Večernji list - Hrvatska

Horvat nije dorastao toj priči, vrijeme je da priliku dobije Perkovac

- Marko Pavić

Hrvatski rukometaši oprostili su se od Svjetskog prvenstva osvojivši deveto mjesto, a igru i plasman prokomenti­rali smo s Tomislavom Farkašem (51), članom hrvatske reprezenta­cije koja je donijela prvu medalju sa SP-a, srebro s Islanda 1995. godine.

Izbornik nije jedini krivac

Bivši rukometaš gostovao je u studiju Večernjeg lista i za početak se osvrnuo na poraz od Egipta.

- Da smo pobijedili u toj utakmici, u leru bismo prošli skupinu. Sve je bilo podređeno pobjedi nad Egiptom. Mi smo rukometna institucij­a za Egipat i tako smo se trebali i ponašati. Očito se nismo dobro pripremili za tu utakmicu. Svjetsko prvenstvo je počelo kada smo shvatili da nam je Egipat prvi suparnik. I sve je trebalo podrediti tome, a nakon toga se moglo poštedjeti igrače u utakmicama sa SAD-om i Marokom - rekao je pa se osvrnuo na ulogu Zorana Gopca.

- Kad je Zoran Gobac bio sto posto u tome, nije se moglo dogoditi da nas se pokrade, nije se mogla dogoditi utakmica kao s Danskom, protivnici­ma su se tresle gaće. Radio je loše stvari? Ne postoji čovjek koji cijelu karijeru radi bez greške. Ja sam igrao sa 17 godina kada je on vodio Zagreb i brinuo se o klubu dok je bio druga liga. Tada je slagao momčad za naslov prvaka Europe, što se na kraju i pokazalo.

Spomenuo je i izbornika Hrvoja Horvata.

- Izbornik nije najveći krivac. On radi, ali očito nije dorastao toj priči. Mislim da je dobar trener, ali mu se očito na tom putu nešto ispriječil­o. Istup izbornika pred novinarima je jako čudan, dobar sam s njim, ali ne znam... Čudno mi je to od njega jer ga poznajem. Očekivao sam da će reći da ne zna kakva je budućnost. Vjerojatno je bio revoltiran time što je pod pritiskom tijekom cijelog prvenstva.

Sve se više govori o njegovu smjenjivan­ju i o tome da nije ni imao glavnu riječ.

- Lino Červar je koordinato­r, naravno da i on ima breme težine u svemu tome. Nije u redu reći da sam te postavio za izbornika, a sada ću te smijeniti. Ne vjerujem da se izborniku netko miješa u posao - rekao je Farkaš pa se osvrnuo na moguće kandidate za to mjesto:

- Mene se ne pita, ali ću reći svoje mišljenje - to je Goran Perkovac. Nikad nije dobio priliku. On i Irfan Smajlagić su mi bili pojam rada i jako je utjecao na moju karijeru. Znam njegov rad, ima iskustva, a kao kapetan bio je pravedan i strog. Bio je baš vođa, jednostavn­o je izrastao u takvu ličnost, iako je bilo još velikih igrača u svlačionic­i, Puc, Saračević, Bašić... Ako je era Horvata završena, ne vidim zašto da se od svega radi tolika fama.

Nacija smo koja puno očekuje

Farkaš se osvrnuo i na pritisak i nerealna očekivanja.

- Mislim da smo nerealni, mi smo nacija koja očekuje puno. Čim se reprezenta­cija okuplja, to je zlato. Stvar je u rezultatu, sjećam se kada je 90-ih igrao Zagreb, tražila se karta više. Moramo imati dva-tri jaka kluba. Ne možemo dopustiti da u Zagrebu igraju četiri stranca, i to nositelja igre. Duvnjak je u jeseni karijere, igra 15-ak minuta u Kielu. To više nije onaj stari Duvnjak, a nama je nositelj igre u reprezenta­ciji. Karačić je također pri kraju karijere, Cindrić nije nositelj igre u klubu...

 ?? ?? TOMISLAV FARKAŠ bio je gost u studiju VL-a i smatra da su rukometaši zakazali u pripremi za utakmicu s Egiptom
TOMISLAV FARKAŠ bio je gost u studiju VL-a i smatra da su rukometaši zakazali u pripremi za utakmicu s Egiptom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia