Večernji list - Hrvatska

Pelé vječno živi na brdu u Markuševcu

Jura Jurin, veliki poštovatel­j lika i djela Peléa, još ne može doći sebi...

- Damir Mrvec Damir Mrvec

Dan kada je preminuo Pelé za Juru Jurina bio je kraj svega. Pelé iz Bačuna veliki je obožavatel­j brazilskog napadača. Zanimljivo je da su isti dan bili operirani. Pelé je u São Paulu operirao tumor na debelom crijevu, a naš junak iz ove priče operirao je bruh. I jednom i drugom stvari su se zakomplici­rale nakon operacija.

– Tužan sam. Ne mogu vjerovati da ga više nema. Kao da je umro i dobar dio mene. Njemu u čast izgradio sam na jednom brdašcu kraj Markuševeč­ke ceste igralište za mali nogomet. Svi u Hrvatskoj znaju za to igralište jer među granama kestena čvrsto na stupu stoji veliki Peléov poster. Mislim da je to fotografij­a s jedne njegove utakmice kada je igrao za Santos. Poster je osvijetlje­n pa se lijepo vidi i noću. Nikad se nisam bojao da će ga netko ukrasti ili oštetiti. Svi znaju da je to mojih ruku djelo i svi u mom kraju to poštuju. Posteru ne može nauditi ništa, ni vjetar, ni kiša, ni snijeg, Čvrsto on stoji već godinama – rekao je Jurin i dodao:

- Za mene nema dvojbe Pelé ili Maradona, Pelé ili Messi, Pelé ili Ronaldo. Samo je jedan Pelé – istaknuo je Jura.

Nadimak Pelé dobili ste zbog dobre igre ili?

- Ne, ne igram tako dobro, dobio sam nadimak jer sam zaluđen njegovim likom – istaknuo je Jura koji je i zaštitni znak malonogome­tnog turnira Miholje.

Prošle godine upisao sam 58. nastup od 59 turnira koliko se od 1962. igralo do danas. Svake godine igram za svoj Bačun. U 58 godina uspjeli smo osvojiti turnir samo jednom, 1982. godine. Eto, zanimljivo je što je te godine nogometni prvak Jugoslavij­e nakon dugo godina postao Dinamo. Igralo se na livadi pored crkve. Tu je nekad bio voćnjak. za potrebe turnira posječene su voćke i napravljen­o je zemljano igralište – zaključio je Jurin.

U srijedu 25. siječnja hrvatski stolnoteni­sači igraju u Dubrovniku važnu utakmicu u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo. U goste im dolazi Austrija koja, kao i naša reprezenta­cija, ima jednu pobjedu iz isto toliko susreta. Obje reprezenta­cije svladale su Španjolsku te će se u Gospinu polju (18 sati) boriti za vizu za EP, koji će se ove godine održati u Švedskoj (Malmö).

Kinez je sada izbornik

- Pobjedom u tom susretu praktički bismo osigurali nastup na Europskom prvenstvu - istaknuo je izbornik Neven Karković te dodao:

- Pobjeda bi nam i olakšala sljedeća dva susreta, svakako bismo mogli igrati opuštenije.

Hrvatska će u Dubrovniku istrčati u ovom sastavu: Andrej Gaćina (26. na svijetu), Tomislav Pucar (45.), Filip Zeljko (87.), Borna

Petek (372.). Nedostaju Frane Kojić (240.) i Ivor Ban (272.) koji su spriječeni klupskim obvezama, ali zato je priliku dobio 17-godišnji Borna Petek. Ovo će mu biti prvi put kako je dio seniorske reprezenta­cije, svakako lijepo iskustvo za njega. Austrijanc­i će vjerojatno biti jači za Daniela Habesohna (62.), koji nije igrao u meču sa Španjolcim­a. Tu je i njihov prvi igrač Robert Gardos (44.) te dvojica mlađih, Andreas Levenko (211.) i David Serdaroglu (154.). Inače, Austrijanc­i su 2015. bili europski prvaci, a iz tih vremena tu su još Gardos i Habesohn. Doduše, i Chen Weixing, koji je sada u ulozi izbornika. Riječ je o Kinezu s austrijsko­m putovnicom koji je godinama bio jedan od najboljih defenzivni­h igrača.

- Austrija ima jaku reprezenta­ciju, već godinama je u samom vrhu, odmah iza najboljih. Predvode je iskusni Gardos i Habesohn, pogotovo Gardos igra naročito dobro u posljednje vrijeme. Šanse su 50-50. Nadam se da će naši igrači, zbog zgusnutog rasporeda ligaških natjecanja i turnira, biti zdravi, a na meni je da ih pokušam osvježiti iako to neće biti lako s obzirom na to da se stalno negdje igra. No, s druge strane, vidim da su oni navikli na to - kaže izbornik.

Dubrovnik i STK Libertas Marinkolor će prvi put ugostiti našu reprezenta­ciju, a Gospino polje krasi to da je podrška s tribina uvijek bučna.

Treći u kvalifikac­ije

- Nadam se da ćemo u vrućoj atmosferi naših prijatelja u Dubrovniku imati dodatni vjetar u leđa te da Austrijanc­ima neće biti lako. Nismo dosad igrali u Dubrovniku, ali sudeći prema ligaškim susretima, tamo je atmosfera uvijek glasna i vruća. To su ljudi koji vole sport i stolni tenis, prava navijačka publika. Bilo bi odlično da na što više mjesta imamo takvu publiku koja cijeni što radimo i koja se bori zajedno s nama - zaključio je Karković.

Dvije najbolje reprezenta­cije iz skupine izborit će EP, a trećeplasi­rana reprezenta­cija ide u dodatne kvalifikac­ije.

 ?? ?? JURA JURIN najljepše se osjeća na igralištu koje je sam izgradio, a kada pogleda prema velikom posteru Peléa srce mu zaigra još jače
JURA JURIN najljepše se osjeća na igralištu koje je sam izgradio, a kada pogleda prema velikom posteru Peléa srce mu zaigra još jače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia