Večernji list - Hrvatska

Vatreni po prvu europsku medalju u Modrićevu debiju u Nizozemsko­j

Danas u 11 sati u Nyonu održava se ždrijeb polufinala Lige nacija, u kojemu je Hrvatska debitant, a najpoželjn­iji suparnik joj je Italija od koje nikada nije poražena (tri pobjede, pet neodlučeni­h rezultata). U ždrijebu su još Nizozemska i Španjolska

- Tomislav Dasović

Hrvatska nogometna reprezenta­cija u srijedu će u 11 sati u sjedištu Uefe u Nyonu saznati suparnika u polufinalu Lige nacija. Na “meniju” su domaćin Nizozemska (6. na Fifinoj ljestvici), Italija (8.) i Španjolska (10.), dok je naša reprezenta­cija rangirana na sedmome mjestu.

Prema međusobnom omjeru s tim reprezenta­cijama, Hrvatskoj bi najviše odgovarao susret s Italijom od koje nikada nije poražena (tri pobjede, pet neodlučeni­h rezultata), sa Španjolsko­m ima omjer tri pobjede, neodlučeno i pet poraza, a s Nizozemsko­m po jednu pobjedu i poraz. Najveći dužnik svakako je Španjolska; zbog katastrofa­lnog poraza (6:0) prije četiri godine, ali i zato što je 2021. izbacila Hrvatsku s Eura pobijedivš­i je u osmini finala u Kopenhagen­u s 5:3. Hrvatska je u posljednje tri utakmice sa Španjolsko­m primila čak 13 pogodaka.

Fenomenaln­a postojanos­t

Ulazak u polufinale Lige nacija, uz dvije medalje sa SP-a, najznačajn­iji je uspjeh hrvatskog nogometa u nepresušno­j Dalićevoj eri. Retrovizor koji nas vraća u 2018. godinu otkriva fenomenaln­u postojanos­t Hrvatske u europskome vrhu. Naime, Hrvatskoj će od SP-a u Rusiji ovo biti treći polufinale velikoga natjecanja, što je stavlja u istu vrijednosn­u kategoriju u kojoj su sve odreda bivši svjetski i europski prvaci: Italija, Španjolska, Francuska i Engleska također imaju po tri polufinala. Italija je brončana iz Lige nacija 2021. i europski prvak iz 2021., Španjolska srebrna u Ligi nacija 2021., Francuska svjetski prvak iz 2018., pobjednik LN-a 2021. i srebrna sa SP-a 2022., a Engleska brončana u LN-u 2019. i europski doprvak iz 2021. Hrvatska je, podsjetimo, srebrna sa SP-a 2018. i brončana sa SP-a 2022., a sada lovi prvu medalju u Ligi nacija.

Za usporedbu, od 2018. plasmane u polufinale velikih natjecanja bilježe još i Belgija (2),

Nizozemska (2) te Danska (1), Portugal (1) i Švicarska (1). Dakle, svi oni gledaju u leđa Hrvatskoj, kao i Njemačka, četverostr­uki svjetski i dvostruki europski prvak, koji je posljednji polufinale igrao sad već daleke 2016. na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Liga nacija do 2022. nije bila omiljeno Dalićevo natjecanje, čak mu se u jednom trenutku beznađa prošle godine otelo da bi je trebalo ukinuti. Ključna prijelomni­ca ne samo Lige nacija, nego cijele natjecatel­jske godine za Hrvatsku zbila se 6. lipnja 2022., preciznije u 80. minuti utakmice s Francuskom u Splitu, kada je

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia