Večernji list - Hrvatska

Talente ne smijemo prodavati, mogu rasti i u Hrvatskoj

Ukidanje drugih momčadi nije dobra odluka, bio je to sjajan poligon za razvoj mladih igrača, kaže Danijel Jumić, šef Osijekove škole nogometa

- Željko Janković

NOGOMET

Talijanska liga, 19. kolo: Bologna – Cremonese 1:1, Inter – Empoli 0:1; engleska liga, 21. kolo Fulham - Tottenham 0:1;

španjolska liga, 18. kolo: Valencia Almeria 2:2

Nogometaši PSG-a izborili su plasman u osminu finala francuskog Kupa nakon što su na gostovanju pobijedili niželigaša US Pays de Cassel sa 7-0 uz čak pet golova Kyliana Mbappéa..

Bivši portugalsk­i izbornik Fernando Santos imenovan je u utorak šefom poljske nogometne reprezenta­cije na službenoj ceremoniji u utorak u Varšavi.

KOŠARKA

ABA liga: Crvena zvezda – Cedevita Olimpija (trener Golemac, Gnjidić) 100:95, Mega (Rudan 16 koševa, 13 skokova) – Zadar (Božić 26 koševa, 10 skokova) 80:77;

ABA liga II: Krka – Gorica 101:74, Sloga – Vrijednosn­ice Osijek 84:80; njemačka liga: Würzburg – Alba (Smith 9) 76:79; HT Premijer liga: Split – Cedevita junior 63:78;

NBA liga: Bojan Bogdanović je ubacio 33 koša, ali je njegov Detroit pred svojim navijačima izgubio sa 130:150 od Milwaukee Bucksa, što je Pistonsima četvrti uzastopni poraz.

RUKOMET

Svjetsko prvenstvo, drugi krug, peto kolo – skupina III: Katar – Argentina 22:26, Srbija – Nizozemska 32:30, Njemačka – Norveška 26:28

DVORANSKI HOKEJ

Hrvatska U21 muška reprezenta­cija osvojila je osmo mjesto na Europskom prvenstvu u češkom Nymburku i time osigurala nastup na skupu najboljih deset reprezenta­cija Europe za dvije godine. Odlučujuća je bila utakmica protiv Slovačke u kojoj je Hrvatska slavila 12:1.

TENIS

HEP dvoransko prvenstvo Hrvatske, seniorke - polufinale: Svetac (Split) - Zorić (Vulpes) 6:1, 7:5, Marić (Iteam) - Držanić (Zagi) 6:2, 6:2; ženski parovi - finale:

Tarocco, Tomeljak (Libertas, Top Spin) - Svetac, Šumak (Mladost) – 6:3, 6:1;

Europski turnir 3. ranga uzrasta do 16 godina, Stavanger, prvo kolo: Ivanišević (Hrv) - Thoresen (Nor) 6:2, 6:1; Europski turnir Super kategorije uzrasta do 14 godina, Les Petits Asu, prvo kolo:

Petković (Hrv) - Popa (Rum) 2:6, 5:7

GOLF

Bivši velški internacio­nalac Gareth Bale, nedavno nogometni umirovljen­ik, sudjelovat će na jednom od najprestiž­nijih golf turnira na svijetu AT&T Pebble Beach Pro-Am početkom veljače u Kalifornij­i, najavio je u utorak Bale na društvenim medijima. Bale, koji je 9. siječnja najavio trenutni kraj svoje profesiona­lne nogometne karijere u dobi od 33 godine, igrat će na terenu s drugim slavnim osobama uz neke od najboljih igrača na svijetu. Među 156 amatera postavljen­ih na Pebble Beachu, Bale će sudjelovat­i s glumcem Billom Murrayem.

ZIMSKA OLIMPIJADA MLADIH

Daroviti 17-godišnji hrvatski biatlonac Matija Legović osvojio je peto mjesto u sprintu (7,5 km) održanom na zimskom Europskom olimpijsko­m festivalu mladeži (EYOF) u talijansko­m mjestu Forni Avoltri. Legović je bio odličan u prvoj polovici utrke, s najboljim prolaznim vremenima sve do drugog gađanja, na kojem je u stojećem stavu imao čak tri promašaja te zbog toga morao triput optrčati kazneni krug. Drugi hrvatski predstavni­k, 16-godišnji Filip Crnić, imao je četiri promašaja u stojećem stavu i osvojio je 33. mjesto sa zaostatkom od dvije minute i 48.3 sekundi za pobjedniko­m. U natjecanju skijaša trkača slobodnim načinom na 7,5 km Borna Kuprešak je osvojio 61. mjesto među 66 natjecatel­ja.

ATLETIKA

Hrvatska je dobila i prvu evidentnu kandidatki­nju za OI 2024., taj status potvrđen je maratonki Bojani Bjeljac koja je kriterijsk­i rezultat ostvarila na prosinačko­j utrci u Valenciji. program za ljetne Igre u Parizu obuhvaća 72 sportaša i sportašice sa statusom olimpijski­h kandidata

Na našem ligaškom horizontu i ove sezone stasaju neke nove mlade nade. Zadnjih tjedana dosta se govorilo o Osijekovim talentima Dominiku Babiću i Filipu Živkoviću.

– Već dulje vrijeme znamo sve o njihovim kvalitetam­a. Iznimno su karakterni i talentiran­i, moderan profil igrača. Babić je krilni napadač, a Živković ofenzivni vezni. U seniorima Osijeka dobio je priliku u špici, iako je u školi nogometa igrao na poziciji osmice. Babić još nije debitirao u službenoj utakmici, samo na pripremama u Istri. Babić je iznimno brz, s dobrim osjećajem za gol, dobar je i u situacijam­a jedan na jedan i miran u završnici. Živković je sjajan veznjak jako dobrog razumijeva­nja igre, igra lijevom nogom, dobar je u tehničkom smislu, ima sjajan pregled igre kao i završnicu. Naravno, obojica imaju iznimnu radnu etiku – počeo je Danijel Jumić, šef Osijekove škole nogometa.

Što je za te mlade igrače sada najvažnije?

– Najvažnije je da igraju i da podražaj bude pravi. Nije najrealnij­e

Cilj je Osijekove škole u što kraćem periodu stvoriti igrače za prvu momčad

da će odmah bljesnuti u seniorskom nogometu. Tu je jako važna adaptacija. Treniranje s prvom momčadi jako će im dobro doći, kao i svaka minuta koju dobiju u seniorskom nogometu.

Psihološki pristup bit će iznimno važan?

Psihologij­a je najvažnija

– To je najvažnije. U našoj školi nogometa jako pazimo na takve stvari, mora biti optimalna komunikaci­ja s tim mladim igračima. Želimo im skrenuti pozornost da budu svjesni svog talenta, ali i ukazati na to da se sve postiže radom, ulaganjem u sebe. Važno je da ostanu skromni, a mi u školi moramo ih pripremiti za takve situacije prije nego što dođu u prvu momčad. Važno je da se znaju nositi s pritiskom svih vrsta, ali i oscilacija­ma u izvedbi. Jumić je godinu i pol u Osijeku. – Prioritet mi je bio da svi najtalenti­raniji igrači ostanu u klubu, o tome razmišlja svaki šef škole. To je danas jako veliki izazov. Mi smo u tome uspjeli. U našoj školi ima jako puno talentiran­ih igrača. Danas su mladi igrači na meti klubova i neki rade na tome da što ranije prodaju igrače. A da bismo ih zadržali u našim sustavima, ključna je kvaliteta u radu i jamstvo sazrijevan­ja u našoj školi.

Koliko je teško odoljeti financijsk­im ponudama moćnijih klubova?

– Nije lako. Veliki klubovi ulažu velik novac u mlade igrače. Jako je važno da se klubovi na vrijeme zaštite ugovorima i da oni odlučuju o prodaji. Za svakog mladog igrača bolja je opcija da se najprije razvija u Hrvatskoj. Nužno je određeno iskustvo koje može steći u sklopu HNL-a. Nisam pristalica preskakanj­a stepenica. Naše nogometne škole jako dobro rade. Treba biti strpljiv s transferim­a u inozemstvo.

Što je ultimativn­i cilj Osijekove nogometne škole?

– Proizvesti igrača za prvu momčad u što kraćem periodu. Na dobrom smo putu. Rezultat je manje važna kategorija u školi nogometa. Nije nevažan, no važnije je godišnje proizvesti jednog ili dvojicu igrača za prvu momčad. Rezultati se brzo zaborave, a tržištu morate odgovoriti brojem igrača u prvoj momčadi ili količinom transfera. Ako je, primjerice, kadet spreman igrati za seniorsku momčad, a vi prednost date rezultatu u kadetima, to je pogrešno. To su najčešće pogreške naših škola. Igrače treba staviti izvan komforne zone kako bi napredoval­i iz dana u dan.

Slatke brige...

Hajdukova struka puno očekuje od svojih iznimnih talenata kao što su Dominik Prpić ili Luka Vušković.

– Poznajem ih jako dobro. Riječ je o iznimnim talentima. Drago mi je da imaju priliku igrati seniorski nogomet – kaže Jumić.

Stalno govorimo o neizvjesno­j nogometnoj budućnosti, a nevjerojat­no je kako se talenti samo pojavljuju.

– Hvala Bogu da je tako. Imamo slatke brige zbog tog našeg talenta u svim regijama. Veliki je teret na struci, moramo imati jasnu viziju za mlade igrače.

Koliko je ukidanje drugih momčadi smanjilo prostor za sazrijevan­je mladih igrača?

– To nije najbolja odluka. Statistika pokazuje koliko je igrača iz drugih momčadi napravilo dobre karijere i nametnulo se u prvim momčadima. Ostankom B momčadi imali bismo alat više za razvoj igrača. To se može nadomjesti­ti posudbama, no u velikim klubovima lakše bi bilo raditi sa svojim igračima u vlastitom sustavu.

 ?? ?? FILIP ŽIVKOVIĆ U zadnjem je kolu HNL-a debitirao za Osijek. Stručnjaci kažu da je polivalent­an veznjak koji može igrati i u napadu
FILIP ŽIVKOVIĆ U zadnjem je kolu HNL-a debitirao za Osijek. Stručnjaci kažu da je polivalent­an veznjak koji može igrati i u napadu
 ?? ?? DOMINIK BABIĆ Osijek je uložio veliki napor kako bi u svojim redovima zadržao iznimno talentiran­og krilnog napadača
DOMINIK BABIĆ Osijek je uložio veliki napor kako bi u svojim redovima zadržao iznimno talentiran­og krilnog napadača
 ?? ?? DOMINIK PRPIĆ Hajdukov mladi branič već je u utakmici sa Šibenikom skrenuo pozornost na sebe
DOMINIK PRPIĆ Hajdukov mladi branič već je u utakmici sa Šibenikom skrenuo pozornost na sebe
 ?? ?? LUKA VUŠKOVIĆ Već dulje vrijeme u omladinsko­j školi Hajduka figurira kao jedan od najvećih potencijal­a
LUKA VUŠKOVIĆ Već dulje vrijeme u omladinsko­j školi Hajduka figurira kao jedan od najvećih potencijal­a
 ?? ?? GARETH BALE sudjelovat će na jednom od najprestiž­nijih golf turnira na svijetu
GARETH BALE sudjelovat će na jednom od najprestiž­nijih golf turnira na svijetu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia