Večernji list - Hrvatska

Donna među osam, a dvaput se htjela ostaviti tenisa

Prvi put osjećam da mogu osvojiti Grand Slam, kazala je Vekić uoči osmine finala i pobjede nad Čehinjom Fruhvirtov­om (6:1, 1:6, 6:3)

- Dražen Brajdić

Nakon US Opena 2019., Donna Vekić drugi je put u karijeri izborila četvrtfina­le nekog teniskog Grand Slam turnira. A zbilo se to na Australian Openu, na njezinu 11. pojavljiva­nju na tom turniru.

Problem do kraja karijere

A za ulazak među osam najboljih morala je pobijediti jednu od najvećih nada današnjice, 17-godišnju Čehinju Lindu Fruhvirtov­u (6:2, 1:6, 6:3), najmlađu igračicu među prvih 100 na WTA-listi. Nakon što češkoj tinejdžerk­i nije dopustila da postane najmlađa četvrtfina­listica Australian Opena još od 1998. i Martine Hingis, Hrvatica je kazala:

- Protiv Fruhvirtov­e sam igrala tjedan prije u Kooyongu i znala sam da ću morati igrati najbolje da bih je pobijedila.

Priupitana s kakvim je emocijama popratila jedan od najvećih dometa u karijeri, Osječanka se našalila:

- Prije svega sam sretna što sam sada u većoj sobi za press-konferenci­je.

Iza Donne su dvije teške godine.

- Prije dvije godine, nakon Australian Opena, završila sam na operaciji koljena i cijelu tu godinu sam se mučila. I nakon prošlogodi­šnjeg Australian­a morala sam uzeti stanku od nekoliko mjeseci, ponovo radi koljena. Bila je to velika borba, no nadam se da sam našla soluciju. Znam da ću taj problem imati do kraja karijere, no imam dobar tim koji se brine o meni i mojem tijelu.

Kada se dogodi teška ozljeda, to vam zasigurno nameće i pitanje hoćete li se ikada vratiti tamo gdje ste bili.

- Nećete vjerovati, dvaput sam rekla da ću odustati od tenisa, no onda bi se dogodio dobar nastup koji bi mi vratio vjeru. Nisam bila fit, nisam se kretala po terenu kao prije, nisam vjerovala svom koljenu. Znajući što sam mogla prije, bilo mi je teško funkcionir­ati na toj razini prosječnos­ti.

A onda se dogodio San Diego i sjajan nastup na turniru na kojem je pobijedila niz vrlo dobrih igračica (Sakkari, Pliškova, Sabalenka). A kad je ušla u osminu finala Australian Opena, izjavila je da prvi put u životu osjeća da bi mogla osvojiti Grand Slam turnir. Odakle takav nalet optimizma?

- Pobjeda nad vrhunskim igračicama poticaj je mojem samopouzda­nju. Ako sam mogla u San Diegu, zašto ne bih mogla i u Melbourneu. Ako se ne dogodi ove godine, vjerujem da se može dogoditi u nekoj od idućih godina.

Shriver pojačanje u stožeru

I doista, zašto ne, pa tek joj je 26 godina.

- Ovo mi je 11. Australian Open što će reći da imam iskustva. Doduše, kada ustanem, nakon prvih koraka u danu, ne osjećam da imam samo 26, no uživam u svemu, možda i više nego ikad. U ovu sam godinu ušla drukčije razmišljaj­ući. Neću reći da mi tenis više nije prioritet, dapače, no nekako sam drukčija u svojim mislima. Doduše, na Australian Open došla sam s velikim pritiskom pa sam se u prvom meču osjećala smrznuto.

Nakon što se opustila, Donna igra sjajno. Može li to ponoviti i u meču za polufinale protiv Bjeloruski­nje Sabalenke, pete igračice svijeta, koja je u karijeri igrala u tri Grand Slam polufinala?

- Imam odličan omjer, 5-1, no svi ti mečevi bili su teški, a taj meč je za nas obje itekako važan.

Tko zna, možda joj i u tome pomogne slavna američka tenisačica Pam Shriver (60), osvajačica 21 Grand Slam turnira u paru, svojedobno poznata po servis-volej igri koja bi, uz njezina trenera Nicka Horvata, trebala činiti stručnu vrijednost više.

- Nakon što smo se neko vrijeme družile u San Diegu, gdje sam vidjela da se dobro slažemo, pitala sam Pam želi li se priključit­i mojem timu za 2023. i ona je pristala. Meni je velika čast da takva šampionka želi raditi sa mnom i vjerujem da može unaprijedi­ti moju igru, ponajprije volej, ali i servis.

Shriver je bez dlake na jeziku i zna biti prilično izravna.

- Uvijek sam voljela da treneri budu izravni, čak i kada mi govore stvari koje ne bih željela čuti, no moram ih čuti želim li napredovat­i - kazala je Donna.

Vekić sa sljedećom suparnicom Sabalenkom ima povoljan omjer (5-1)

 ?? ?? DONNA VEKIĆ ponovila je najveći uspjeh u karijeri na Grand Slam turnirima. Baš kao u New Yorku na US Openu 2019., ovaj put je četvrtfina­le izborila u Melbourneu na 11. nastupu na Australian Openu
DONNA VEKIĆ ponovila je najveći uspjeh u karijeri na Grand Slam turnirima. Baš kao u New Yorku na US Openu 2019., ovaj put je četvrtfina­le izborila u Melbourneu na 11. nastupu na Australian Openu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia