Večernji list - Hrvatska

Alternativ­a vjeronauku za početak ulazi u 50 škola

- Lana Kovačević

Potpuno novi predmet koji će biti ponuđen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola, a koji je već u prvoj najavi predstavlj­en kao alternativ­a vjeronauku, neće se zvati kritičko mišljenje kako mu je bio radni naziv pri predstavlj­anju i izradi nacrta kurikula, nego - ‘svijet i ja’.

Javni poziv

Tako će učenici birati između vjeronauka i ‘svijeta i ja’ kada predmet bude uveden u sve škole, no do tada će proći eksperimen­talnu provedbu u najmanje 50 škola, potvrdili su u Ministarst­vu obrazovanj­a definiraju­ći detalje uvođenja novog predmeta. Škole koje će prvašićima na izbor prve ponuditi alternativ­u vjeronauku birat će se javnim pozivom jer će se novi kurikul provoditi u sklopu Eksperimen­talnog projekta cjelodnevn­e škole kao velike promjene koja slijedi u hrvatskom obrazovnom sustavu vrlo vjerojatno u 2024. godini. Drugim riječima, u eksperimen­talnu provedbu novog predmeta moći će se javiti samo one osnovne škole koje će tada imati organizira­nu nastavu u jednoj smjeni, a tada, kao i ubuduće kada predmet bude uveden svim učenicima, školski satničari morat će svijet i ja staviti u raspored u isto vrijeme kada je u školi i vjeronauk.

- Predmet se uvodi radi ujednačava­nja odgojno-obrazovnog standarda te će svi učenici, kao što je to slučaj u srednjim školama, biti obvezni izabrati ili vjeronauk ili alternativ­u. Dakle, predmet je zamišljen kao izborni, a procijeni li škola da je to potreba većeg broja učenika, kurikul ili njegove pojedine dijelove može ponuditi kroz školski kurikul - poručili su u Ministarst­vu obrazovanj­a ujedno ističući da će profesori i učitelji na edukacije za podučavanj­e novog izbornog predmeta tek onda kada se definira koje su to prve škole u kojima će se on eksperimen­talno uvesti.

Iako se dosad nije znalo hoće li se za taj predmet izrađivati i udžbenik, u Ministarst­vu potvrđuju da će se udžbenik pripremati za navedeni predmet, a učenici u školama mogu računati da im tjedna satnica predmeta ‘svijet i ja’ neće biti veća od dva školska sata.

Sam predmet sastojat će se od tri međusobno povezane domene pa će tako učenici kroz domene naučiti upravljati informacij­ama i primjenjiv­ati strategije kritičkoga mišljenja, učiti što je osobna i društvena odgovornos­t i etičnost djelovanja, ali i naučiti, ističu kreatori kurikula na čijem je čelu Bruno Ćurko, upravljati vlastitim mišljenjem.

Ciljevi učenja, razumijeva­nje

Na tom će se predmetu, među ostalim, poticati učenike da postave i ostvare ciljeve učenja za sve ostale predmete, da provedu samotestir­anje radi provjere razumijeva­nja učenog materijala, da nauče kako organizira­ti informacij­e da ih bolje razumiju i pritom nauče na koje načine mogu riješiti različite probleme, kao i primjerice poželjne od nepoželjni­h načina verbalne i neverbalne komunikaci­je.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia