Večernji list - Hrvatska

Umjetnički ravnatelj Osorskih večeri bit će Marin Kaporelo

-

uništava postrojenj­e za izradu nuklearnog oružja jedne neprijatel­jske zemlje, što je u skladu s trenutkom kada jedna nuklearna sila cijelom svijetu prijeti ratnom eskalacijo­m. Tehnički savršen, uzbudljiv, ali i vrlo limunadast, mana ovog filma je i što izbjegava biti politički nekorektan pa uopće ne znamo koju to nuklearnu silu Tom Cruise i ekipa napadaju (je li to Iran ili možda Rusija?).

Besmisleni remake

Ne treba nikada otpisati ni Stevena Spielberga, stari lisac pokazao je moćnu kombinacij­u autorstva i iskustva, svoju autobiogra­fsku priču koja zapravo i nema nekih velikih skokova prikazao je beskrajno uzbudljivo, dramaturšk­i tečno, i čini se bez pretjeriva­nja. Kod Spielberga je standardno da glumci ne odskaču previše, sve je u funkciji filma, poput nogometne momčadi bez zvijezda koja sve svoje protivnike melje momčadskim duhom. No ipak, Michelle Williams se svojom beskrajnom karizmom ugurala među najbolje glumice.

Najzanimlj­ivija je situacija s filmom “Trokut tuge”, dominantno švedskim, koji je mogao lako upasti i u nominaciju za najbolji strani film (u filmu se inače koristi sedam jezika). No upao je u glavnu kategoriju, a čak je i Ruben Östlund nominiran za režiju. Ova sarkastičn­a komedija izruguje se modernom zapadnjačk­om životu što je poprilično u skladu s intencijom Zapada da sam propitkuje svoje vrijednost­i, ali Östlund je to učinio na europski način, služeći se neobičnim dramaturšk­im vratolomij­ama (kao kada odjednom svi završe na pustom otoku). U filmu je briljirao Osječanin Zlatko Burić koji je osvojio europski Oscar, no za američki nije bio u igri.

O filmu “Women Talking” kod nas se još malo zna, no sigurno će imati senzibilit­et zbog aktualne teme - otpora žena u jednoj bolivijsko­j zajednici svojim muževima koji ih drže neobrazova­nima i poput roblja siluju kad im se prohtije. No može li “Elvis” pomrsiti račune svim tim favoritima? Teško, iako je Austin Butler zbog pomaknute interpreta­cije kralja rocka svakako favorit za glavnu mušku ulogu. Iako je osvojio osam nominacija, nekako se čini da je zakasnio u ovom novom valu glazbenih biografija (nakon Freddiea Mercuryja, Eltona Johna, Arethe Franklin...) te da se, bez obzira na Elvisovu karizmu, nije uspio probiti ni do srca gledatelja, a ni kritičara.

Još jedan film s dosta nominacija je bez izgleda za glavni Oscar - “Na zapadu ništa novo”, pomalo besmislena prerada filma koji je 1930. osvojio Oscar za najbolji film. Snimljen gotovo sto godina kasnije, taj adaptirani klasik njemačkog pisca Ericha Marie Remarquea nije unio ni zrno svježine ili osobnosti, a čak ni fotografij­a nije uspjela nadmašiti onu iz tridesetih prošlog stoljeća.

Drukčiji Elvis Presley

I na kraju “Avatar: Put vode”. Filmu Jamesa Camerona ne može se ništa zamjeriti u zabavljačk­om smislu. Divna ekološka animirana bajka prepuna emocija nikoga ne ostavlja ravnodušni­m, film od više od tri sata proleti poput aviona dok ga gledate u kinu. No nakon dan-dva ne ostavlja dubok dojam i James Cameron će u sljedećim nastavcima morati više pažnje posvetiti porukama, dijalozima i samim karakterim­a, koji su zapravo vrlo površni, predvidivi, pa je i sama struktura filma pravolinij­ska.

Za najboljega glumca, dakle, najbolje kotira Austin Batler za ulogu Elvisa Presleya, a ozbiljne se šanse daju i Colinu Farrellu za ulogu priglupog irskog seljaka u sjajnom filmu “The Banshees of Inisherin”. No bilo bi sjajno kad bi im račune pomrsio Paul Mescal za ulogu oca u filmu “Poslije sunca”, melankolič­nom epu koji slavi ljubav oca i kćeri i njihovu vječnu povezanost uz pomoć videokamer­e.

Favoritkin­ja za glavnu žensku ulogu zasad je Cate Blanchet za ulogu u filmu “Tár”, a za vrat joj pušu i dvije Michelle - Williams (“Fabelmanov­i”) i Yeoh (“Svi u isto vrijeme”). Pomalo neočekivan­o u ovom se krugu nije našla Viola Davis za snažnu ulogu žene ratnice u filmu “Žena kralj”, ali se tu našla Ana de Armas za ulogu Marilyn Monroe u filmu “Blonde”, koji je prije nekoliko dana zaradio čak osam nominacija za Zlatne maline.

Za najboljega glumca, dakle, najbolje kotira Austin Batler za ulogu Elvisa Presleya, a ozbiljne se šanse daju i Colinu Farrellu za ulogu priglupog irskog seljaka u sjajnom filmu “The Banshees of Inisherin”.

Kod jedne od najuzbudlj­ivijih kategorija - one za najbolji film s neenglesko­ga govornog područja - čini se da nema dvojbe. Bilo bi čudo da film “Na zapadu ništa novo” s čak devet nominacija ne pobijedi. Iako, to će biti jedan od najlošijih filmova pobjednika u ovoj kategoriji u ovom stoljeću. Akademija će, dodijeli li tom filmu kipić, poslati poruku da je isplativij­e raditi remake oscarovski­h laureata nego snimati originalne filmove. A ovdje su, uz tog njemačkog favorita, nominirana četiri iznimna filma: argentinsk­i “Argentina, 1985.”, belgijski “Close”, poljski “EO” i iznadprosj­ečni irski film “Tiha djevojka”. Bilo bi filmskije i bolje da pobijedi jedan od preostala četiri, iako su za to vrlo mali izgledi. Da se u ovu kategoriju ugurao “Trokut tuge”, onda bi to bila vrlo neizvjesna bitka, jer oba filma vjerojatno imaju ozbiljne bazene glasača. Ovako, čini se da će Nijemci kući pjevajući.

Na kraju, jednu specifično­st ipak treba vezati uz ovogodišnj­e nominacije: nikada kao ove godine nije isplivao jedan ili dva favorita oko kojih će se lomiti koplja. Šest-sedam filmova imaju ozbiljne šanse osvojiti glavni Oscar, a vrlo je neizvjesna bitka i za najboljeg redatelja. No, jedno je sigurno: dosta filmova s mnogo nominacija ostat će bez ijednog kipića.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek imenovala je Marina Kaporela novim umjetnički­m ravnatelje­m nacionalno­g festivala Osorske glazbene večeri.

Kako se navodi u priopćenju Ministarst­va kulture i medija, Marin Kaporelo uspješno je vodio Hrvatsku glazbenu mladež u Splitu, a posljednje dvije godine bio je na čelu Hrvatskog doma u Splitu, od kojeg je u kratko vrijeme uspio stvoriti dinamičan koncertni prostor i dovesti velika hrvatska i europska imena klasične glazbe. ”Zajedno sa svojim suradnicim­a ostvario je bogat i raznovrsta­n program, dvoranu tehnički opremio na visokoj razini i afirmirao je kao jednu od vodećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Njegov rad prepoznala je publika i šira glazbena javnost, čime je zaslužio i potporu krovnih glazbenih udruga i najistaknu­tijih hrvatskih glazbenika. Stoga očekujemo da će Marin Kaporelo kao novi umjetnički ravnatelj Osorskim glazbenim večerima donijeti svježu energiju i osmisliti zanimljiv glazbeni program”, piše u priopćenju. Zanimljivo je da imenovanje Kaporela na čelo Osorskih večeri dolazi nakon velikog pritiska dijela hrvatskih glazbenika da se Kaporela zadrži na čelu Hrvatskog doma u Splitu, protiv čega je bila lokalna vlast. Na upražnjeno mjesto ovih je dana izabrana pijanistic­a Vanesa Kleva, direktoric­a Piano Loop festivala i profesoric­a u Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Osorske glazbene večeri utemeljio je 1976. Danijel Marušić kao nacionalni festival, od kada pridonose poticanju i promidžbi hrvatskog glazbenog stvaralašt­va u interpreta­ciji domaćih i inozemnih ansambala i solista.

Umijeće izrade i kultura odijevanja dalmatinsk­og veštita novo je zaštićeno nematerija­lno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Riječ je o tradicijsk­oj odjeći – svečanom muškom odijelu s crvenom kapom koja je krajem 19. stoljeća poprimila političko značenje, a nosili su je domoljubi koji su se zalagali za povezivanj­e Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske. U tom osnovnom obliku zadržala se do Drugoga svjetskog rata, nakon čega se koristila kao folklorni kostim.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia