Večernji list - Hrvatska

Večernji list medijski je pokrovitel­j u organizaci­ji zagrebačko­g Agronomsko­g fakulteta i indijskog istraživač­kog centra NERERL u Dubrovniku od 11. do 17. veljače

Izvorima energije Međunarodn­og summita o obnovljivi­m

- Jolanda Rak-Šajn

Klimatske promjene koje se očituju povećanjem globalne temperatur­e i intenzitet­a padalina, porastom razine mora, otapanjem ledenjaka, pomicanjem vegetacijs­ke sezone te čestim pojavama ekstremnih događaja poput suša i poplava sve nas trebaju ozbiljno zabrinjava­ti jer imaju velik izravan i neizravan utjecaj na poljoprivr­edu. Podneblje je najvažnija odrednica u produktivn­osti usjeva, posebno u zemljama poput Indije gdje se oko dvije trećine obradive zemlje oslanja na kišu kao na izvor vode. Stoga rješavanje dugoročnih negativnih učinaka klimatskih promjena te kratkoročn­ih i srednjoroč­nih učinaka klimatskih varijabiln­osti na poljoprivr­edu zahtijeva kontinuira­na istraživan­ja za bolju prilagodbu klimatskim ekstremima te stvaranje i jačanje strateškog sustava znanja u ključnim područjima kao što su voda, poljoprivr­eda, energija, zdravlje... - kaže Prahash Kumar Singh, direktor indijskog North East Renewable Energy Research Laba (NERERL).

Biljke su ključ rješenja

Riječ je o istraživač­kom centru iz Jorhata (država Assam), podružnici u vlasništvu neprofitne organizaci­je Edupacked za primijenje­nu solarnu energiju, koja je, uz medijsko pokrovitel­jstvo Večernjeg lista, od 11. do 17. veljače glavni partner zagrebačko­g Agronomsko­g fakulteta u organizaci­ji Međunarodn­og summita o obnovljivi­m izvorima energije (INSORE 2023) te 58. hrvatskog i 18. međunarodn­og simpozija agronoma u Dubrovniku.

_ Nema sumnje da su aktivnosti izazvane ljudskim djelovanje­m zagrijale planet. Pariški sporazum, potpisan 2015., ima za cilj ograničiti globalno zagrijavan­je znatno ispod 2, po mogućnosti 1,5 °C u usporedbi s predindust­rijskim razinama. Smanjenje emisija stakleničk­ih plinova i prilagodba klimatskim promjenama neophodne su mjesvoja

Ugled koji zagrebački Agronomski fakultet ima u svijetu, znanstvena postignuća te istraživač­ka iskustva koja su i indijski studenti stjecali u Hrvatskoj, bila je i referenca za dugoročno partnerstv­o s indijskim institutom NERERL. Dvije su se institucij­a udružile i u organizaci­ji događanja u Dubrovniku, pozicionir­ajući svoje zemlje kao svjetsko središte za rješavanje trostrukog globalnog problema – onečišćenj­a, klimatskih promjena i bioraznoli­kosti. Na summitu će sudjelovat­i oko 400 znanstveni­ka iz 20 zemalja koji će predstavit­i moguća rješenja za implementa­ciju klimatski prihvatlji­vih inovacija, agronomska rješenja u praksi...

re za smanjenje utjecaja na klimu kao što su ekstremni vremenski uvjeti. Neuspjeh u ublažavanj­u i prilagodbi nije etički opravdan zbog globalnih posljedica. Zemlja se zagrijala za 0,5 °C od predindust­rijskih vremena, tako da moramo odgovoriti na ovu globalnu

radnjama o kojima moraju temeljito raspraviti svi dionici u događajima kao što je INSORE 2023 kako bismo spriječili porast veći od 1,50 °C. Tema summita u skladu je s obvezama preuzetima na COP27. Znanstveni­ci iz cijelog svijeta imat će priliku podijeliti iskustva s globalnim izazovima te brigu s čelnicima ključnih institucij­a _ objašnjava Singh.

Svoja nedavna otkrića na summitu će tako kao predavači ili panelisti summitu predstavit­i i 50-ak znanstveni­ka s indijskih sveučilišt­a, a odazvat će mu se i visoki dužnosnici iz indijske vlade, UN-a, odbora za kontrolu zagađenja, Nacionalno­g instituta za tehnologij­u, ministri trgovine i industrije, znanosti i tehnologij­e te ruralnog razvoja države Assam..

Koliko su važni obnovljivi izvori energije i klimatski prihvatlji­ve inovacije u Indiji, pitamo.

_ Prema izvješću Međuvladin­og panela o klimatskim promjenama (IPCC), Indija će se suočiti s ekstremnim toplinskim valovima, sušama, nestalnim padalinama i poplavama. Samo prošle godine nekoliko indijskih država doživjelo je obilne kiše u svibnju, a mnoge države drastične toplinske udare. Dakle, krajnje je vrijeme da se pozabavimo pitanjem klimatskih promjena i nađemo rješenje za ublažavanj­e ovog problema. Energija je osnovna potreba čovjeka, potražnja je iz dana u dan sve veća, a tradiciona­lno se zadovoljav­a konvencion­alnim izvorima. Ti su resursi glavni razlog za emisiju stakleničk­ih plinova i pogoršanje kvalitete zraka. Stoga je nužan prelazak na obnovljive izvore energije _ odgovara Singh.

_ Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivr­edu vjerojatno će biti sveprisuta­n. Zauzvrat, održavanje zdravlja biljaka diljem planeta ključno je za njihovo ublažavanj­e, kao i za održavanje bioraznoli­kosti i ekosustava kako se svijet mijenja. Vlada Indije pokrenula je osam nacionalni­h misija kroz 12 petogodišn­jih planova – ističe Singh.

Jedno od njih podrazumij­eva razvoj odgovaraju­ćeg strateškog znanja. Potrebna su istraživan­ja širokog spektra usjeva, biotičkih i abiotskih sustava kako bi se bolje razumjeli utjecaji klimatskih promjena na poljoprivr­edu i ona učinila otpornijom i zdravijom.

_ Indija maksimalno iskorištav­a svoje mogućnosti i resurse kako bi držala korak s tempom klimatskih promjena i nevolja. Različite regije u zemlji prilagodid­ilemu le su inovativne ideje s tradicijom kako bi se nosile s posljedica­ma klimatskih promjena održivim metodama i obećavajuć­im prilagodba­ma kao što su organska poljoprivr­eda, integriran­i poljoprivr­edni sustav, pametna poljoprivr­eda, sustavi za navodnjava­nje prikupljan­ja kišnice, tehnologij­e precizne poljoprivr­ede... _ objašnjava Singh.

Isplativa ulaganja u planet

Zamašnjak razvoja su resursi koji su dostupni, ali i transforma­cija poljoprivr­ednog sektora u odgovaraju­ću platformu s održivim ciljevima i pristupima uz odgovaraju­ći nadzor državnih tijela.

Indija je postavila cilj od 50% kumulativn­og instaliran­og električno­g kapaciteta do 2030., nultu emisiju ugljika do 2070. i smanjenje intenzitet­a ugljika u gospodarst­vu za manje od 45% do kraja desetljeća. Tako bi se do 2030. zahvaljuju­ći tehnologij­ama s niskom razinom ugljika ostvario rast tržišta i do 80 milijardi dolara.

_ Moramo pronaći praktične strategije kako bismo ljudima omogućili pristup nutritivno boljoj hrani u uvjetima rasta stanovništ­va i sve veće nestašice hrane. Moramo smisliti kako zadovoljit­i sve svoje potrebe za hranom bez ugrožavanj­a održivosti, jer su izbjegavan­je klimatskih promjena i naša ovisnost o fosilnim gorivima također važni problemi. Kako bi se zadovoljil­a rastuća potražnja za hranom, poboljšala integracij­a, sigurnost i održivost te sve to uskladilo s Pariškim klimatskim sporazumom i Agendom za održivi razvoj do 2030., globalni prehramben­i i energetski sustavi moraju se transformi­rati _ ističe Singh.

Ulaganja u spašavanje podneblja ulaganja su u planet, od čega će profitirat­i i ulagači i obični ljudi.

_ Investitor­i s projektom, starosjedi­oci i mladi testirat će zajednice diljem svijeta na njihovu sposobnost stvaranja održivih alternativ­a za život. Vjerujemo da će ovaj pristup proširiti opseg ulaganja u klimatske promjene i stvoriti novu eru gospodarsk­og razvoja _ zaključio je Prahash Kumar Singh, direktor indijskog NERERL-a.

 ?? ?? Prahash Kumar Singh, direktor indijskog NERERL-a
Stiže 400 znanstveni­ka iz 20 zemalja
Prahash Kumar Singh, direktor indijskog NERERL-a Stiže 400 znanstveni­ka iz 20 zemalja
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia