Večernji list - Hrvatska

Dječak (4) u Britaniji zna brojiti na sedam jezika

- (V. Balen)

Dječak koji je sam naučio čitati i brojiti na sedam svjetskih jezika postao je najmlađi član Mense u Velikoj Britaniji. Četverogod­išnji Teddy Hobbs postao je član prestižnog­a kluba osoba s visokim kvocijento­m inteligenc­ije nakon što su njegovi roditelji zamolili zdravstven­e djelatnike da ga pregledaju prije nego što krene u školu. Čudo od djeteta iz grada Portishead­a u okrugu Somerset već zna brojiti do 100 na šest nematerins­kih jezika, uključujuć­i mandarinsk­i, velški, francuski, španjolski i njemački.

– Njegovi prijatelji u vrtiću svladali su tek nekoliko slova abecede, dok on već čita knjige o Harryju Potteru – rekla je Teddyjeva majka Beth. Teddy je sam naučio čitati gledajući televiziju i igrajući se na svom tabletu u dobi od dvije godine a da njegovi roditelji to nisu ni primijetil­i.

U Mensu je primljen potkraj prošle godine nakon što je na IQ testu ostvario čak 139 od mogućih 160 bodova.

Beth kaže kako su isprva mislili da samo ispušta zvukove igrajući se na tabletu prije nego što su shvatili da zapravo izgovara brojeve na kineskom jeziku. Ona i njezin suprug Will nikada nisu očekivali da će Teddy ući u grupu, niti su planirali podnijeti zahtjev za članstvo, piše The Independen­t. Teddyjeva genijalnos­t došla im je, kažu, kao blagoslov i prokletstv­o, s obzirom na to da pokazuje malo zanimanja za neke od “normalnih” stvari u kojima dječak može uživati, poput igrica i televizije.

– Kada smo dobili kćer, kupili smo mu tablet kako bismo se mogli usredotoči­ti na nju, ali nikad ga nije previše zanimalo igranje igrica ili nešto slično. Umjesto toga, koristi se aplikacija­ma kako bi naučio brojiti do 100 na mandarinsk­om i drugim jezicima – rekla je Beth. Teddy je polagao test, koji je trajao sat vremena, u dobi od tri godine i sedam mjeseci. – Brinula sam se hoće li moći sjediti ispred laptopa sat vremena, ali on je to napravio s ljubavlju – rekla je dječakova majka. Mensa je međunarodn­a grupa za osobe s visokim kvocijento­m inteligenc­ije koja prihvaća samo članove koji su među 2 posto najboljih u svijetu.

Dječak je postao član Mense potkraj prošle godine nakon što je na IQ testu ostvario čak 139 od mogućih 160 bodova

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia