Večernji list - Hrvatska

U 2208 kontejnera 4500 ljudi: ‘Da kažu kada napuštamo kontejnere, bilo bi nam lakše’

Novi čelni čovjek za obnovu Branko Bačić obišao Banovinu

- Danijel Prerad

Samo da znamo neke rokove, bilo bi bolje. Vidimo da je sve sporo, no kad bi nam dali neke jasne rokove i rekli – tad i tad idete van iz kontejnera tu i tu, onda bi bilo lakše i zimi i ljeti. Mi znamo sve probleme odavna, znamo što nas muči i što muči obnovu, ali ne znamo zašto su vlasti trebale dvije godine da i ona to shvati – rekla nam je jedna stanovnica kontejners­kog naselja Sajmište u Petrinji, koje je jučer posjetio i novi čelni čovjek za obnovu, potpredsje­dnik Vlade Branko Bačić.

Ni on nije znao odgovoriti na pitanje kako to da su, tri godine nakon zagrebačko­g te dvije od petrinjsko­g, tek sada shvatili probleme koje će pokušati riješiti novim Zakonom o obnovi, čije je e-savjetovan­je počelo jučer.

– Ne želim se osvrtati na prošlost, ovdje sam radi budućnosti. Svjestan sam da nije lako dvije godine nakon potresa doći pred ljude i opet im obećati nešto. Nije me strah, preuzeo sam odgovornos­t i s time ćemo se nositi – rekao je novi ministar graditeljs­tva i obnove Branko Bačić nakon svoje prve sjednice Stožera civilne zaštite za obnovu u Petrinji.

Rekao je da idu u novi Zakon o obnovi, a ne izmjene postojećeg te ga očekuje u Saboru na dnevnom redu 15. veljače. Novi zakon trebao bi stvoriti pretpostav­ke za rješavanje svih onih problema koji su uočeni u obnovi, a to su prevelika administra­cija, nekoordini­ranost tijela zaduženih za obnovu, sporost...

Obnova neće biti gotova ove godine, rekao je Bačić, no zadao je rok do 1. studenog da u bolji privremeni smještaj smjeste sve sadašnje stanovnike stambenih kontejnera, bilo u kontejners­kim naseljima ili uz oštećene i uništene kuće. Takvih je kontejnera, rekao je, 2208, a u njima boravi oko 4500 ljudi.

– Stambeno zbrinjavan­je građana smještenih u kontejneri­ma ići će kroz sedam oblika stambenog zbrinjavan­ja, koji će biti predstavlj­eni javnosti na sjednici Vlade kad bude predstavlj­en i prijedlog novog Zakona o obnovi – dodao je Bačić, koji je kao prioritet istaknuo i potrošnju milijardu i tri milijuna eura sredstava iz Fonda solidarnos­ti koji su odobreni za obnovu javnih zgrada i koji se moraju utrošiti do kraja lipnja ove godine.

Od toga je 683 milijuna eura za Zagreb, a 319 milijuna eura za Banovinu.

Ministar je obišao i gradilišta nekih kuća koje su pri završetku. Jedna od njih je i montažna kuća u Brestu Pokupskom vlasnika Branka Roganeca. Kuća od 55 četvornih metara počela se graditi još lani u veljači, a preostaju još završni radovi.

– Ja sam radio dvije kuće, prije i nakon rata, a država sada radi treću. Zadovoljan sam, vidim da ide. Onom što vam se daje i pokloni ne smije se i ne može prigovarat­i – rekao je Branko, čija će kuća biti među prvih deset koje je država sagradila.

 ?? ??
 ?? ?? NOVI ZAKON o obnovi u e-savjetovan­ju očekuje su u Saboru 15. veljače. Do 1. studenog stambeno će se svi iz kontejnera premjestit­i u bolji smještaj, najavio je Bačić
NOVI ZAKON o obnovi u e-savjetovan­ju očekuje su u Saboru 15. veljače. Do 1. studenog stambeno će se svi iz kontejnera premjestit­i u bolji smještaj, najavio je Bačić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia