Večernji list - Hrvatska

Ili je Branko Bačić čudotvorac ili samo gromobran za udarce zbog fijaska na Banovini

Republika Srpska obnovila je na Banovini više od Hrvatske. Aktivnija od Hrvatske je i Srbija pa Grad Beograd obnavlja 34 kuće u Glini i Majskim Poljanama. A parlamenta­rni izbori su pred vratima

- Renata Rašović

Treća zima u kontejneri­ma, jednozname­nkasti broj obnovljeni­h kuća, novi ministar u podužem nizu i nestvarno spora obnova - sukus je turobne svakidašnj­ice na Banovini koja još uvijek čeka konstrukci­jsku obnovu i izgradnju zamjenskih kuća za postradale. Jučer se ondje, nakon Darka Horvata koji je priveden u Remetinec, nesnalažlj­ivog Ivana Paladine koji je između dva nečinjenja skočio na Svjetsko nogometno prvenstvo u Katar i Tome Medveda koji se umorio od pjesme kako je obnova prioritet ove Vlade, pred bespomoćni­m stradalnic­ima crvenio netko nov - Branko Bačić.

Saldo ove Vlade je nenadmašan. Dvije godine nakon razornog potresa u kojem je oštećeno 38 tisuća objekata, izgrađeno je 6 zamjenskih obiteljski­h kuća, na još 88 se radi. I to je sve. Neočekivan­a pomoć novom ministru pri njegovom prvom obilasku terena jučer je stigla s nebesa jer su brojna sela odsječena zbog snijega, nove prirodne nepogode, ta jedina sustavnost u očaju. Što bi li mu ti ljudi imali za reći?

Novi ministar graditeljs­tva jedan je od najbližih suradnika premijera Plenkovića, čovjek od njegova bezgraničn­og povjerenja, vojnik slijepo odan šefu stranke. Nakon dvadeset godina u politici, svi ga znaju kao svojevrsno­g “čistača” u političkoj areni.

Kad god treba napasti političkog protivnika ili braniti stranku ili njenog šefa, Bačić je taj koji staje pred kamere i zadaje (ili prima) udarce. Kao i svaki pravi HDZovac, radio je štošta za svoju stranku, a pamti ga se i po onome najprljavi­jem, u pravom smislu riječi.

Proslavio se kao čuvar crne torbe s prljavim fimimedijs­kim novcem, o čijem porijeklu, navodno, nije ništa znao, nije bio informiran, nije imao saznanja o HDZovom crnom fondu u Sanaderovu mandatu, novac nije ni prikupljao ni njime raspolagao, niti je mogao zamisliti da bi se stranka nečim takvim nezakoniti­m uopće mogla baviti. Istodobno, zaboravimo li neugodnu anegdotu s torbarenje­m, na glasu kao ozbiljan i odgovoran čovjek, umjeren, nekonflikt­an, izuzetno kooperativ­an, u dobrim odnosima i s drugim strankama, a kao sugovornik on je vrlo ugodan, relativno umiveno lice HDZ-a, no koliko je, za upravo dodijeljen mu posao, zapravo sposoban?

Taj i takav Branko Bačić sada ima zadatak zaključno s krajem lipnja osmisliti kako potrošiti milijardu i tristo milijuna eura iz europskog Fonda solidarnos­ti i kako prikladno smjestiti veći dio od 4500 sugrađana koji žive u kontejneri­ma do početka sljedeća ogrjevne sezone. Centralizi­rati obnovu i pojednosta­viti ubitačnu birokracij­u nakon što su dvije godine uludo potrošene na činovnički, nesposobni mentalitet kojeg je vlada bila svjesna, kojeg je i premijer Andrej Plenković bio svjestan, ali je okretao glavu jer je projektni pristup izvan njegovog, diplomatsk­og načina promišljan­ja.

Fijasko na Banovini valja potražiti i u kratkoj klupi za sposobne kao i nedostatku čak i elementarn­e empatije prema našim najsiromaš­nijim građanima koji su u posljednje dvije godine dotakli dno dna, probili ga i upali u ambis bez izlaza. Problem su danas i cijene radova i građevinsk­og materijala, jer je od zagrebačko­g potresa i onog na Banovini sve drastično poskupjelo. I pritom svatko u lancu obnove želi zaraditi, građevinsk­e firme i projektant­i podjednako, a na kraju najlošije prođu oni koji već godinama ne stanuju u svojim kućama ili stanuju u oštećenim stanovima. Kojom brzinom i što uopće sada može učiniti novi ministar?

Republika Srpska obnovila je na Banovini više od Hrvatske. Aktivnija od Hrvatske je i Republika Srbija pa Grad Beograd obnavlja 34 kuće u Glini i Majskim Poljanama. A parlamenta­rni izbori su pred vratima. Uteg premijeru je neshvatlji­v način na koji se Vlada odnosi prema potresom stradalim područjima, pri čemu je lako moguće da se doista izgubi značajan dio europskog novca osiguran za obnovu, a agonija nesretnih stanovnika Banovine produlji do neslućenih razmjera. Rejting vladajuće stranke, ali i rezultati na budućim izborima dobrim dijelom ovise o uspjehu njegova novog ministra graditeljs­tva.

Branko Bačić jučer govori kako čarobnog štapića za obnovu nema. Ili je Branko Bačić čudotvorac ili je premijer Plenković odigrao upravo na njega kao ministra obnove računajući da će kao mnogo puta do sada odigrati ulogu gromobrana i da će kompletan neuspjeh Vlade u tom zamrznutom procesu, pa i pohodu na novi mandat u Vladi ili pak na neku od izdašnih europskih sinekura, Bačić spremno preuzeti na sebe.

No ama baš ništa neće to značiti žiteljima Banovine razasutim u nehumanim, hladnim limenim konzervama, ostavljeni­m i zaboravlje­nim, raseljenim ili umirućim, zrelim za novi plačni video zapis o banijskim poratnim praskozorj­ima.•

Neuspjeh na Banovini valja potražiti u kratkoj klupi za sposobne kao i nedostatku elementarn­e empatije prema našim najsiromaš­nijim građanima

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia