Večernji list - Hrvatska

Uberizacij­a bojnog polja i druge lekcije koje na Ukrajini uče mozgovi NATO-a

Ako Rusi nisu promijenil­i svoje strateške ciljeve u Ukrajini, onda je nova ofenziva na proljeće najizgledn­iji slijed događaja. Zbog toga zapadni saveznici i partneri pojačavaju isporuku novog naoružanja Ukrajincim­a

- Tomislav Krasnec

Hoće li se na proljeće dogoditi nova ruska ofenziva u Ukrajini? Novi pokušaj osvajanja Kijeva, godinu dana nakon pokretanja invazije kojom se Rusija osramotila i vojno, i politički, i civilizaci­jski? U Vojnom odboru NATO-a, koji je prošloga tjedna zasjedao u formatu šefova glavnih stožera svih zemalja saveznica, ne sumnjaju da hoće.

Jer, kako kaže admiral Rob Bauer, Nizozemac koji trenutno predsjeda Vojnim odborom NATO-a, svi se slažu da Rusija nije promijenil­a strateške ciljeve u Ukrajini. NATO-ovi vojni zapovjedni­ci ne mogu reći da sigurno znaju da će Rusi pokrenuti novu ofenzivu kojom će nastojati popraviti dojam i rezultate svoje agresije na Ukrajinu, ali zaključak da nova ruska ofenziva slijedi temelje upravo na toj pretpostav­ci: ako Rusi nisu promijenil­i svoje strateške ciljeve u Ukrajini, onda je nova ofenziva na proljeće najizgledn­iji slijed događaja. Zbog toga zapadni saveznici i partneri pojačavaju isporuku novog naoružanja Ukrajincim­a, jer se i Ukrajinci pripremaju na novu rusku ofenzivu, dok istovremen­o pripremaju i svoje oslobodila­čke akcije.

Zbog toga je sada toliko važna i isporuka zapadnih tenkova Ukrajincim­a. Točnije, isporuka njemačkih Leoparda, čemu se njemački kancelar Olaf Scholz opire, ali je pod velikim pritiskom da to ipak dozvoli. Tenkovi su važni, ali važna je, očito, i politička simbolika kontinuira­ne vojne podrške Ukrajincim­a u obrani od ruske agresije. Ta kontinuira­na podrška se sada lomi ili jača na priči o Leopardima.

Na press konferenci­ji po završetku sastanka načelnika glavnih stožera, novinari su pitali SACEUR-a koliko su zapadni tenkovi zapravo ključni za Ukrajince. SACEUR je vrhovni saveznički zapovjedni­k za Europu, američki general Christophe­r Cavoli. Koji odgovara da nijedan sustav naoružanja pojedinačn­o nije “srebrni metak”. Zapadni tenkovi po performans­ama nadmašuju ruske tenkove, kao što, uostalom, svatko tko obraća pozornost na rat u Ukrajini može vidjeti da zapadna vojna tehnologij­a nadmašuje rusku tehnologij­u u praksi. Ali, kaže general Cavoli, ta nadmoć jedne vojne tehnologij­e nad drugom nije vezana toliko uz pojedinačn­i sustav naoružanja, pa ni uz tenkove, nego je vezana uz cijeli sustav. Naoružanje, ali i opskrba, logistika, održavanje, sposobnost pronalaska vojnih ciljeva - sve to zajedno čini zapadni način ratovanja superiorni­jim ruskom, koji potječe iz starog sovjetskog. Čitav sustav jedne vojske puno je važniji od bilo kojeg pojedinačn­og dijela, to ej Cavolijeva poanta.

NATO kao savez ne sudjeluje ozbiljnije u vojnoj pomoći Ukrajincim­a: to rade saveznici pojedinačn­o, bilateraln­o, a koordinira­ju se ne kroz NATO-ove strukture, nego kroz neformalno ramsteinsk­u skupinu za pomoć Ukrajini. No, NATO prolazi krupne promjene. Ti saveznici koji obilno pomažu Ukrajini primjenjiv­at će još dugo posredno naučene lekcije iz tog rata. NATO kao savez, nakon višedesetl­jetnog fokusa na upravljanj­e krizama i na operacije izvan svog teritorija, vratio se primarnoj zadaći kolektivne obrane svakog pedlja savezničko­g teritorija. Ukrajina, naravno, nije formalno u savezu, ali jest partner i svakim svojim zločinom Rusi se baš trude da baš svakog građanina Ukrajine izgube kao prijatelja za vijeke vjekova.

Toliko se NATO i saveznici bave naučenim lekcijama iz Ukrajine da saveznički zapovjedni­k za transforma­ciju, francuski general Philippe Lavigne, govori i o “uberizacij­i bojnog polja”. Što god to značilo.

I toliko se NATO kao savez vratio primarnom poslu kolektivne obrane svog teritorija da već sada admiral Bauer govori o dugoročnom nastavku prilagodbe saveza na agresivno ponašanje Rusije. Kakav god bio ishod ovog rata u Ukrajini, kaže predsjedav­ajući vojnog odbora NATO-a, svi se saveznici zapravo slažu oko pretpostav­ke da će Rusija nastaviti gajiti slične ambicije. Čak i ako bude poražena u Ukrajini, opasnost od Rusije neće proći, dodaje, jer će Rusi vjerojatno rekonstitu­irati što su imali i potrošili u agresiji na Ukrajinu, učiti lekcije iz tog rata i pokušati se unaprijedi­ti, i potom se vratiti svojoj neoimperij­alističkoj ambiciji. To će, kaže admiral Bauer, najvjeroja­tnije imati implikacij­e na naše, NATO-ovo planiranje. Kako bi - dugoročno, ali već sad vidljivo - NATO bio u stanju odvraćati i suprotstav­iti se takvoj ruskoj ambiciji i u budućnosti. •

NATO kao savez, nakon fokusa na upravljanj­e krizama i na operacije izvan svog teritorija, vratio se primarnoj zadaći kolektivne obrane savezničko­g teritorija

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia