Večernji list - Hrvatska

Pobuna u Hitnoj: u siromašnij­im županijama imaju lošiju pomoć

Osiguran je novac za 104 nova vozila hitne, uskoro i isporuka prvog od šest brzih brodova i objava natječaja za Helikopter­sku hitnu, kaže na pritužbe o lošoj opremi ravnatelji­ca središnjeg zavoda Maja Grba Bujević

- Romana Kovačević Barišić

Ravnatelji­ca Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu kod svakog slučaja na terenu samoprogla­šava se nenadležno­m, pravilnici koje donosi u praksi se ne provode pa mnogi županijski zavodi nemaju ni adekvatna vozila hitne pomoći ni opremu. Koji je smisao jednog krovnog zavoda koji nema nikakve ingerencij­e na terenu, pitaju se djelatnici hitne pomoći.

Mehaničke ruke

U sustavu hitne dugo već vlada nezadovolj­stvo. Proljetos su hitnjaci i prosvjedov­ali, a sada ponovno traže ostavku dr. Maje Grbe Bujević, ravnatelji­ce središnjeg Zavoda. Još lani napravili su prijedlog zakona kojim bi se sustav trebao poboljšati. Traže beneficira­ni radni staž jer jedina su hitna služba koja ga nema, a imali su ga i oni do 1998. Traže i da se ujednači osposoblja­vanje i standard opremljeno­sti jer sada o financijsk­im mogućnosti­ma pojedine županije ovisi kakva će biti opremljeno­st pojedinih zavoda. Zbog toga bi i financiran­je hitne pomoći trebalo ići iz državnog proračuna.

– Vozila su nam osnovno sredstvo za rad, a svaka županija kupuje ih prema svojim mogućnosti­ma. Naravno da će bogatije županije kupiti bolja vozila, a siromašnij­e kako mogu pa to znaju biti i prerađena dostavna vozila, za koja nam pacijenti nerijetko kažu: Bolje da me niste ni vozili u ovome! Znači, nemaju svi pacijenti u Hrvatskoj jednaku zdravstven­u skrb. Zato u svom prijedlogu zakona tražimo da svugdje to budu vozila adekvatno za prijevoz hitnih pacijenata. Još je bolji primjer priručno sredstvo za reanimacij­u “Lucas”. To su mehaničke “ruke” koje rade pritisak na prsni koš umjesto čovjeka, što je od ogromne pomoći ako znamo da reanimacij­a nekad može potrajati i sat vremena, a pitanje je kako tko to može izdržati. Za to vrijeme osoba iz tima može davati terapiju ili nešto drugo obavljati. Taj sustav imaju veliki gradovi, ima ih i u Istri gdje je Hitna najkvalite­tnija i osoblje najbolje educirano, ali siromašne županije ga nemaju. U zemljama EU to je ne standard već obavezni dio opreme, a kod nas je to nadstandar­d – opisuje Danijel Šota, predsjedni­k Udruge djelatnika hitne medicinske pomoći. Tvrdi i da je protokol za dispečere zastario i u svijetu ga osim Hrvatske primjenjuj­e još samo Srbija i Norveška, a svi ostali su preuzeli moderniji američki sustav.

– Nedavno je žena u Varaždinu šest sati čekala hitnu i preminula nakon što je dovezena u bolnicu, a ravnatelji­ca opet tvrdi da nije odgovorna. Ako je netko dobio mjesto dispečera na osnovi certifikat­a koji je ona odobrila, onda je odgovorna – kaže Šota. Navodi i pitanje paramedika koje mi i dalje nemamo, kao ni brodsku ni helikopter­sku hitnu.

Iz Ministarst­a zdravstva jučer su pozvali predstavni­ke hitnjaka da sudjeluju u radnoj grupi za donošenju Zakona o hitnoj medicinsko­j pomoći. Prihvatili su, kaže Šota, njihove sugestije pa očekuju da bi traženo konačno moglo ući u zakon. No tu je i apsurd jer je od njih zatraženo da usklade sve s postojećim pravnim aktima. – To je i za pravnike maratonski posao, nije li apsurdno da mi uz svakodnevn­i rad u hitnoj usklađujem­o zakon ako postoje pravne službe u resoru?! Ali napravit ćemo to, da dokažemo da se može – poručuje Šota.

Iz HZHM-a podsjećaju da je prije njihova osnivanja hitna medicinska služba postojala u samo četiri velika grada.

– Standardiz­irana su vozila, medicinska oprema, uređaji i pribor, edukacije i postupci zbrinjavan­ja hitnih pacijenata. Time se preoblikov­ala dotadašnja raznolika praksa u nov i jedinstven koncept rada jednak i obvezujući za sve, a HZHM provodi nadzor provedbe te o rezultatim­a redovito obavještav­a nadležni županijski zavod, županiju kao osnivača i zdravstven­u inspekciju Ministarst­va zdravstva – poručuje dr. Maja Grba Bujević.

Inspekcija u Varaždinu

– Uz specijaliz­aciju iz hitne za liječnike koja je 2011. godine prvi put uvedena na inicijativ­u HZHM-a, u sklopu Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti pokrenut je projekt specijalis­tičkog usavršavan­ja prvostupni­ka sestrinstv­a u hitnoj kojim će se osigurati preduvjeti za proširenje kompetenci­ja i ovlasti – navela je Grba Bujević i dodala kako sve uočene nepravilno­sti HZHM nastoji ispraviti pa ulaže velike napore u niz projekata. Kroz njih je uloženo više od 115 milijuna kuna u ŽZHM-e. Među ostalim osiguran je novac za nabavu 104 nova vozila hitne i njihovo povezivanj­e s telemedici­nskim centrima. Najavila je i skoru isporuku prvog od šest brzih brodova i objavu natječaja za Helikopter­sku hitnu.

Pravilnici su obvezujući za sve županijske zavode, ističe.

– Vezano za nedavni slučaj iz županijsko­g zavoda za hitnu medicinu Varaždinsk­e županije, u tijeku je inspekcijs­ki nadzor zdravstven­e inspekcije Ministarst­va zdravstva, te ga u ovom trenutku ne možemo komentirat­i – poručuje Grba Bujević.

 ?? ?? U SUSTAVU hitne već dugo vlada nezadovolj­stvo. Proljetos su hitnjaci i prosvjedov­ali, a sada ponovno traže ostavku ravnatelji­ce dr. Maje Grbe Bujević. Još lani napravili su prijedlog zakona kojim bi se sustav trebao poboljšati
U SUSTAVU hitne već dugo vlada nezadovolj­stvo. Proljetos su hitnjaci i prosvjedov­ali, a sada ponovno traže ostavku ravnatelji­ce dr. Maje Grbe Bujević. Još lani napravili su prijedlog zakona kojim bi se sustav trebao poboljšati
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia