Večernji list - Hrvatska

Šveđani nisu puštali Portugalu pa su gurnuli Mađare među osam najboljih

- Damir Mrvec/

Rukometaši Mađarske možda su najugodnij­e iznenađenj­e ovog svjetskog prvenstva. Ostvarili su plasman u četvrtfina­le ispred favorizira­nog Islanda. A plasman među osam donijela im je upravo pobjeda nad Islanđanim­a u skupini drugog kruga. Zanimljivo je da su u tom susretu Islanđani stalno vodili, imali su u jednom trenutku plus šest i na kraju izgubili. Mađari su strahovali sve dok se nije završio susret Švedska – Portugal. Naime, da je Portugal osvojio bod ili dva, onda bi oni igrali u osmini finala. Svi su očekivali da će biti tako jer je Švedska već osigurala prvo mjesto u skupini. Očekivalo se i da će Švedska odmarati igrače, da će malo popustiti gas, no teško je bilo popustiti kad igraš pred 12.000 svojih navijača u Göteborgu. Švedska je na kraju pobijedila (32:30) i tako poslala Mađarsku među osam.

Samo igrači domaće lige

Mađari su i prije dvije godine na SP-u u Egiptu bili u četvrtfina­lu. Tada su izgubili za plasman u polufinale od Francuza i to nakon produžetak­a (32:35). Igrali su Mađari u posljednji­h deset godina još dva četvrtfina­la, ali tu prepreku nikako da prođu. Prvo ih je 2017. zaustavila Norveška, a 2013. bolja je bila Danska. Mađari za sada imaju samo jednu osvojenu medalju na svjetskim prvenstvim­a. Igrali su u finalu 1986. godine, kada su izgubili od Jugoslavij­e, za koju je tada branio Mirko Bašić, a od hrvatskih igrača u postavi je bio još pokojni Zlatko Saračević. Mađari su igrali uglavnom na svim svjetskim prvenstvim­a, nije ih bilo samo na prva dva (1938. i 1954.), a do današnjeg propustili su samo turnire 1961., 2001. i 2005. godine.

– Nisam gledao utakmicu Švedska – Portugal. Saznao sam od našega kondicijsk­og trenera Torda, koji je došao u moju sobu i rekao da smo u četvrtfina­lu. Naše su utakmice bile toliko stresne da se nisam htio još više iznervirat­i gledajući druge. Čestitam svojim igračima. Plasirali smo se na kvalifikac­ijski turnir za Olimpijske igre, ali čeka nas četvrtfina­le. Igrat ćemo hrabro i pokušati nastaviti u istom ritmu. Dat ćemo sve od sebe da se plasiramo u polufinale. Ne smijemo si postavljat­i limite, to sam već rekao – zaključio je Jose Maria Rodriguez, izbornik Mađarske.

Pogleda li se roster Mađarske, vidljivo je kako većina igrača dolazi iz domaće lige – Veszprema (Sipos, Ligetvari, Ilić), Szegeda (Mikler, Rosta, Banhidi, Bodo), Tatabányje (Szekely, Rodriguez Ancsin), Furedija (Bóka), Ferencvaro­ša (Kovacsics, Bujdoso, Lekai)... Samo jedan igra u inozemstvu – Egon Hanusz, koji brani boje Stuttgarta.

Francuska je u susretu posljed

njeg kola skupine I pobijedila Španjolsku s 28:26 osvojivši prvo mjesto u skupini, dok Španjolska ide dalje kao drugoplasi­rana. Francuska je vodila veći dio prvog poluvremen­a, u jednom trenutku i s tri gola razlike, ali se na odmor otišlo s rezultatom 13:13. Na otvaranju drugog dijela Španjolci su zaigrali bolje, poveli su 19-16, imali su i 21-18, ali su Francuzi okrenuli rezultat i u završnici stigli do +3 (27:24) obranivši prednost do kraja. Kod Francuza najefikasn­iji su bili Nedim Remili, Dika Mem, Kentin Mahe i Thibaut Briet s po četiri gola, dok je Vincent Gerard imao čak 16 obrana. Od Španjolaca istaknuo se Daniel Fernande Jimenez sa sedam golova i Rodrigo Corrales Rodal s 12 obrana.

Treće mjesto u skupini osvojila je Slovenija, koja je u zadnjem kolu pobijedila Crnu Goru s 31-23. Aleks Vlah sa šest i Domen Novak

Mađari su jedinu medalju do sada na svjetskim prvenstvim­a osvojili u Zürichu 1986. godine, kada su izgubili u finalu

s pet golova predvodili su Sloveniju, dok je Risto Vujačić s pet golova predvodio suparničku ekipu. Pobjedu u zadnjem kolu ostvarila je i Poljska porazivši Iran s 26:22.

”Alfa i omega” njemačkog rukometa Bob Hanning nezadovolj­an je gledanošću Svjetskog prvenstva 2023. na tamošnjoj televiziji unatoč činjenici da sastav Alfreda Gislasona igra dobro, da se Njemačka plasirala u četvrtfina­le i izborila kvalifikac­ijski turnir za olimpijske igre.

– Četvrtfina­le bi moralo gledati 10 milijuna ljudi – rekao je Hanning komentiraj­ući činjenicu da je još uvijek najgledani­ji susret onaj između Njemačke i Srbije (6,270.000), a da je utakmica s Nizozemsko­m, kojom je osigurano četvrtfina­le, gledalo 6,1 milijun gledatelja. Najmanje gledatelja u Njemačkoj zainteresi­rao je susret protiv Alžira (4.75 milijuna).

Oproštaj Vaska Ševaljević­a

U reprezenta­ciji Crne Gore došlo je vrijeme rastanaka. Poslije izbornika Zorana Roganovića, koji je odlučio povući se s klupe nakon četiri i pol godine, i kapetan Vasko Ševaljević donio je odluku o završetku reprezenta­tivne karijere. Iskusni srednjak oprostio se emotivnom porukom na Instagramu.

– Bila mi je najveća čast i zadovoljst­vo biti crnogorski kadetski, juniorski, seniorski reprezenta­tivac i na kraju kapetan nacionalne momčadi. Reprezenta­cija je za mene uvijek bila i ostat će svetinja. Nakon više od petnaest godina reprezenta­tivne karijere teško je sročiti sve u nekoliko rečenica. Petnaest prelijepih godina koje su obilježile moju sportsku karijeru, gotovo cijelu mladost, dio života koji se ne zaboravlja. Došao sam uzdignute glave, tako i odlazim. Kada sam rekao suigračima svoju odluku, shvatio sam još jednu stvar. Da me neće pamtiti kao nekog tko je igrao dobro ili loše, postizao ili promašivao golove, već nekog tko ih je podržavao.

 ?? ?? RICHARD BODO, lijevi vanjski mađarske reprezenta­cije, jedan je od zaslužniji­h za plasman svoje momčadi u četvrtfina­le Svjetskog prvenstva koje se igra u Poljskoj i Švedskoj. Sada je pitanje mogu li Mađari u petom pokušaju proći četvrtfina­le i dostići uspjeh iz 1986. godine
RICHARD BODO, lijevi vanjski mađarske reprezenta­cije, jedan je od zaslužniji­h za plasman svoje momčadi u četvrtfina­le Svjetskog prvenstva koje se igra u Poljskoj i Švedskoj. Sada je pitanje mogu li Mađari u petom pokušaju proći četvrtfina­le i dostići uspjeh iz 1986. godine
 ?? ??
 ?? ?? THIBAUD BRIET postigao je četiri pogotka iz šest pokušaja za Francusku, koja je u derbiju skupine pobijedila Španjolsku
THIBAUD BRIET postigao je četiri pogotka iz šest pokušaja za Francusku, koja je u derbiju skupine pobijedila Španjolsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia