Večernji list - Hrvatska

Ukrajinci će se s Leopardima ‘sljubiti’ brzo kao i s Himarsima, Brimstonei­ma...

- Davor Ivanković

Do prije nekoliko dana “oprezniji” vojni stručnjaci tvrdili su da Ukrajinci nikada neće dobiti zapadne moderne tenkove, poput Abramsa, Leoparda, Challenger­a, Leclerca. Kada je javno potvrđeno da tenkovi idu u Ukrajinu, sada skeptici pišu da će Ukrajincim­a sigurno trebati mjeseci, pa i puna godina obuke da svladaju umijeće ratovanja tim tenkovima. Iz toga izvlače zaključak da dugo neće biti protuofenz­ive protiv agresora, Putinove Rusije, ne tim tenkovima.

Takva stalna skepsa doista čudi jer dosad su Ukrajinci već dokazali da ekspresno brzo i, što je još važnije, efikasno usvajaju znanja kako koristiti zapadnu modernu ratnu tehniku i nove tehnologij­e. Kao i nove ratne zapadnjačk­e borbene taktike. Tako je bilo s Javelinima i NLAW-ima, tako je bilo s moćnim haubicama M777, s Himarsima i ostalim MLRS-ima, Brimstonei­ma, sa zapadnim protuzrako­plovni m najmoderni­jim raketnim sustavima poput IRIS-T, NASAMS, SAMP/T...Tvrdilo se da Ukrajinci nikada neće od članica NATO-a dobiti borbene avione, pa su stigli prvo istočnjačk­i MiG-ovi-29. Pa je nastalo čuđenje kada se shvatilo da ti MiG-ovi ispaljuju proturadar­ske američke rakete HARM.

Nema mjesta čuđenju, dosad se pokazalo da Zapad neće u U krajinu poslati svoje najmoderni­je primjerke naoružanja ada Ukrajinci nisu već prošli obuku. Koja se obavlja tjednima i mjesecima prije, i ne u Ukrajini, naravno. U ratu se obuka provodi nekoliko puta brže. Našim pilotima helikopter­a trebalo je nekoliko tjedana umjesto mjeseci da svladaju upravljanj­e borbenim helikopter­om Mi-24 u našem ratu. Tako će biti i Ukrajincim­a s Leopardima i ostalim zapadnjačk­im tenkovima. Uz koje se istodobno raspoređuj­u stotine oklopnjaka, Strykera i Bradleya, Mardera i sličnih. Stotine zapadnih tenkova i oklopnjaka u nekoliko idućih tjedana bit će operativno na ukrajinsko­j bojišnici. Taj priljev toliko novog modernog oklopa, plus isporuka Boeingovih raketnih projektila koji se ispaljuju iz Himarsa, dometa od 150 do 160 km potencijal­ni su “game changeri”. I zato Rusija bjesni, kao i svaki put kada bi bio najavljen dolazak nekog modernog zapadnog naoružanja. I prijeti da će ti tenkovi samo dovesti do većih patnja Ukrajinaca. Ne brinu njih patnje Ukrajinaca, nego neizvjesno­st koja počinje kada se oni “sljube” i s ovim tenkovima. Brzo.

Nema mjesta čuđenju, dosad se pokazalo da Zapad neće u Ukrajinu poslati najmoderni­je naoružanje a da Ukrajinci nisu već prošli obuku

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia