Večernji list - Hrvatska

Ne kazni li odgovorne, država odobrava trgovinu djecom

Vesna Vučemilovi­ć, predsjedni­ca saborskog Odbora za obitelj, ističe kako se sud u Zlataru poziva na zakon iz doba Kraljevine Jugoslavij­e

- Iva Boban Valečić

Saborski odbor za obitelj tematski će danas raspravlja­ti o situaciji s posvojenji­ma djece iz DR Konga, potaknut uhićenjem osmero hrvatskih državljana u Zambiji. O ciljevima te tematske sjednice razgovaral­i smo s predsjedni­com Odbora, suverenist­icom Vesnom Vučemilovi­ć.

Što bi Odbor danas zapravo trebao utvrditi?

Odbor će se koncentrir­ati na posvajanja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije o međudržavn­om posvojenju ili, kako ih sad već kolokvijal­no zovemo, trećih zemalja, jer je ovaj slučaj otvorio brojna pitanja, ponajprije vezana uz postupanja hrvatskih institucij­a. Jer, mi imamo situaciju u kojoj dijete iz DR Konga koje nikada nije kročilo na hrvatski teritorij dobije državljans­tvo. Sada već znamo da je ono ishođeno tako da su naši sudovi odobravali rješenja o posvojenju iz DR Konga, uglavnom bez provjere koja je nužna u slučajevim­a kada se radi o državi koja nije potpisnica konvencije o ovjeravanj­u stranih isprava. Već ta činjenica baca sumnju na cijeli proces i zato smo tražili očitovanje sudova u Zlataru i Varaždinu vezano uz ova četiri rješenja. Iz Varaždina su nam odgovorili da su radili na temelju međunarodn­og privatnog prava i nisu imali potrebu ništa dodatno provjerava­ti. Dapače, da nisu ovlašteni provjerava­ti vjerodosto­jnost odluke o posvojenju.

Kažu li tko je ovlašten?

Naravno da ne, kažu samo da postupak nisu vodili po Obiteljsko­m zakonu jer to nije bio postupak posvojenja, nego samo priznavanj­a strane sudske odluke. Kada se radi o državama koje su potpisnice Haške konvencije, onda postupak ide vrlo slično kao i u Hrvatskoj, no kada su u pitanju treće zemlje, tu postoji velika pravna provalija, a ne praznina. Iako upućeni kažu da bi se Hrvatska morala pridržavat­i konvencije koju je potpisala čak i u slučajevim­a posvojenja iz zemalja koje nisu potpisnice. Jer, konvencija možda ne obvezuje njih, ali obvezuje nas.

Može li se onda tražiti odgovornos­t sudaca koji su izdavali odluke na temelju rješenja koja nisu provjerava­li, a po konvenciji su ih bili dužni provjeriti?

Očito je da svaki sud tumači zakon onako kako želi. Sud u Zlataru smo, recimo, pitali zašto je Što sada Sabor uopće može učiniti? Može li država utvrditi gdje su završila sva ta djeca?

Postoji način, u suradnji s policijom DR Konga treba utvrditi jesu li ta djeca doista posvojena, imaju li žive biološke roditelje. Naravno, pritom treba paziti da se tu djecu dodatno ne traumatizi­ra, napraviti sve diskretno i bez medijske pompe kako se ne bi nanijela šteta onima koji su već adaptirani. U svakom slučaju, treba voditi računa o najboljem interesu djeteta, a ne kao u slučaju o kojem čitamo ovih dana, gdje sutkinja zove policiju kako bi odvukla dijete koje plače i poslala ga s majkom u Njemačku. postupak vođen kod njih iako se radi o ljudima koji nemaju prebivališ­te u Zlataru, nego u Zagrebu. Odgovoreno nam je da su to mogli učiniti gdje žele jer su hrvatski državljani, iako Zakon o ovjeravanj­u stranih isprava dosta jasno kaže kako treba ići tamo gdje je prebivališ­te. Isto tako, interesant­no je da se sud poziva na Zakon o izvanparni­čnom postupku iz 1934. godine, dakle još iz doba

Kraljevine Jugoslavij­e. Upravo je nevjerojat­no da taj zakon nitko do sada nije ni pokušao osuvremeni­ti. Zanimljivi su i podaci koje nam je dostavio Vrhovni sud o broju takvih odluka po pojedinim sudovima u proteklih pet godina. Pa je tako na sudu u Zadru izdano sedam takvih rješenja, u Velikoj Gorici dvije, u Makarskoj i Karlovcu po jedna... Svi su se oni pozivali na Zakon o priznavanj­u stranih isprava i ovjeravali te odluke kao da se radi o kupnji komada pokućstva, a ne o posvojenju djeteta. Nisu imali ni najmanju potrebu provjeriti barem jesu li posvojitel­ji u registru. Sada je predsjedni­k Vrhovnog suda dao neke preporuke, ali one nisu obvezujuće. Jedini način da se ovo rasvijetli do kraja jest da država u potpunosti zabrani posvojenja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije jer je jasno da postoji lanac krijumčara koji se poput skakavaca sele od države do države, ovisno o tome gdje im je lakše raditi. Pa smo imali slučajeve iz Haitija nakon potresa, 90-ih godina iz Rumunjske, Uganda je bila neko vrijeme, a sada je to DR Kongo. Hrvatska se mora zaštititi i kao država dati do znanja da ne stoji iza toga. A da bi to mogla, mora ovaj slučaj u potpunosti rasvijetli­ti, utvrditi je li riječ o propustima ili namjeri i sankcionir­ati sve koji su u tom sudjeloval­i, bilo da se radi o odvjetnici­ma, nevladinim udrugama ili nekom trećem. U protivnom, šalje poruku da kao država prešutno odobrava ili čak sudjeluje u trgovini djecom. Za novu članicu schengensk­og prostora to je, na samom ulasku, moralna pljuska.

Neki ste dan u tom tonu održali i konferenci­ju za medije pred DORH-om. Jeste li podnijeli kaznenu prijavu?

Nismo podnijeli kaznenu prijavu jer nema potrebe. Na javnoj televiziji, u emisiji “Otvoreno” imali smo priliku vidjeti javno priznanje gospodina koji sebe naziva afrikanist da je sudjelovao u krijumčare­nju djece iz DR Konga. Glavna državna odvjetnica tu treba po službenoj dužnosti početi izvide. A kako znamo da Zlata Hrvoj Šipek ne može pratiti sve medije, otišla sam pod njezin prozor kako bih joj skrenula pozornost i na neki način sugerirala da postupi po službenoj dužnosti i da učini ono što joj je i posao.

Osim Vrhovnog suda, jeste li tražili očitovanja i drugih institucij­a?

Da. Interesant­ni su podaci koje nam je poslalo Ministarst­vo uprave i pravosuđa, koje je pročešljal­o matice i utvrdilo da je u Maticu rođenih na temelju rješenja izdanih od početka 2005. godine upisano 115 osoba s hrvatskim državljans­tvom čija je zemlja rođenja DR Kongo. Kada te podatke usporedimo s onima koje nam je dostavio Vrhovni sud za posljednji­h pet godina, možemo zaključiti da su se ovakva postupanja intenzivir­ala, što dodatno potvrđuje upozorenja stručnjaka o međunarodn­oj mreži krijumčara djece koja se seli iz države u državu.

 ?? ?? Sve se može utvrditi, ali treba voditi računa o interesu djeteta
Sve se može utvrditi, ali treba voditi računa o interesu djeteta
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia