Večernji list - Hrvatska

Bilo je divno vratiti se glumi, posvetila sam joj cijeli život

- Maja Car

Prošla su desetljeća otkako su Ljubici Jović zbog uloge Laure u kultnoj seriji “U registratu­ri” iz 1974. oduševljen­i gledatelji pisali pisma. Pamtimo je i iz klasika “H8”, “Svoga tela gospodar”, “Martin u oblacima”, “Vlaka bez voznog reda”. Diva teatra, televizije i filma u devetom desetljeću života hrabro je opet stala pred kamere i lani oduševila ulogom Olge Cukor u seriji “Metropolit­anci” te svima dala do znanja da su godine samo broj. Nominacijo­m za Večernjako­vu ružu oduševljen­a je i nije joj bilo teško prekinuti svoju švicarsku dnevnu rutinu kako bi nam odgovorila na nekoliko pitanja.

Kako je opet stati pred kamere? Nakon duge TV stanke gledali smo vas 2007. u “Ponosu Ratkajevih”, pa potom još u tri serije dok lani na red nisu došli “Metropolit­anci”.

Budući da mi se uloga svidjela i da je napisana baš za “moj uzrast”, bilo mi je zadovoljst­vo vratiti se ponovno glumi, kojoj sam u konačnici i posvetila cijeli svoj život.

”Metropolit­anci” se bave posljedica­ma zagrebačko­g potresa. Gdje ste vi bili kada se dogodio?

Bila sam, srećom, u Švicarskoj gdje živim, ali pratila sam vijesti. Tuga, žalost i ogromna briga.

Što se u snimanju televizijs­kih serija promijenil­o od 70-ih kada ste glumili Lauru u seriji “U registratu­ri” do danas?

Prošla sam sve faze razvoja televizije od samih početaka 1956. kada su sve emisije godinama išle uživo. To je zahtijeval­o temeljite pripreme i odlično znanje teksta, fiksiranje detalja na kadriranju s tri kamere elektronke. Tada su sve emisije i serije rađene, naravno, u crno-bijeloj tehnici. “U registratu­ri” bila je prva serija snimana u koloru. Dakle, promjene do danas su goleme.

Što znači najbolji? To ne postoji. Danas zabljesne jedan, sutra drugi. Za sve ima mjesta

Laura je bila negativka koja je postala apsolutna miljenica publike. U čemu je tajna uspjeha tog lika? Dobivali ste svojedobno i silna pisma obožavatel­ja poslije te uloge.

S redateljem Joakimom Marušićem igrala sam u nekoliko adaptacija naših literarnih djela. Najprije u Šimunoviće­voj noveli “Ljubav”, zatim u “Fiškalu” Ante Kovačića i “U registratu­ri” istog autora. Marušić je bio silno zaljubljen u taj tekst. Osiguravao je na snimanju apsolutnu tišinu, ništa nije ometalo našu koncentrac­iju. Dolazio bi na snimanje s dodatnim tekstom i molio me da to snimimo. Bio je stalno u stvaralačk­oj euforiji i gledatelji su to prepoznali. Drago mi je zbog njega da serija još živi.

Zakoračili ste u deveto desetljeće života. Odakle crpite energiju i snagu?

Imam dobre gene i životnu kondiciju.

Što glumački još niste ostvarili, a voljeli biste?

Stvarno ne znam, svaka nova uloga je avantura u nepoznato.

Tko je za vas bio i ostao najbolji hrvatski glumac ili glumica?

Što znači najbolji? To ne postoji. Danas zabljesne jedan, sutra drugi. Za sve ima mjesta. Svi mi nosimo svoje autentične svjetove u sebi.

Dolazite li u ožujku na dodjelu Večernjako­ve ruže i koga ćete povesti? A dodat ću i kome ćete Ružu, ako je dobijete, posvetiti?

Da, rado. Doći ću u društvu supruga, a Ružu bih posvetila ekipi serije “Metropolit­anci”.

 ?? ?? LEGENDARNA GLUMICA Gledatelje je potpuno oduševila ulogom Olge Cukor u seriji “Metropolit­anci”
LEGENDARNA GLUMICA Gledatelje je potpuno oduševila ulogom Olge Cukor u seriji “Metropolit­anci”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia