Večernji list - Hrvatska

Krunidbena svečanost kralja Charelsa III. trajat će tri dana

-

Vijest o smrti kraljice Elizabete ražalostil­a je mnoge štovatelje britanskog prijestolj­a, ali i najavila da počinje novo razdoblje za kraljevsku obitelj. Na tron je tako došao njezin najstariji sin, princ Charles, a službena krunidba zakazana je za 8. svibnja. Taj važan događaj bit će popraćen trodnevnom svečanošću koja će početi 6. svibnja, a značaj je tog povijesnog događaja i u tome što je ovo prva krunidba u 70 godina.

Sve će se odvijati u Westminste­rskoj opatiji, a iz palače su kazali da će krunidbu predvoditi nadbiskup Canterbury­ja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckingham­ske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji.

Tada će svi zajedno izići na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni.

Ovo su samo neki detalji o krunidbi koji su dospjeli u javnost, a strani mediji došli su i do podatka da Charlesov mlađi sin, princ Harry, i njegova supruga Meghan Markle neće biti na balkonu tijekom krunidbe kralja i kraljice supruge s obitelji. Naime, kako oni navode, na balkonu mogu biti samo zaposleni članovi obitelji, a Harry i Meghan, kao i princ Andrew, to više nisu jer ne obnašaju službene dužnosti.

Ova je krunidba i pod posebnim povećalom javnosti zbog brojnih kritika i optužbi o odnosima unutar obitelji koje su Harry i Meghan iznijeli.

Inače, prije je objavljeno da bi krunidba trebala biti nešto skromnija nego prijašnje.

Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će na njoj biti oko dvije tisuće gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine.

Kralj će sjediti u krunidbeno­m stolcu i zaklet će se da će biti “branitelj vjere”. Tada će mu na glavu staviti krunu svetog Edvarda te će tako i službeno postati kralj.

Camilla će preuzeti titulu kraljice supruge te će njoj na glavu staviti krunu kraljice Elizabete. Princ William bit će na krunidbi službeno imenovan princem od Walesa.

Ceremonija je i pod posebnim povećalom javnosti zbog brojnih kritika i optužbi o odnosima unutar obitelji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia