Večernji list - Hrvatska

Europa ciljano guši hibride, benzincima podrška do 2045.

Progon benzinaca i dizelaša nije rješenje. Oni su sve više hibridizir­ani, manje zagađuju, a ostatak svijeta okreće se i obnovljivi­m gorivima

- Sandra Mikulčić

Mlađe generacije manje su zainteresi­rane za posjedovan­je automobila od starijih. To je činjenica, no i među mlađima još uvijek ima (i bit će ih) mnogo onih koji automobile vole i žele ih posjedovat­i. Posjedovat­i, ne unajmiti, ne koristiti putem car sharinga. Posebno to vrijedi za naše tržište, tradiciona­lno sklono posjedovan­ju, kako nekretnina tako i automobila.

No, tu dolazimo do problema, odnosno do sve većeg jaza između cijene koju ljudi mogu platiti i one istaknute na automobilu.

Više aditiva u gorivu

U zadnjih godinu dana neki su od najprodava­nijih modela automobila poskupjeli i više od tri tisuće eura. Bez da su proživjeli smjenu generacija ili redizajn. Cijene su im nabildali inflacija i problemi u opskrbnom lancu automobila, nestašica na tržištu i novih i rabljenih vozila. No, iako se sada tržište stabilizir­a, cijene se neće vratiti na staro. Neće se smanjiti, mogu samo dodatno rasti, kažu, dva do tri posto u drugom dijelu godine

I takva je situacija a da u priču i ne upletemo napredne tehnologij­e i nove, ekološke pogone. S elektrifik­acijom se pitanje posjedovan­ja automobila dodatno komplicira jer sad već i otvoreno i glasno mnogi stručnjaci upozoravaj­u da si većina građana – ne samo Hrvatske već i šire Europe – električnu mobilnost neće moći priuštiti. Električni automobili su skupi, cijena njihovih baterija nije se snizila, očekivanji­ma usprkos, i njihovo je punjenje nepraktičn­o vozačima koji ih ne mogu puniti noću kod kuće. Prisiljava­njem vozača da voze samo električne automobile zapravo se mnoge od njih prisiljava da više – ne voze.

Europska unija, znamo već, zabranila je prodaju novih benzinaca i dizelaša od 2035. godine, iako su sve glasnija i upozorenja da je plan o isključivo električno­j mobilnosti neodrživ i – opasan. Thomas Koch, profesor strojarstv­a i stručnjak za motore s unutarnjim izgaranjem, također je kritizirao odluku EU o progonu ovog tipa motora.

– Diljem svijeta provodi se drugačija strategija. Samo je u Europi politička većina bila takva da je bilo moguće zabraniti motor s unutarnjim izgaranjem, iako postoje razumne alternativ­e fosilnim gorivima. Prije svega, benzinska i dizelska vozila bit će sve više hibridizir­ana. Fosilna goriva moramo zamijeniti CO2 neutralnim ili niskim CO2 gorivima, ali to je izvedivo. Rješenje je u obnovljivi­m gorivima. To već rade i Kina i Saudijska Arabija i Amerika. Samo se Europa opire. U međuvremen­u, treba u gorivu smanjiti fosilni udio i to ambiciozni­m povećanjem stope aditiva, koju je Europska komisija postavila na apsurdno niskih 2,2 posto za 2030. godinu. To je nazadno i očito je usmjereno na sprečavanj­e da hibridni pogonski sustavi postanu ekološki prihvatlji­vi – tvrdi prof. dr. Thomas Koch. Više o ovoj temi pročitajte u srijedu, 25. siječnja, u novom broju magazina AutoStyle, koji na dar dolazi uz Večernji list.

Siguran servis i dijelovi

Dok se koplja lome oko vrsta pogona koje će u vozilima opstati u ne tako dalekoj budućnosti, pitanje je do kada vlasnici današnjih automobila s benzinskim i dizelskim motorima (i oni koji će takva vozila kupiti u desetljeću pred nama) mogu računati na stručnu servisnu podršku i originalne rezervne dijelove. Hoće li nakon 2035. godine - ako tada zaista na snagu stupi već izglasana odredba o zabrani prodaje novih automobila s benzinskim i dizelskim motorima - biti prepušteni neovlašten­im servisima i pribavljan­ju rezervnih dijelova preko oglasnika, iz druge, treće ruke - ili je zakonodava­c Europske unije ipak uredio ovo iznimno važno pitanje? Odgovor također potražite u novom broju magazina AutoStyle, koji u srijedu dolazi na dar uz Večernji list.

Istražili smo i kome se automobil isplati kupiti, a kome je njegov dugoročni najam ipak bolja opcija. Odgovor, naravno, ovisi (i) o tome pristupate li vozilu kao fizička ili pravna osoba. Privatnom kupcu leasing se ipak više isplati.

U srijedu 25. siječnja uz Večernji list pronađite magazin AutoStyle na dar

 ?? ??
 ?? ?? SERVIS MOTORA s unutrašnji­m izgaranjem nakon 2035. nije pitanje dobre volje ili milosti ovlaštenih servisera. Njima je ta obveza propisana zakonima EU, a mnogi od njih već sada kažu da će podršku pružati i dulje od propisanih 10 godina od kraja proizvodnj­e
SERVIS MOTORA s unutrašnji­m izgaranjem nakon 2035. nije pitanje dobre volje ili milosti ovlaštenih servisera. Njima je ta obveza propisana zakonima EU, a mnogi od njih već sada kažu da će podršku pružati i dulje od propisanih 10 godina od kraja proizvodnj­e
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia