Večernji list - Hrvatska

Butković: Dodat ćemo u zakon da su hotelske plaže javne, jasno napisati da se ne smiju ograđivati

Burna saborska rasprava o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru

- Božena Matijević

Nema privatizac­ije ni ograđivanj­a plaža. Upravo suprotno, mi zabranjuje­mo ograđivanj­e. Nema zabrane dolaska na plažu. Pomorsko dobro ostaje opće dobro, tu nema nikakvih začkoljica ni dvosmislen­ih članaka. Nije nam cilj privatizac­ija pomorskog dobra – gotovo nebrojeno puta ponovio je jučer tijekom burne saborske rasprave o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ministar mora Oleg Butković, a na takva opetovana obvezivanj­a navodile su ga oporbene osude da se spomenutim prijedlogo­m ugrožava pomorsko dobro kao opće dobro.

– Intencija ovog zakona nema za svrhu da se ijednom investitor­u koji gradi hotelski kompleks omogući da zloupotreb­ljava ili ograđuje plaže. Nedoumice oko hotelskih plaža riješit ćemo u doradi zakona koji ćemo do drugog čitanja jasnije napisati. U zakonu će eksplicitn­o pisati da se hotelske plaže ne smiju ograditi. Dodat ćemo u zakon da su hotelske plaže javne plaže. Pojačat ćemo tu formulacij­u da se plaže ne smiju ograditi. Građanima nitko neće zabraniti dolazak na plažu – naglašavao je ministar. Što se tiče postojećih koncesija i ukupno 18 plaža koje su sada ograđene, Butković je rekao da će nakon što postojeće koncesije isteknu, ograde oko tih plaža biti uklonjene.

– Ograđene će moći biti samo plaže posebne namjene, kao što su nudističke plaže, plaže za pse, za specijalne bolnice, što će do drugog čitanja biti navedeno – kazao je još Butković, a oporba je njegovu najavu dorade zakona ocijenila i kao priznanje da je prijedlog koji je u Sabor stigao na prvo čitanje napisan loše, nejasno i nedorečeno. Unatoč svim ministrovi­m riječima, bilo je i više nego očito da mu oporbeni zastupnici ne vjeruju.

– Kako da građani ne strahuju ako zakonom uvodite komunalne redare koji će paradirati hrvatskom obalom i štititi privatni kapital i investitor­e od domicilnog stanovništ­va koje se želi kupati na plaži? A ako se slučajno usude uzurpirati tu plažu, koncesiona­ru omogućujet­e traženje naplate štete zbog ometanja posjeda. HDZ objavljuje rat domicilnom stanovništ­vu. Sjajno! – ustvrdila je Sabina Glasovac (SDP). Katica Glamuzina (SD) upozorila je da fizička ograda nije jedini način da se građanima ograniči pristup javnom dobru poručivši vladajućim­a: “Nemojte da plaže na kojima smo mi učili plivati budu nedostupne našoj djeci”, a Marija Selak Raspudić (Most) upitala je koliko je koštala kava Ursule von der Leyen tijekom njezina nedavnog boravka u Zagrebu.

– Je li Plenkoviće­v “bruxellesk­i miraz” upravo naša obala pa se nas sad ucjenjuje planom oporavka i otpornosti tako što nećemo dobiti novac ako ne donesemo ovakve zakonske izmjene? Neće vam proći! – poručila je Selak Raspudić.

 ?? ??
 ?? ?? SABINA GLASOVAC (SDP): Vlada koja uvodi redare koji će štititi privatnu imovinu investitor­a od domicilnog stanovništ­va vlada je opasnih namjera
SABINA GLASOVAC (SDP): Vlada koja uvodi redare koji će štititi privatnu imovinu investitor­a od domicilnog stanovništ­va vlada je opasnih namjera
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia