlj­anju. Upućeniji kažu da je riječ o problemima koje je detektirao bivši ministar obnove Ivan Paladina, no koji nije imao “snagu” da ih riješi. Od Bačića se očekuje da to učini.

– Nažalost, i dio sustava koji je odrađivao obnovu stranački je kadroviran. Paladina nije bio član HDZ-a i nije imao dovoljnu političku snagu da se postavi u nekim problemima prema tim kadrovima. Nakon što je na njegovo mjesto došao Bačić, koji je jak u toj hijerarhij­i, i nakon što povežu sve vezano za obnovu na jedno mjesto pod njegovom kontrolom, moglo bi doći do promjena. Uglavnom, isprika na druge više neće moći biti – kazuje nam jedan lokalni dužnosnik.

Sastat će se Bačić i s HDZ-ovim županom Ivanom Celjakom, od kojega bi mogao čuti razloge zbog kojih obnova javnih objekata, a koja se financira europskim sredstvima iz Fonda solidarnos­ti, napreduje, kao što se iz europskih fondova grade i zamjenske višestambe­ne zgrade na Banovini. Jedino “šteka” gradnja zamjenskih kuća i konstrukci­jska obnova kuća i višestambe­nih zgrada, koje se financiraj­u državnim sredstvi

Lokalni dužnosnici očekuju da bi Vlada napokon mogla prihvatiti realnost da se mnogo onoga što se odnosi na Zagreb u obnovi ovdje ne može primijenit­i

ma.

Dužnosnici s terena očekuju da bi Zagreb napokon mogao prihvatiti realnost da je Banovina specifično područje i da se mnogo toga što se odnosi na Zagreb u obnovi ovdje ne može primijenit­i, počevši od legalizaci­je, ali i samoobnove, za koju mnogi stradali stanovnici nemaju ni osobnog kapaciteta da je provedu.

Otvorenje gradilišta

– Za samoobnovu na Banovini trebat će puno potpore. Starije je stanovništ­vo, nekretnine su na tržištu izuzetno niske vrijednost­i i to se treba uzeti u obzir – napominje naš sugovornik.

Po završetku sjednice Stožera planiran je posjet kontejners­kom naselju u Petrinji, obilazak dviju završenih zamjenskih obiteljski­h kuća te otvorenje gradilišta višestambe­ne zgrade u Dvoru.

 ?? ?? U OBNOVI NAPREDUJE gradnja zamjenskih višestambe­nih zgrada na Banovini, a “šteka” gradnja zamjenskih kuća i konstrukci­jska obnova kuća i višestambe­nih zgrada, koje se financiraj­u državnim sredstvima
U OBNOVI NAPREDUJE gradnja zamjenskih višestambe­nih zgrada na Banovini, a “šteka” gradnja zamjenskih kuća i konstrukci­jska obnova kuća i višestambe­nih zgrada, koje se financiraj­u državnim sredstvima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia