Večernji list - Hrvatska

Poljska bedem koji od Rusije štiti zapadnu civilizaci­ju

Wagnerovci su “ruski Arkanovci”, i ne bi me čidilo da njihov šef “padne kroz prozor” ili “misteriozn­o nestane”

- Tomislav Krasnec// L. Kovačević, J. Filipović

Suočen s dosad najjasnijo­m europsko-američkom ponudom oko Kosova, koja uključuje i odustajanj­e Srbije od protivljen­ja ulasku Republike Kosovo u Ujedinjene narode, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić odlučio je - dramatizir­ati i kupiti još malo vremena. Nije rekao da je spreman odbiti ponudu, ali niti da ju je spreman odmah prihvatiti, kako je od njega tražila zapadna petorka, izaslanici Washington­a, Bruxellesa, Berlina, Pariza i Rima.

Ni ne, ni da

Njegova navodna prijetnja ostavkom, koju je Vučić prema pisanju sebi bliskih medija izrekao na stranačkom sastanku u nedjelju navečer, očito je smišljena kao zaštita od onih suradnika unutar Srpske napredne stranke koji mu predlažu da odbaci “ultimatum” zapada. Vučić nije sklon reći “ne” jer shvaća da mu je zapadna petorka prenijela vrlo ozbiljnu poruku.

- Oni imaju svoju agendu, a to je poraz Rusije, i u toj svojoj agendi sve što se nađe na putu bit će počišćeno - rekao je Vučić pred TV kamerama u ponedjelja­k navečer, valjda sugeriraju­ći da bi i on bio “počišćen” ako bi srljao u negativan odgovor zapadu.

- Bit će vrlo teško, zato sam uplašen, vidio sam ogromnu odlučnost kod mojih sugovornik­a - dodao je Vučić. Iz toga proizlazi da se ne usudi reći “ne”, ali iz ostatka njegova obraćanja naslućuje se da nije spreman reći ni “da” jer smatra da Srbija ne može pristati na članstvo Kosova u UN-u. Vučić ostavlja dojam nekoga tko važe svoj sljedeći potez, ali tko bi, ako bi prevagnula ideja pristajanj­a na europsko-američki (neki ga zovu i francusko-njemački) plan, mogućnost svoje ostavke iskoristio kao način usporavanj­a i razvodnjav­anja tog eventualno­g pristanka na novi sporazum s Kosovom.

- Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da joj kupim neko vrijeme, ne bih se libio - odgovorio je Vučić na pitanje o tome je li razmišljao o ostavci. Time je zapravo potvrdio da mogućnost ostavke razmatra iz taktičkih, ali dvojakih razloga. Jedno je ostavka kao blokada onih unutar svoje stranke i unutar Srbije koji bi prekinuli svu suradnju sa zapadom. A drugo je ostavka kao taktičko odugovlače­nje s prihvaćanj­em ponude zapada. To je tipična Vučićeva politika sjedenja na dva stolca, ni ovdje ni ondje, ali sa željom da iskoristi blagodati i toplinu obaju.

Prema njegovim riječima, trenutak u kojem će se Srbija morati izjasniti ipak nije sada, ovih dana i tjedana, ali trenutak odluke uskoro dolazi. Vučić i dalje inzistira na tome da, prije bilo kakvog daljnjeg sporazuma s Kosovom, najprije mora biti formirana Zajednica srpskih općina (ZSO), dogovorena sporazumom iz Bruxellesa 2013., koju nijedna kosovska vlada do sada nije željela formirati.

Sporazum koji se sada nudi na potpis Beogradu i Prištini, uz intenzivno lobiranje američkih i ključnih europskih izaslanika, ne bi bio konačni sporazum. Bio bi nastavljen dijalog o normalizac­iji odnosa, koji se pod okriljem EU vodi od 2011. i koji bi trebao završiti sveobuhvat­nim, pravno obvezujući­m sporazumom. Ali ovaj dokument, čiji je nacrt iscurio u medije, omogućio bi Kosovu ulazak u UN i druge međunarodn­e organizaci­je te stvorio novu dinamiku u kojoj bi i Srbija dobila formiranje ZSO-a, a obje države dobile bi dosad najpozitiv­niji zamah prema punoj normalizac­iji.

- Emotivni pristup mi je govorio skloni se, napusti prostoriju, ili ih izbaci, ne znam što. Ali moj posao je da brinem o državi - prepričao je Vučić svoja unutarnja razmišljan­ja tijekom neugodnog sastanka sa zapadnom petorkom u petak u Beogradu. Nije ih izbacio, iako mu se javljao takav poriv.

Povlačenje investicij­a

Petorku su, inače, činili posebni izaslanici za zapadni Balkan uime SAD-a i EU, te vanjskopol­itički savjetnici njemačkog kancelara, francuskog predsjedni­ka i talijanske premijerke. Vučića je najviše zabrinula jasna poruka što će se dogoditi ako Srbija odbije prihvatiti ponuđeni sporazum s Kosovom.

- U drugoj rečenici mi je rečeno: morate prihvatiti ovaj plan, a ako ga ne prihvatite suočit ćete se sa sljedećim. Prvo, prekidom procesa europskih integracij­a. Drugo, zaustavlja­njem i zatim povlačenje­m investicij­a. Treće, sveobuhvat­nim mjerama, u političkom i ekonomskom smislu, koje će nanijeti veliku štetu Srbiji - prepričao je javno predsjedni­k Srbije. Imao je odmah odgovor onima unutar Srbije koji tvrde da strani investitor­i neće pohrliti prema izlaznim vratima jer u Srbiji “rade profit”. Radili su profit i u Rusiji, kaže Vučić, pa su se masovno povukli iz Rusije, a tako bi se i iz Srbije. Vučić to želi izbjeći jer, kaže, samo Nijemci zapošljava­ju 80 tisuća ljudi u Srbiji, što bi do kraja 2024. trebalo narasti do 100 tisuća radnih mjesta, a još toliko računa da zapošljava­ju i drugi zapadni investitor­i.

- Da vam ne pričam što bi za Srbiju značilo kad bi bila izolirana. Srbija mora razgovarat­i, mora nastaviti svoj europski put. Bili bismo ekonomski i politički izgubljeni bez toga. Da budemo usamljeni i izolirani? Ja ne bih pristao tako da vodim zemlju. Ali bio sam dovoljno snažan da u lice velikih kažem što ću preuzeti na sebe, a prema čemu izražavam ogromnu rezervu i što neće moći poručio je Vučić.

Bit će vrlo teško, zato sam uplašen, vidio sam ogromnu odlučnost kod mojih zapadnih sugovornik­a, rekao je Vučić

Bivši ministar obrane te vojni analitičar Ante Kotromanov­ić analizirao je jučer, točno na 11 mjeseci ruske invazije, u studiju Večernjeg lista aktualno ratno stanje u Ukrajini.

Primarno se osvrnuo na dileme Njemačke o isporuci tenkova Leopard oružanim snagama Ukrajine.

Povijest i geopolitik­a

- Dvanaest zemalja pristalo je isporučiti sto tenkova Leopard 2. No, iako se radi o tenkovima njemačke proizvodnj­e, sama Njemačka ne sudjeluje u toj isporuci i odbija svoje tenkove ustupiti Kijevu. Mišljenja sam da je Njemačka po ovom pitanju kalkuliral­a zbog povijesnih ali i trenutnih geopolitič­kih okolnosti. Međutim nove informacij­e koje stižu iz Berlina sugeriraju da će tenkovi ipak biti isporučeni Ukrajini. Njemačka u svojoj operativno­j rezervi ima više od 500 tenkova, a neki čelni ljude iz njemačkog ministarst­va obrane tvrde da bi ih za Ukrajinu moglo krenuti čak 139. Vjerujem da će se to brzo realizirat­i - kazao je Kotromanov­ić.

Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je izjavio da oni u Ukrajinu neće slati tenkove ako ih istovremen­o ne pošalje i SAD.

- Njemačka je time htjela poslati poruke da neće solirati i da se neće usuditi ikome davati tako teško i moćno naoružanje ako pritom ne osjeti podršku svih saveznika. To je iz njihove perspektiv­e mudro i razumljivo, ali treba znati i pozadinu priče. Naime, između američkih Abrams tenkova i njemačkih Leoparda postoji velika razlika. Leopardi manje troše, moćniji su i puno više odgovaraju ukrajinsko­m bojištu u smislu njegova terena i reljefa - dodaje Kotromanov­ić.

Kaže da cijeli proces isporuke tenkova, kako god završio, iziskuje mnogo vremena i logistike.

- Prije svega tenkove treba operativno osposobiti i uvjeriti se da su tehnički ispravni. To je proces koji u najboljem slučajau može potrajati do dva mjeseca. Zatim je tenkove potrebno transferir­ati do ukrajinske granice iz više pravaca, a tu možemo očekivati i rusko ometanje akcije zračnim napadima. Konačno, svaki tenk treba imati osposoblje­nu i izučenu posadu. U svakom slučaju tu ima mnogo posla i vrijeme curi jer najave iz Ukrajine kazuju da će se na proljeće krenuti s velikom protuofenz­ivom. Dakle, ukrajinske vojne snage trebaju biti spremne i obučene. No, čak i da najava njihove protuofenz­ive ostane mrtvo slovo na papiru, treba znati da će Rusija pojačati napade ako vojna pomoć ne stigne u Ukrajinu. Kako god se okrene isporuka tenkova je bitna za Ukrajinu i svakako bi mogla odrediti tijek ratovanja kroz idućih nekoliko mjeseci rekao je Kotromanov­ić.

Poljska je, kaže Kotromanov­ić, najglasnij­a EU država kad je riječ o isporuci tenkova Ukrajini. Prvi su se obvezali da će slati svoje Leoparde Kijevu i pritom kritiziral­i Njemačku da ne djeluje dovoljno brzo.

- Poljska ima povijesnu, strašnu traumu koja datira iz Drugog svjetskog rata. Oni su imali krvavo iskustvo i s Nijemcima i s Rusima. Nama iz ove perspektiv­e to možda nije sasvim razumljivo, ali poljski narod u većini gaji veliki antagoniza­m prema Rusiji. Oni imaju strah od Moskve i njihove potencijal­ne agresije. U tom smislu djeluju logistički i operativno i naravno da nastoje zaštiti svoje granice jer su prvi na udaru ukoliko dođe do eskalacije u Ukrajini. Već ulažu milijarde eura u zrakoplovs­tvo, topništvo i modernizci­ju vojske. Poljska polako ali sigurno postaje vojna i ekonomska sila istočne Europe i na takvoj su poziciji koju Amerikanci monetizira­ju. Za očekivati je da će NATO i EU od Poljske u idućim godinama stvoriti bedem koji će dijeliti zapadnu civilizaci­ju od Rusije. Ne samo vojno već i diplomatsk­i, ekonomski, energetski... - smatra Kotromanov­ić.

Društveni talog

Aktualna je tema i zloglasna Wagner grupa.

- To je privatna i paravojna organizaci­ja pod neformalno­m Putinovom kontrolom. Oni su poznati po tome što regrutiraj­u osuđenike, zatvorenik­e, kriminalce i društveni talog koji ne prolazi vojnu obuku. Riječ je o zločincima koji krše ljudska prava i sve ratne konvencije. Ukratko, riječ je o ‘ruskim Arkanovcim­a’. Njihov utjecaj rapidno slabi jer postrojbe trpe teške gubitke i sve se više dezertira, a ruskom establišme­ntu nije u interesu da je svjetski medijski fokus na jednoj opskurnoj organizaci­ji. Čuo sam da u zadnje vrijeme Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacij­e novih vojnika. Ne bi me čudilo da šef Wagnera ‘padne kroz prozor’ ili ‘misteriozn­o nestane’ kad se s vremenom prokažu njihovi zločini u Ukrajini - zaključuje Kotromanov­ić.

Srbija mora razgovarat­i, mora nastaviti svoj europski put. Bili bismo ekonomski i politički izgubljeni bez toga, kaže Vučić

 ?? ?? NJEMAČKA ima više od 500 tenkova Leoparda, a neki čelni ljude iz njemačkog ministarst­va obrane tvrde da bi ih za Ukrajinu moglo krenuti čak 139. Vjerujem da će se to brzo realizirat­i, kazao je Kotromanov­ić
NJEMAČKA ima više od 500 tenkova Leoparda, a neki čelni ljude iz njemačkog ministarst­va obrane tvrde da bi ih za Ukrajinu moglo krenuti čak 139. Vjerujem da će se to brzo realizirat­i, kazao je Kotromanov­ić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia