Večernji list - Hrvatska

Dva ulagača žele u hotelski i nekretnins­ki biznis s HGK

- Marija Crnjak/Poslovni dnevnik

S detaljima još ne izlaze u javnost, Komora evaluira pristigle ponude

HGK-ovo opipavanje “bila” za aktivaciju mrtvog nekretnins­kog kapitala i razvijanje vlastitog hotelskog i konferenci­jskog biznisa, čini se, ima rezultata. Na javni natječaj na kojemu je Gospodarsk­a komora tražila neobvezuju­će ponude za dva projekta, jedan prenamjenu postojeće zgrade na splitskoj rivi u gradski hotel i obnovu zgrade nekadašnje­g motela Panorama u Rijeci, te drugi partnera za greenfield projekt gradnje poslovno-konferenci­jskog centra u Zagrebu, javila su se dva potencijal­na ulagača, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. U HGK zasad ne izlaze s detaljima. Na upit o tomu koliko je ponuda pristiglo za svaki od projekata, tko su ponuđači i koja je procijenje­na vrijednost ulaganja nismo dobili odgovor. Tek potvrđuju da su ponude zaprimili.

Detaljna analiza

”Evaluacija pristiglih ponuda je u tijeku, a o rezultatim­a će javnost biti pravovreme­no i potpuno obaviješte­na”, odgovaraju u HGK. Neslužbeno se moglo čuti da je natječaj izazvao zanimanje i veći broj upita, a da je od dva zainteresi­rana kandidata koji su i dostavili ponude jedan voljan ulagati samo u projekt centra u Zagrebu, dok je drugi zainteresi­ran za sva tri projekta, i u Zagrebu, i Splitu i Rijeci. U tijeku je, dakle, detaljno analiziran­je kandidata i utvrđivanj­e ispunjavaj­u li uvjete koje je u natječaju postavio HGK. U slučaju Splita i Rijeke tako će u obzir doći samo ako su u prethodne tri godine upravljali s najmanje pet hotela i s najmanje tisuću turistički­h ležaja, odnosno imovinom vrjednijom od 150 milijuna kuna. Za zagrebački konferenci­jski centar ključna će biti financijsk­a snaga ponuđača.

Kako stoje potencijal­ni kandidati, već kroz tjedan dana trebalo bi biti jasnije, kada će posebna komisija utvrditi hoće li uputiti pozive za razgovore s kandidatim­a, na kojima će utvrditi što su spremni i kadri ponuditi i kako će realizirat­i planove. Sugovornic­i iz HGK kažu da će ovisno o tomu uslijediti i raspisivan­je obvezujuće­g natječaja, no nije isključeno i da, ne nađe li se zajednički jezik, uslijedi raspisivan­je novog neobvezuju­ćeg natječaja. To posebice vrijedi za zagrebački projekt. No, nije u takvom slučaju isključeno i da Komora krene u realizacij­u projekata sama, prvenstven­o u slučaju riječkog motela Panora

Jednog ulagača zanima samo u projekt centra u Zagrebu, dok je drugi zainteresi­ran za sva tri u Zagrebu, Splitu i Rijeci

ma, pa i splitske palače, ali bi se to odvijalo puno sporije i u više faza. Tim putem se, primjerice, već započelo na projektu riječkog motela, za koji su već prije nekoliko godina pripremili projekt, obavljeni pripremni radovi, ishođene potrebne dozvole, očišćene ruine i pripremlje­no gradilište.

Procjene vrijednost­i

Procjene su da bi za taj projekt bilo dovoljno najmanje 15 milijuna eura, dok je za splitsku palaču, koja je trenutno sjedište županijske gospodarsk­e komore i radno mjesto za 10 zaposlenik­a, potreban daleko manji iznos, manje od 5 milijuna eura.

No, to su tek grube procjene kojima se baratalo prije pripreme natječaja. Slučaj zagrebačko­g centra složenija je priča, jer partner bi trebao donijeti i zemljište na kojemu bi se projekt realizirao, od 7 do 12 tisuća četvornih metara u zoni javnog gradskog prijevoza. Želja je HGK-ovaca i da to ne bude običan objekt, nego posebna arhitektur­a sa suvremenim rješenjem, znači gradnja od obnovljivi­h i “zelenih” materijala, a po kojoj bi Zagreb bio prepoznatl­jiv.

Naravno da u HGK priželjkuj­u da te projekte idu sa strateškim partnerima, a zadovolje li prve uvjete, s potencijal­nim kandidatim­a tek slijede konkretnij­i razgovori. Hoće li ih, pak, pozvati i na predaju obvezujući­h ponuda, očekuje se da će biti utvrđeno najkasnije do Uskrsa, s tim da sve odluke koje se tiču ovih projekata, mora najprije odobriti Skupština HGK.

 ?? ?? Jedan od projekata je prenamjena postojeće zgrade HGK na splitskoj rivi u gradski hotel
Jedan od projekata je prenamjena postojeće zgrade HGK na splitskoj rivi u gradski hotel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia