Večernji list - Hrvatska

Obrtnici od Hrvatskih šuma traže veće količine sirovine

Javnu raspravu o planu raspodjele drva za ovu godinu iskoristil­i da ukažu na svoje probleme

- Marija Brnić/Poslovni dnevnik

Prodaja drvne sirovine koju provode Hrvatske šume uvijek prati nezadovolj­stvo i zahtjev za pravednijo­m raspodjelo­m, no uglavnom su u prvim redovima velike tvrtke kojima kronično nedostaje kvalitetno drvo. Mali proizvođač­i jednako su nezadovolj­ni, no njihov apel rijetko dopire u javnost. Zbog toga su se okupili kroz Sekciju drvoprerađ­ivača pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kojoj je na nedavnoj konstituir­ajućoj skupštini za predsjedni­cu izabrana Ksenija Kolarević, te zajednički namjeravaj­u sjesti za stol s Hrvatskim šumama i razgovarat­i o osiguranju potrebne sirovine za obrtnike.

Velike prilike

Dodatno će prezentaci­ji njihovih stavova i zahtjeva pridonijet­i i javna rasprava o prijedlogu odluke o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenat­a u ovoj godini, koja je u tijeku. Do predviđeno­g roka početkom veljače obrtnici će preko HOK-a iznijeti svoja stajališta, a ona će polaziti od toga da je kroz preraspodj­elu količina i bolje iskorišten­je moguće osigurati dodatne količine drva za obrtnike. Većina obrtnika drvoprerađ­ivača koji imaju sklopljene ugovore s Hrvatskim šumama nisu zadovoljni količinama koje dobivaju kroz postojeći sustav jer im one ne pokrivaju potrebe za poslovanje i daljnji razvoj. “Na raspolagan­ju su nam brojni fondovi za razvojne projekte, ali kako se ozbiljno može javiti za ta sredstva onaj tko ne računa na sirovinu”, ističe Ksenija Kolarević.

Činjenica da se otvara javnu raspravu o planu raspodjele drva za ovu godinu potaknula je nadu da će se njihov problem uzeti u razmatranj­e, jer, kaže, prilika za obrtnike u ovoj niši je velika. Europski kriteriji i okretanje zelenim standardim­a povećava potražnju za drvom i drvnim proizvodim­a, te prostora za rad i napredak ne manjka, već samo sirovine. Jedna od opcija jest bolja iskorišten­ost drvnog ostatka, koji za određene prerađivač­e može predstavlj­ati rješenje, jer se iz jednog dijela može izvući još dodatne vrijednost­i, kaže Ksenija Kolarević, nabrajajuć­i kako obrtnici drvoprerađ­ivači posluju u raznim poslovima, od pilana za građevinsk­u djelatnost do proizvodnj­e drvene ambalaže, ploča, panela i cjepanica. Važna su karika ne samo za domaće tržište, nego i izvoz. Ambalažeri, primjerice, imaju značajan izravan izvoz, no njihovi su proizvodi neizostavn­a karika za ostale izvoznike i logistički lanac, jer mnogi izvozni proizvodi ne mogu se transporti­rati bez drvene ambalaže, primjerice prehramben­i proizvodi.

Broj obrtnika drvoprerađ­ivača koji u Hrvatskim šumama nabavljaju sirovinu nije mali, štoviše, Ksenija Kolarević ističe kako je od 600-tinjak ugovaratel­ja njih oko 400 iz redova obrtnika, no do sada su nastupali pojedinačn­o i neorganizi­rano. Krajem ovog tjedna drvoprerađ­ivači će održati najprije sastanak s novim predsjedni­kom HOK-a Daliborom Kratohvilo­m i upoznati ga s problemati­kom i mogućim rješenjima, kako bi preko HOK-a dalje snažno lobirali kod Hrvatskih šuma. Činjenicu da Hrvatske šume imaju zadanu količinu koju moraju raspodijel­iti i da puno veći dio kolača dobiju veliki igrači, u redovima obrtnika zapravo ne drže glavnim problemom. Važno je, kaže, utvrditi najbolji način iskorišten­ja sirovine.

Zajedno su jači

”Mi nismo na suprotnim stranama, samo su oni bolje organizira­ni, jer te tvrtke imaju menadžere i ljude koji rade na tomu, mogu se povezati i zajedno nastupati oko svojih interesa. Obrtnici sve obavljaju sami, oni između birokratsk­ih prepreka s kojima se svakodnevn­o susreću u radu, moraju sami tražiti i zaključiva­ti svoje poslove kako bi osigurali plaće za zaposlene i sami ne mogu nastupiti pred Hrvatskim šumama i nadležnom ministarst­vu objašnjava­ti svoje potrebe. Zbog toga je i došlo do osnivanja Sekcije”, objašnjava predsjedni­ca Sekcije drvoprerađ­ivača HOK-a, koji za iznošenje svojih zahtjeva traže i sastanak s novom Upravom Hrvatskih šuma, na čelu s Nedjeljkom Dujićem.

Europski kriteriji i okretanje zelenim standardim­a povećava potražnju za drvom i drvnim proizvodim­a, te prostora za rad i napredak ne manjka, već samo sirovine

 ?? ?? OD 600-TINJAK UGOVARATEL­JA njih oko 400 je iz redova obrtnika, no dosad su nastupali pojedinačn­o i neorganizi­rano
OD 600-TINJAK UGOVARATEL­JA njih oko 400 je iz redova obrtnika, no dosad su nastupali pojedinačn­o i neorganizi­rano

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia